tisdag, oktober 16, 2007

2007-120: Jan Guillou: Fienden inom oss

På samma sätt som Tjuvarnas marknad är Guillou som debatterar stureplansbrats och ekonomisk brottslighet förklätt till en deckare så är den här boken en debattbok om det förfall som rättssäkerheten drabbats av i och med nya terroristlagar efter 11/9, förklätt till en deckare. Det betyder inte att det är en dålig deckare, men det är helt uppenbart att det författaren också vill säga något med boken.

Eva Johnsén-Tanguy (hon har hunnit gifta sig med Pierre sedan förra boken) får här ett erbjudande om att sluta på ekonomiroteln och istället ägna sina avsevärda förhörskunskaper åt att förhöra ett antal personer som sitter anklagade för förberedelser till terroristbrott. Problemet är att bevisen mot dem inte alltid är så väldigt imponerande, och att de dessutom har fräckheten att neka till anklagelserna som riktas mot dem.

Eva inser snabbt att hon sitter i en lite klämd sits. Hennes överordnade vill naturligtvis att hon gör allt hon kan för att sätta fast dem som sitter häktade, men hon ser också att bevisen i flera fall är synnerligen tveksamma. Det borde inte vara någon konst för en vettig advokat att få dem fria under normala omständigheter, men nu är det terroristlagar som gäller och saker fungerar inte som vanligt.

Som om det inte var nog komplicerat med det så hamnar hon också på kollisionskurs med sin vän Erik Ponti. Som journalist på Dagens Eko börjar även han att gräva i fallet, men till skillnad från Eva med utgångspunkten att de häktade är oskyldiga. Till skillnad från tidigare kan han inte heller räkna med att få någon insideinformation från Eva eftersom hon från sin nuvarande tjänst på säkerhetspolisen inte kan lämna ut någonting om en pågående utredning utan att begå lagbrott.

Som deckare betraktad är boken lite konstig, eftersom det finns inte mycket till drama. Det finns ingen mördare som ska jagas fast eller något i den stilen. Problemet är snarast det omvända; man har ett antal häktade som man ska försöka binda till ett brott de inte har hunnit begå och eventuellt inte ens hade tänkt begå. Det drama som finns kommer istället av Evas försök att hjälpa de häktade att inte trassla in sig mer än nödvändigt utan att därigenom själv kunna anklagas för att sabotera utredningen. Samtidigt måste hon navigera mellan önskemål från sin chef och Erik Ponti som drar åt helt olika håll. Hennes nyblivne man Pierre sitter även han inne på en del väsentlig information för fallet, men tidvis är han ute ur handlingen på föreläsningsturné för sin nyligen utgivna bok.

Åtskilliga gånger hänger väsentliga delar av handlingen på juridiska spetsfundigheter som jag inte har en aning om ifall de är korrekta eller inte, men det skulle förvåna mig om de inte stämde med verkligheten. Det är för den delen mycket annat i boken som man lätt kan känna igen från verkligheten med lätt ändrade namn; här finns både stjärnadvokaterna Silbermann och Alphin och de två egyptier som utvisades till Egypten.

Trots den för en deckare påfallande bristen på action så har man aldrig tråkigt när man läser Fienden inom oss. Tvärt om den är den ibland riktigt rolig, speciellt när diverse myndighetspersoner tvålas till av motståndare som visade sig kunna mer än väntat. Ur ett romanperspektiv har boken ibland en del omotiverade hopp när handlingen skuttar framåt i tiden till nästa schemalagda förhör (av någon anledning lyckas aldrig någon av personerna i boken göra något som är värt att notera när det inte händer viktiga saker i utredningen). Om man istället ser boken som en debattbok så är detta inget underligt för då är det berättelsen om terroristmålet och hur terroristlagarna påverkat rättssäkerheten som är det intressanta medan personerna i handlingen bara är staffage för att iscensätta rättsrötan. Nu vill jag inte gå så långt som att säga att personerna bara är rekvisita för att skapa debatt, men det händer att man får intrycket att de är där för att debatten kräver det just då, inte för att de är intressanta i sig.

Jan Guillou: Fienden inom oss
Piratförlaget, 2007
366 sidor
ISBN: 9789164202420

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se eller SvD.



Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 116 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
111: Erik Andersson: Översättarens anmärkningar
112: Tomas Tranströmer: Den stora gåtan
113: Stephen King: The Colorado Kid
114: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn
115: Föreningen Balans: Balansgång
116: Graham Saunders: Culture Smart! Indonesia
117: Hisashi Inoue: The Face of Jizo
118: Doris Lessing: Ben, in the World
119: Haruki Murakami: Kafka på stranden
120: Jan Guillou: Fienden inom oss

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: