söndag, mars 25, 2007

2007-43: Hal Duncan: Vellum

Hal Duncans Vellum är en komplicerad bok, och den skulle antagligen vinna på att läsas en gång till. För att verkligen tränga in i den skulle jag även behöva läsa på en del om sumerisk mytologi och annat liknande.

På en nivå är det historien om kampen mellan gott och ont, himlen och helvetet. Det är dock inte den värld vi bor i som presenteras, även om den ofta ser ut så. Eller så är det det och vi vet, liksom många av personerna i Vellum, inte hur världen fungerar. Duncan ger oss massor av parallella handlingar i olika tider och platser, allt från en bit in i framtiden och tillbaka hela vägen till ett par tusen år före kristus.

För att det inte ska bli för enkelt för läsaren att följa med i handlingen så är hoppar berättandet kontinuerligt fram och tillbaka i tiden samtidigt som det byter person. Som extra bonus så är många (om inte de flesta) av personerna i boken inte så mycket människor som arketyper; de återkommer om och om igen genom historien med samma eller liknande namn. Att hålla ordning på vem som är vem och när är inte lätt.

Jag får erkänna att jag inte skulle kunna reda ut allt som hände i boken på ett tillfredsställande sätt om så mitt liv hängde på det. Förutom dessa strukturella komplikationer så finns det också en hel del undangömt i språket. Man hittar ideligen finurliga formuleringar och mer eller mindre dolda referenser till tidigare berättade saker. Det finns också gott om referenser till andra verk, ibland rakt av och andra gånger lite kamouflerade.

Nu låter det som att det här är en våldsamt tung och besvärlig bok, men så är det inte. Jag hade visserligen inte läst ut den fullt så fort om vi inte hade haft den inplanerad för LSFFs nästa bokpratarmöte, men samtidigt är det en bok man vill läsa ut. Det är ingen sidvändare på thrillermanér, men däremot en angenäm (om ibland lite krävande) resa genom både mytologi och framtid.

Hal Duncan: Vellum (The Book of All Hours: 1)
Pan, 2005
502 sidor
ISBN: 0330438360
ISBN13: 9780330438360
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.



Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 43 (varav 11 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007)
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
41: Karen Joy Fowler: Jane Austen-klubben
42: Susanna Alakoski: Svinalängorna
43: Hal Duncan: Vellum

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

1 kommentar:

Åka sa...

På en nivå är det historien om kampen mellan gott och ont, himlen och helvetet.

Nej... det håller jag inte med om. Himmel och helvete finns inte i denna berättelse. Och det är väldigt svårt att påstå att den ena sidan är god och den andra ond.

Det är kamp mellan en fraktion som kallas änglar och en som kallas demoner, men mest av allt en kamp av några individer att slippa undan från denna indelning. Det är väl snarare så jag skulle uttrycka det.