tisdag, augusti 28, 2007

Böcker blir film allt oftare i Sverige

Att böcker blir film är inget ovanligt i Hollywood, men nu håller det på att bli vanligare även i Sverige. De flesta av de nya svenska deckarna (Camilla Läckberg, Roslund & Hellström, Stieg Larsson, Helene Thursten, och så vidare) håller på att filmas, och detsamma gäller även böcker utanför deckargenren.

Numer är det inte ovanligt att svenska förlag börjar arbeta med att sälja sina romaner till filmbranschen redan innan boken publicerats. Att kunna säga att en bok har fått filmrättigheterna sålda fungerar rent av som ett försäljningsargument för boken, och filmen kan se fram emot en säker publik i dem som redan läst boken.

Frågan är vad som kommer att hända med originalfilmerna? Kommer bion helt att tas över av filmatiserade böcker?

Andra bloggar om: ,
Technorati Technorati tags: ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, bion kommer inte helt tas över av bokfilmatiseringar; det är en trend som andra, och som andra kommer den att gå över.

Andreas Björklind sa...

Ja, jag tror inte heller att det handlar om en antingen-eller-situation. Biograferna kommer antagligen att finnas kvar under lång tid. Men ser det snarare som att mediaproducenterna försöker nå fler och fler marknader, där biograferna endast är en arena. Böcker, mangaversioner, spel dator och tv, är andra marknader som ska exploateras. Det är ju inte bara böcker som blir filmer. Några tidiga exempel på spel som blir film är ju Resident Evil och Dungeons and Dragons...

Med tanke på att tv- & datorspelsintäkterna sedan sex-sju år tillbaka helt överskuggar biografintäkterna kan vi säkert se fram emot fler spel-till-bok/manga/film-konverteringar än hittills.

Hans Persson sa...

Jag tror inte att biograferna kommer att försvinna även om folk laddar ner en massa film och ser hemma. Det är inte många som kan ha en lika maffig filmduk hemma som ens en rätt liten biosalong.

Att det produceras spel baserade på böcker är inte speciellt nytt; det har funnits sedan jag spelade datorspel på Commodore 64 från 1983. Det som är skillnaden är nog att det numer finns pengar i spelbranschen.