tisdag, december 22, 2009

2009-115: Otto Witt: Mysteriet på Heavyfängelset

Mysteriet i Heavyfängelset är en deckare, och som man kan ana av titeln utspelar den sig i England, och anledningen till detta är att en väsentlig del i handlingen är den brittiska suffragetterörelsen. Boken inleds med att en suffragette fängslas, deklarerar att hon tänker hungerstrejka, och efter fängelsevistelsen är mer välmående än hon var innan. Hennes medsystrar anklagar henne för att ha fuskat med matstrejken men hon vidhåller att hon intet ätit. För att komma till klarhet med vad som hänt bestämmer kvinnorna sig för att anlita en privatdetektiv.

Beskrivningen av suffragetterna är ibland en aning nedlåtande; de hamnar på den mottagande änden av en del lustigheter. Å andra sidan gäller det även en del manliga karaktärer, som Mr. Keep, chefen för Heavyfängelset. Han å sin sida har inga höga tankar om suffragetter, men det hör väl å andra sidan i princip till hans yrkesroll att inte ha det; de ägnade sig trots allt åt diverse attentat.

Det finns å andra sidan även positiva kvinnliga porträtt, för den privatdetektiv som suffragetterna anlitar är (naturligtvis) kvinnlig. Hon är dock inte suffragette själv, och inte ens speciellt välvilligt inställd till dem. Hon är för att var och en ska stå upp för sina egna rättigheter (och ser till att hålla på sina egna), men hon har inget för kvinnosaksrörelsen i stort. Hon är å andra sidan också fullt inställd på att kvinnans mål är att gifta sig, men det är värt att notera att hon är ute efter att gifta sig så lyckligt som möjligt, inte så rikt som möjligt. Hon har både utseendet för sig och gott om pengar, så hon saknar inte erbjudanden. Hon avböjer dem dock för att komma underfund med hur en ideal kvinna ska vara beskaffad. När hon väl gjort sig till en sådan ska hon sedan kunna skaffa sig den ideala mannen, är tanken. Med tanke på publiceringsåret tycker jag (hennes slutliga mål till trots) att detta är ett porträtt av en anmärkningsvärt stark kvinna.

Om man skulle få för sig att jämföra den här boken med en modern deckare så är den här inte mer än en tredjedel så tjock. I huvudsak består den skillnaden i att den här boken nästan uteslutande handlar om saker som faktiskt har med det aktuella mysteriet att göra. Här förekommer (sista kapitlet undantaget) ingenting som har med huvudpersonernas privatliv att göra om det inte är relevant för mysteriet. Med Carl-Michael Edenborgs artikel i Aftonbladet häromdagen i minne kan man också notera att det i jämförelse med moderna deckare handlar om ett struntbrott. Här finns i praktiken inget våld alls i bild. Några av suffragetterna nämns ha begått attentat för att ha anledning att hamna i fängelse till att börja med, men det är allt.

En annan sak att notera är att omslaget faktiskt visar slutscenen i boken. Visserligen framgår inte ett par detaljer som är väsentliga för upplösningen, men det avslöjar i vilket fall mycket mer än de normalt sett väldigt kryptiska omslag moderna deckare tenderar att ha.

Otto Witts prosa är absolut inte något att hänga i julgranen och som vanligt i hans böcker så är det en ingenjör som ligger bakom en väsentlig detalj, men oavsett det var det här förvånansvärt intressant och njutbar läsning.

Otto Witt: Mysteriet på Heavyfängelset
Nordiska Förlaget, 1914
128 sidor

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: