tisdag, januari 15, 2008

2008-5: Simon Kernick: Handel med döden

Häromdagen fick jag ett annorlunda paket i brevlådan som visade sig innehålla ett förhandsexemplar av Handel med döden. Redan i första kapitlet sker ett mord, och det skildras i första person. Eftersom det här är en deckare kan man förvänta sig att nästa sak som ska hända är att polisen ska komma till mordplatsen. Det annorlunda här är att polisen redan är på plats. Mördaren, Dennis Milne, är normalt sett polis, men knäcker extra som kontraktsmördare.

Han hinner inte mer än tillbaka till kontoret innan han får ta hand om ett annat mord. En ung flicka har hittats brutalt knivskuren. Utredningen ser till en början normal ut (knark, våld, prostitution), men när Milne gräver lite mer hittar han saker som var värre än han kunnat föreställa sig.

Att samtidigt vara polis och efterspanad mördare har naturligtvis sina sidor, men jag tycker att boken fungerar även om konceptet kan tyckas lite ansträngt. När den här boken skrevs verkar Kernick inte ha tänkt sig att återanvända samma polis i en lång serie böcker, och det tycker jag är en trevlig omväxling mot de flesta andra deckare. När jag tittar igenom beskrivningar av Kernick övriga publicerade böcker hittar jag en till med samma huvudperson, men den är skriven som nummer fyra (även om det är den som kommer att vara nästa som kommer ut på svenska).

Hela boken är berättad i första person av Milne, vilket gör att den låter lite grann som en gammal hårdkokt deckarfilm. Till en början framstår Milne som cynisk, men när man fått lära känna honom lite är det inte lika tydligt längre. Han kan vara hård och brutal när det behövs, men han funderar även en hel del på vad det är som gått snett med samhället när han tvingas leta efter trettonåriga prostituerade.

Boken ställer också både handgripligt genom den mördande polismannen och mer filosofiskt i dialogen frågan om ifall det är rätt att låta ändamålet helga medlen. De som Milne haft ihjäl har varit brottslingar som antagligen skulle ha vållat en hel del lidande om de fått fortsätta att gå fria. Är det då rätt av honom att döda dem eftersom han på det sättet besparar en massa oskyldiga personer lidande, trots att även dessa brottslingar har familjer.

Eftersom Milne själv berättar allt så är det här en deckare som för en gångs skull inte envisas med att byta spår i handlingen mellan varje kapitel. Språket är inte så väldigt avancerat, men eftersom texten är en persons berättelse känns det naturligt att det inte är något allt för poetiskt språk, utan ett språk som känns som en person som berättar skulle kunna använda. Lättläst och medryckande är det däremot.

Simon Kernick: Handel med döden (The Business of Dying)
Bra Böcker, 2008 (originalet 2002)
351 sidor
ISBN: 9170025614
ISBN13: 9789170025617

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

2 kommentarer:

Martin sa...

Vilken ålderdomlig titel. Låter som om den kommit ut 1934.

Anonym sa...

Originalets titel är The business of dying. Kanske inte fullt lika ålderdomligt som "Handel med döden".