onsdag, januari 30, 2008

Hur kan den traditionella bokhandeln överleva?

Det började med att DN rapporterade om att bokförsäljningen visserligen fortsätter att öka, men att den traditionella bokhandeln får kämpa för att ligga kvar på samma nivå som tidigare. Ökningen kommer från näthandel och stormarknader. Jag kommenterade det hela här och har för den delen berört ämnet tidigare här, här och här.

Även Ylva på "Läser och funderar" har sett samma artikel och skrivit en kommentar där hon argumenterar för att man bör stödja riktiga bokhandlar istället för att handla böcker på nätet eller på stormarknader. Kanske borde man rent av införa reglerade priser på böcker, skriver hon. och reflekterar
Men jag är tämligen säker på att merparten av bokköparna lik förbannat gärna vill att det ska finnas bokhandlar i stan att ströva runt i. För det är ju så trevligt, inte sant? I GP-artikeln står att många kunder inte känner igen sig när de kommer in i affärerna utan "upplever att böcker numera slåss om utrymmet med presentartiklar av olika slag". Tro fa-an det! Vad ska de göra? Om böcker inte är tillräckligt utan folk handlar på annat håll är man kanske mer eller mindre tvungen att ta in andra varor - för att överleva!


I kommentarerna till hennes inlägg har diskussionen sedan varit livlig om ifall man bör gynna riktiga bokhandlare eller om man ska ge sina pengar till internetbokhandeln som har större sortiment och lägre priser.

I en kommentar skriver Ylva själv
personligen betalar jag hellre mer för en vara, vilken som helst: mat, cd-skivor, kläder, som jag köper i en trevlig (ergo mindre, specialiserad och inte bara pallar med grejer utsatta på ett betonggolv) butik, än mindre för något jag handlar på en stormarknad. Men det är ju jag, det.

Det här tror jag är centralt för bokhandelns möjlighet till överlevnad i framtiden när allt fler människor blir bekväma med att handla saker över nätet. Man måste erbjuda något som inte går att få via nätet. En trevlig butik är helt klart en sådan sak. Jag tror att den modell som finns i exempelvis USA där en bokhandel kan ha ett kafe inuti sig och en massa läsplatser är en sådan väg framåt. En annan sak bokhandeln kan göra är att erbjuda evenemang som har anknytning till böcker. Boksigneringar av författare är en uppenbar sådan sak, men det finns mycket annat: poesiuppläsningar, intervjuer av författare, debatter om olika ämnen utifrån någon aktuell bok och så vidare. Se till att ha en lekhörna så att även de med barn kan stanna mer än en minut i lugn och ro och titta på varorna istället för att känna att barnen river affären. Varför inte en bokcirkel där man diskuterar en speciell bok eller författare vid varje träff?

En annan sak som bokhandeln kan konkurrera med gentemot internethandeln är kompetens. Calliope på "Calliope books" har skrivit en kommentar till det hela på sin blogg och tar SF-Bokhandeln som exempel. De har en speciell sits på flera sätt: dels ägnar de sig åt ett specialområde av litteraturen och kan därmed skaffa sig ett kompetensövertag eftersom de faktiskt har personal som vet något om vad de säljer, och deras ämne är dessutom smalt nog för att de ska kunna ha ett sortiment som är mer heltäckande än de vanliga nätbokhandlarna. För att få tag i science fiction eller fantasy som SF-Bokhandeln inte har måste man söka sig till utländska nätbokhandlar som Amazon och det tror jag att i alla fall en del drar sig för. Dessutom har SF-Bokhandeln fördelen att vara både en vanlig bokhandel och en nätbokhandel. Jag som bor utanför Stockholm kan beställa från dem medan den som har vägarna förbi Stockholm kan gå i hyllorna och plocka själv. Deras butik är även lagret för deras internetbokhandel. Det här fungerar. SF-Bokhandeln är en av Sveriges mest lönsamma bokhandlar och har på senare år öppnat filialer i både Göteborg och Malmö.

För egen del så kan jag inte säga att jag gynnar någon speciell bokhandel. Jag får tag i böcker på massor med sätt: vanlig bokhandel, nätbokhandlar, recensionsexemplar, antikvariat, och så vidare. Visst är det en speciell känsla att gå runt och botanisera i en riktig bokhandel, men om jag måste välja en sorts bokhandel som min favorit väljer jag nog faktiskt ett antikvariat. Jag tycker att det är trevligt med böcker som har en historia och en personlighet; där man kan känna tidigare läsares ande sväva över boken medan man läser dem.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

6 kommentarer:

Country Girl sa...

Vad roligt att det blev lite debatt om det här!
Jag gör precis som du - skaffar böcker från flera olika håll, men nyutkomna böcker köper jag främst från min egen bokhandel, om vi har den eller om det finns möjlighet att beställa den. En bok jag bloggade om igår - Playing with the grown-ups av Sophie Dahl - har inte vår grossist, så om jag vill köpa den vänder jag mig till Adlibris.
Adlibris är för övrigt en mycket välfungerande handel; ibland får man ju böckerna redan dagen efter man beställt! De är duktiga.
I övrigt håller jag med dig - antikvariat är den allra trevligaste bokhandeln.

Anonym sa...

Jag köper fantasy och science fiction från Adlibris som SF-Bokhandeln inte har.

//JJ

Hans Persson sa...

Johan: eftersom det är du ska jag börja med att undra om den händelsevis är på något språk som inte är svenska eller engelska?

Anonym sa...

Haha. Nej, jag tror inte det ... tror att all min tyska science fiction och fantasy är inköpt i fysiska bokhandlar i Tyskland, och annars har jag mest enstaka ströböcker på andra språk inom genrerna. Fantasy och science fiction läser jag nästan enbart på svenska och engelska, faktiskt.

//JJ

Anonym sa...

Det finns hopp! :)
Det finns en del som vågar gå mot nedläggnings-strömmen och satsa på att nystarta independent bookstores. Läste i en blogg imorse ( http://blogs.guardian.co.uk/books/2008/01/opening_a_dream_bookshop.html ) imorse om några grabbar i norra London som i protest startade en egen affär efter att Waterstones lade ner sin filial.
Jag blir så glad när jag läser sådant för det är en speciell känsla att gå in i en bokaffär med egen unik stil och personal som bryr sig om böcker och läsande. Samtidigt tycker jag att det är sjysst att nätbokhandlarna finns när jag vill köpa böcker som är alldeles för dyra (kurslitteratur t ex ) för att man ska ha råd att köpa dom i vanliga affärer.
Min favorit-indie-affär är Uppsala English Bookshop eftersom de snabbt och smidigt kan importera det jag vill ha och de har så lugnt och skönt där men SF-bokhandeln är riktigt bra den med med sitt roliga utbud samt Celsiusbokhandeln med sin fantastiska personal.

Länge leve indie-bokhandlarna!
Och tack för att du tar upp detta ämne i din beroendeframkallande blogg :)

Anonym sa...

Azzå, på nätet kan man i lugn och ro, sitta med en kopp kaffe och handla sina böcker.

Fördelen är ju den att du kan surfa runt och införskaffa information om den bok du eventuellt hade tänkt köpa.

Är det så viktigt att den "traditionella bokhandeln" överlever egentligen?

Jag upplever dessa bokhandlar som kliniska, tråkig och ofta med okunnig personal. Vilket gör att jag drar mig för att besöka bokhandlare.

Antikvariat däremot har en charmig atmosfär. Vilket gör att jag trivs att gå runt och titta i dem.

Det är kanske just atmosfär den "tradtionella bokhandeln" behöver, och det är du ju inne på när du nämner hur det kan se ut på andra sidan atlanten.