söndag, november 25, 2007

2007-125: Cory Doctorow: Overclocked

Overclocked är Cory Doctorows senaste novellsamling, och som det mesta (om inte allt) annat Doctorow har skrivit så finns den tillgänglig gratis på nätet för den som vill läsa den på skärmen. Annars går det bra att köpa den på döda träd som vanligt.

Printcrime är en ytterst kort novell på bara en sida, men den fungerar i alla fall. I en framtid där det är möjligt (om än olagligt) för en privatperson att ha en 3D-skrivare som kan skriva ut vilka föremål som helst försöker staten upprätthålla en gammalmodig upphovsrättslagstiftning. Den här novellen visar exakt hur dödsdömt detta är.

When Sysadmins Ruled the Earth handlar om en terroristattack eller liknande som slår mot stora delar av världen på en gång. Massor av människor dör och mycket infrastruktur slutar att fungera. I ett datacenter för internet befinner sig ett antal systemadministratörer som alla kallats dit av olika larm när systemen slutat fungera, och den skyddade miljön i datorhallen gör att de överlever katastrofen. Nu gör de vad de kan för att fortsätta att hålla internet igång. Den mesta trafiken skapas av virus och spam, men här och där hittar de riktiga människor som letar efter andra som överlevt. Med internet som metafor visar den här novellen hur motståndskraftig mänskligheten är mot katastrofer, trots att vi förlitar oss på en massa högteknologi. Eller är det tack vare det? Texten är full av geekspeak och det händer att repliker låter som chattmeddelanden, men över lag låter det verkligen som nördar som pratar.

Anda's Game är något som skulle kunna hända idag. Cory Doctorow tar idén med folk som arbetar i sweatshops inuti MMORPGs (vilket är något som faktiskt existerar idag) och kombinerar den med arbetares rättigheter. Precis som Ender Wiggin i Ender's Game inser Anda att det finns verkliga människor bakom dem hon dödar i spelet (även om de i hennes fall inte dör på riktigt). Om jag inte minns min Ender's Game fel så tar Anda ett annat beslut än Ender gör. På samma sätt lär de sig militära kunskaper både på spelplanet och för att bygga upp sina kroppar i verkligheten.

I, Robot är en novell där Doctorow berättar redan i förordet att den är skriven som en allegori över DRM, så det behöver man inte lista ut själv. Liksom den föregående novellen ingår den i en serie noveller han skriver där han lånar titeln från tidigare kända noveller men sedan i själva texten argumenterar med novellens eller författarens politik. I den här novellen är norra Amerika ett 1984-land ständigt i krig mot Eurasien. Till sin hjälp har man positroniska robotar som likt Asimovs styrs av robotikens tre lagar. I Eurasien har man inga sådana begränsningar och ses därför med största misstänksamhet av amerikanerna. Huvudpersonen är en polis med en besvärlig 12-årig dotter som han försöker få ordning på efter att hans fru hoppat av till Eurasien, den högst rankade vetenskapsman som gjort det. I själva verket har dottern minst lika bra koll på världen som fadern, men det är rätt underhållande att se hans kämpande för att komma underfund med det.

I, Row-Boat är naturligtvis en Asimov-inspirerad historia även den. Huvudpersonen är en självmedveten intelligent roddbåt. Den jobbar med att forsla dykare sista biten från ett kryssningsfartyg till ett rev. Problemet är att revet nyligen blivit självmedvetet och inte alls vill ha en massa folk som dyker omkring sig. Robåten Robbie börjar forska i hur det kommer sig att revet blivit upliftat och tillbringar också en del av sin tid med att debattera AI-religionen Asimovism med en nedladdad instans av dess grundare R. Daneel Oliwav. Intelligens sägs vara bra för att det möjliggör sociala beteenden, men sådana kan man även se hos de organismer som bygger ett korallrev, utan att de är självmedvetna så varför har revet trots allt blivit självmedvetet? Vad har det att vinna på det? Den specifika frågan är vad novellen handlar om, men diskussionen är oftast generellare och behandlar intelligens i allmänhet.

After the Siege är även den en allegori, och även denna gång handlar det om upphovsrätt. Västvärlden låter folk dö i mängder i Afrika för att skydda sina medicinska patent istället för att tillåta fri kopiering av AIDS-mediciner. Här handlar det istället om ett skyttegravskrig men anledningen till kriget är att man kopierat medicin för att bota en sjukdom som gör människor till zombier. Doctorows skildring av kriget drar nytta av hans farmors berättelser från belägringen av S:t Petersburg och ger en stark bild av en familj som håller på att malas ned totalt av den stora kvarn som kriget är.

"After the Siege", liksom flera andra av novellerna i den här samlingen, har inte vuxna som huvudpersoner utan barn i yngre tonåren. De här ungdomarna famlar en del med livet, men det är inte heller ovanligt att de framstår som att de har mer koll än de vuxna omkring dem.

Det tydligaste med den här novellsamlingen är dock Doctorows engagemang. Nästan alla de här novellerna har ett starkt politiskt budskap, men till skillnad från mycket annan litteratur med ett budskap så fungerar de också som litteratur. Doctorow är en stark motståndare till de utökningar av upphovsrätten vi ser idag och mycket bra på att omsätta detta engagemang till ursinnigt svarta framtidsvisioner, även om de oftast avslutas i en hoppfull ton.

Det här är riktigt bra noveller. Om du är tveksam, läs någon av dem på webben. När du gillat den, köp boken och njut av resten. Eller för den delen, läs resten av novellerna på webben också.

Cory Doctorow: Overclocked: Stories of the Future Present
Thunder's Mouth Press, 2007 (noveller från 2005-2007)
285 sidor
ISBN: 1560259817
ISBN13: 9781560259817

Cory Doctorow är hedersgäst på science fiction- och fantasykongressen Swecon 2008. Kom dit du också!

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.



Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 116 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo Arthur Miller: Death of a Salesman
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
121: Frode Grytten: Sommaren är inte att lita på
122: Arthur Miller: Death of a Salesman
123: Michael Moore: Dude, Where's My Country?
124: Ernest Hemingway: The Old Man and the Sea
125: Cory Doctorow: Overclocked

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: