torsdag, december 10, 2009

2009-103: Lois Lowry: Den utvalde

Den utvalde är en ungdomsbok om en värld där människorna inte har några problem alls: inga krig, inga skilsmässor, ingen fattigdom. Man har en diger uppsättning regler som alla följer, och alla tycker att det är helt naturligt att göra det. Naturligtvis är det här en dystopi, men det tar rätt lång tid innan personerna i boken kommer underfund med det.

I själva verket så kommer de flesta över huvud taget inte på det alls. Allt i den här världen tycks bestämmas åt en av ett råd, utifrån varje individs förutsättningar. Under en persons första tolv levnadsår observeras man, och en gång varje år hålls sedan en ceremoni där alla "tolvor" får reda på vad de ska ha för yrke. Huvudpersonen Jonas får gå i lära hos minnesbevararen, ett yrke han inte ens visste fanns.

Ganska snart efter att han börjat gå i lära så inser Jonas att allt inte står rätt till i samhället han vuxit upp i, även om han tidigare inte kunnat se det. Det finns saker i världen som människorna inte får se eftersom det betraktas som att de inte skulle kunna hantera det. Saker som känslor och färger finns på listan över onödiga saker.

För läsaren blir det ganska tidigt tydligt att allt inte står rätt till -- boken är snarast övertydlig på den punkten -- men för Jonas tar det lång tid. Tyvärr är inte övertydligheten det enda problemet i boken. Det är en väldig massa saker som bokens samhällsstyrande (som egentligen aldrig syns i bild) har lyckats ändra, och det känns inte speciellt trovärdigt att så genomgripande förändringar skulle kunnat genomföras utan att människor i gemen bevarat åtminstone något slags minne av dem. På medicinsk väg har man som nämnts eliminerat känslor och färger. Andra saker som inte längre finns kvar är oplanerat väder eftersom det krånglar till det för jordbruket; Jonas har aldrig varit med om vare sig regn eller snö.

Man har också eliminerat litteratur och musik eftersom de rör upp ohälsosamma känslor. Jag tror inte att det är möjligt att få människor att överge sagor och musik; det är något som är allt för djupt rotat i det mänskliga psyket. Det som dock slutligen gör att trovärdigheten faller är när Jonas ger sig iväg bort från idealsamhället. Efter att ha vandrat ett gäng dagar (det framgår inte hur länge, men han har i alla fall överlevt på mat han haft med sig plus vad han kunnat hitta längs vägen) så hittar han plötsligt snö. Jag har svårt att se hur det skulle gå att eliminera väder på bara en del av världen. Det antyds också att det skulle finnas andra samhällen utanför det Jonas kommer ifrån, och även det känns väldigt tveksamt att det skulle vara möjligt utan att det skulle vara mer eller mindre allmän kännedom.

Ett väldigt liknande scenario finns för övrigt i Scott Westerfelds Ful, Ful eller snygg och De rätta, men här hanteras det hela på ett mycket mer trovärdigt sätt.

Lois Lowry: Den utvalde (The Giver)
Översättning: Birgitta Garthon
En bok för alla, 2005 (originalet 1993)
176 sidor
ISBN: 91-7221-396-5

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: