Doktor Glas driver en läkarpraktik men är egentligen inte speciellt nöjd med sitt liv. De dagar han drabbas av den otrevlige pastor Gregorius blir det än värre. En dag kommer pastorns unga vackra fru Helga och avslöjar att även hon trivs illa hos Gregorius, och ber Glas om hjälp. Som läkare är Glas naturligtvis motvillig, men han ser också att Helga far illa hos Gregorius. Han börjar allt mer fundera över den centrala frågan om man har rätt att döda en människa för att rädda en annan.
Hela boken är skriven som Doktor Glas dagboksanteckningar, så vi har bara hans sida av berättelsen, men det är helt klart att han våndas en hel del över frågan. Detta är för den del inte det enda han våndas över; han är inte heller nöjd med sitt liv som ensamstående, och känner sig själv dragen till Helga (även om han nog inte riktigt vill erkänna för sig själv exakt hur starkt, speciellt inte som hon har en annan älskare).
Texten gör några utvikningar när Glas återberättar saker som hänt förut, men till största delen sker allt kronologiskt. Det är en ganska liten miljö som presenteras; Glas rör sig runt det centrala Stockholm, men både rums- och tidsmiljö känns väl porträtterat på det lilla utrymme det ges. Det är dock det psykologiska dramat inom Glas som är bokens behållning, och det är mycket bra.
Hjalmar Söderberg: Doktor Glas
Bonnier, 2004 (originalet 1905)
181 sidor
ISBN: 91-0-058152-6
Andra bloggar om: böcker, läsning, hjalmar söderberg, doktor glas
Technorati tags: böcker, läsning, hjalmar söderberg, doktor glas
intressant.se
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Hej. Jag hänger på här ett tag.
Bengt Olssons leker ju med perspektivet i Gregorius. Kerstin Ekman har också fastnat för den här romanen i Mordets praktik.
Då kanske man borde läsa Ekman och Olsson; Doktor Glas är ju en fantastisk roman! En av de där klassikerna som man verkligen förstår varför den är just en klassiker...
Skicka en kommentar