torsdag, december 17, 2009

2009-110: Arthur C. Clarke: Möte med Rama

Möte med Rama får väl sägas vara en av de större klassikerna i sciencefictiongenren, men jag har faktiskt inte läst den förrän nu.

Ett par hundra år in i framtiden upptäcker astronomerna plötsligt ett objekt som är på väg mot solsystemet. Det får namnet Rama. Eftersom den verkar vara farligt nära en kollisionskurs skickar man iväg en rekognoceringspatrull. Det framkommer att Rama i själva verket inte är en komet som man trott utan en perfekt cylinder; rimligen något slags farkost eller åtminstone något som är tillverkat av intelligenta varelser.

Detta ställer naturligtvis många antaganden på ända, och det som framkommer när man börjar undersöka Rama närmare gör inte förvirringen mindre.

Strukturellt finns inga överraskningar här; berättandet är rakt och prosan funktionell utan konstigheter. Det hela bygger på Clarkes förmåga att bygga upp sense of wonder över detta spektakulära föremål som mänskligheten plötsligt konfronteras med, och det fungerar utmärkt.

Hela boken utspelar sig antingen på Rama, på skeppet som skickas iväg till Rama eller undantagsvis på styrcentralen som håller kontakt med expeditionen. Trots det märker man också att en del förändringar skett även utanför de rent tekniska framstegen. Det framgår exempelvis att expeditionens kapten har två fruar med tillhörande familjer. De har visserligen aldrig träffat varandra, men han umgås aktivt med båda.

Det vore för övrigt intressant att veta vad som fick förlaget att publicera boken med ett så förskräckligt taffligt omslag, speciellt med tanke på att många andra böcker under den här tiden fick omslag med rymdmålningar trots att det inte förekom något i den stilen i böckerna...

Arthur C. Clarke: Möte med Rama (Rendezvous with Rama)
Översättning: Sam J. Lundwall
Bra Böcker, 1974 (originalet 1973)
248 sidor

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: