fredag, november 30, 2007

2007-128: Natsuo Kirino: Fri

En bok som handlar om fyra kvinnor som jobbar nattskiftet på en fabrik som tillverkar färdigmat, hur intressant låter det? Låt inte det avskräcka från läsning, för det blir intressantare direkt.

De fyra pratar med varandra på sitt skift och är goda vänner, men de träffas inte utanför jobbet. De har alla problem av ett eller annat slag med sina liv; män som förskingrar deras pengar, kärleksproblem, brist på pengar och så vidare. Det är dock problem som går att leva med. Problemen håller på att dra ner kvinnorna i en stor hopplöshet, men det är en långsam process.

En dag tröttnar en av kvinnorna på sin spelberoende man och stryper honom. De andra kvinnorna går med på att hjälpa henne att gömma undan kroppen genom att stycka den och gömma på diverse ställen. Mannen anmäls som försvunnen och livet går vidare, åtminstone till en början. Sedan börjar polisen ställa allt mer närgångna frågor efter att en del av kroppsdelarna återfunnits och identifierats. Som om inte det var nog börjar andra som inte är poliser att ställa liknande frågor, och det är mycket otrevligare människor. Detta är personer med ljusskygga affärer och kontakter i yakuzan, så de är inte trevliga att ha att göra med.

Kvinnorna gör sitt bästa för att hålla skenet av normalitet uppe, men deras förhållande till varandra krackelerar allt mer. De har alla deltagit i mord eller styckning av samma person så de kan inte anmäla varandra till polisen utan att själva hamna i knipa, men det är inte den enda hållhake de får på varandra. Pengar är en ständig källa till problem både före och efter mordet, vare sig det handlar om brist på dem (för att männen spelat bort dem) eller tillgång till dem (för att mordoffrets livförsäkring fallit ut).

Handlingen är väl konstruerad för att föra de fyra kvinnorna och ytterligare några personer genom en allt tätare spiral mot varandra tills en katastrof inte går att undvika. Även personteckningen är bra. Man känner hur kvinnorna blir allt mer desperata av sin instängda situation. Trots att en del problem (som den spelande mannen) försvinner så visar det sig alltid att lösningen i själva verket var värre än problemet. Liksom Haruki Murakami som jag nyligen läste min första bok av så är Natsuo Kirino en japansk författare som jag ska hålla utkik efter fler böcker av.

Natsuo Kirino: Fri (Auto)
Bra Böcker, 2007 (originalet 1997)
Översättning: Lars Vargö
528 sidor
ISBN: 9789170022180

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.



Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 100 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! 116 Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo Arthur Miller: Death of a Salesman
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn Donalds bunte WeltKlart 17/11! (varav en seriebok)
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden Natsuo Kirino: Fri Klart 19/11

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
121: Frode Grytten: Sommaren är inte att lita på
122: Arthur Miller: Death of a Salesman
123: Michael Moore: Dude, Where's My Country?
124: Ernest Hemingway: The Old Man and the Sea
125: Cory Doctorow: Overclocked
126: Donalds bunte Welt
127: Hanne Ørstavik: Kallet - romanen
128: Natsuo Kirino: Fri

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: