fredag, december 25, 2009

2009-118: Karin Fossum: När djävulen håller ljuset

När djävulen håller ljuset är en rätt tidig bok i serien om Konrad Sejer men det betyder absolut inte att det är en oerfaren och trevande Karin Fossum. Tvärtom finns här som man väntar sig en berättelse som på något sätt involverar Sejer, men den är inte speciellt lik någon av hennes andra böcker. Jag kan inte komma på någon annan författare som skriver böcker i en serie och fortfarande varierar sig så mycket från en bok till en annan.

Vad som är väldigt trevligt med den här boken (och för den delen andra av Fossums böcker) är att den handlar om vanliga människor som genom händelsernas spel blir brottslingar, och sedan visar hur det påverkar dem. Här finns inga förhärdade kåkfarare som hos Jens Lapidus, utan istället får vi se vilka avgrunder som ibland kan döljas inom vem som helst. Samtidigt är det aldrig fråga om de goda och de onda. Nästan det enda man kan vara säker på hos Fossum är att inget är svartvitt; det finns alltid gråskalor. De ser däremot ofta inte ut som man först tror, men det är en del av tjusningen.

Det är ingen större tvekan om att Karin Fossum är en av de absolut bästa deckarförfattarna i Norden.

Karin Fossum: När djävulen håller ljuset
Översättning: Helena & Ulf Örnkloo
Månpocket, 2001 (originalet 1998)
220 sidor
ISBN: 9789176437575

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

3 kommentarer:

Hans Persson sa...

Jag har fått en av de här självreklamkommentarerna förut. Jag hittade inget av intresse den gången.

Lilla O sa...

En kommentar som gått ur till varenda bokblogg tror jag. Onödigt.

Tycker att När djävulen håller ljuset är en av Fossums bästa!

neofob sa...

Psykopatens blogg är allt annat än välskriven. Inte heller är det förförande eller oemotståndlig. Den är i själva verket uselt skriven och genomtrist.

Och om det inte är puckopaten själv som spammar så är jag kung Ottokar.