tisdag, mars 31, 2009

Bokbyte med bokhora

I kväll har jag varit på bokbyte med bokhora. Jag tror att det var femton personer där totalt som hade tagit med sig böcker de ville byta bort. Var och en fick en lapp med ett nummer, och sedan var det bara att plocka varsin bok i nummerordning tills alla var nöjda.

Efter det gick rätt många av oss vidare till en närbelägen pubb [*] för en öl eller ett glas vin och diskussioner om böcker. Mycket trevligt!

Mina nya böcker:
Douglas Coupland: Jpod
Miranda Beverly-Whittemore: Fotografens flicka
Nick Hornby: Om en pojke
Richard Dawkins: Illusionen om gud
Johanna Thydell: Det fattas en tärning



Fler foton på Facebook


[*] Min personliga stavningsreform säger att det här ordet bör stavas så i analogi med exempelvis webb, men i just det här fallet är jag inte övertygad om ifall det verkligen är rätt och vackert.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,

2009-24: Varg Gyllander: Somliga linor brister

Somliga linor brister är Varg Gyllanders debutroman, men jag tycker att den står sig bra i jämförelse med konkurrensen. I den här boken (och de kommande efterföljarna) är det polisteknikerna som står i fokus. Ni som gillar CSI på teve har här en given bokserie att följa.

Jag måste erkänna att jag inte har koll på hur stor skillnad det är på tekniker och "vanliga poliser". Jag har alltid tänkt på polistekniker som laboratoriebaserade; några som tar hand om saker som de vanliga poliserna hittat och drar fram extra ledtrådar ur den. I den här romanen har teknikerna en mycket friare roll än så, och tycks nästan driva utredningen framåt själva (men det ska väl sägas att chefen har en del synpunkter på det).

Huvudpersonen i boken, teknikern Ulf Holtz, framstår som en betydligt mer välanpassad person än vad man möter i de flesta andra deckare (med undantag för Camilla Läckbergs helyllepolis, då, vars största fel verkar vara att doppa mackorna i chokladen). Jag ska inte säga att Holtz är perfekt, men han framstår åtminstone inte som totalt neurotisk. I början kan man ana att han ska vara det, men detta tonas sedan ner en hel del. Inte mig emot.

Över huvud taget är det i första hand vad Holtz gör på jobbet som står i fokus i Somliga linor brister. Visst får vi se honom pyssla om sitt bonsaiträd ett par gånger, men jämfört med de orgier av dagislämning, fylla, ångest och privata problem en del deckare ägnar sig åt är det trevligt med en som går tillbaka till grunden: själva mordgåtan. För naturligtvis har ett mord begåtts. Som en blodhund går Holtz och hans kollegor fram över mordplatsen och samlar in alla möjliga spår och försöker sedan dra slutsatser av detta. Gyllander jobbar på Rikspolisstyrelsen och har en bakgrund som kriminalreporter, och boken gör ett vederhäftigt intryck. Holtz avdelning har precis fått in en praktikant, och hon används som en naturlig väg att förklara en massa detaljer i de undersökningar som görs.

Eftersom den här boken handlar om kriminaltekniker så tycker jag att det är fullt naturligt att det finns en massa detaljbeskrivningar om hur deras arbete går till och vilka uppgifter man kan få fram av det. Det blir däremot lite fånigt ibland när man får motsvarande mängd detaljer om något helt oväsentligt, som exempelvis en espressomaskin.

Jag hittade ett par ställen där det kändes som att bokens redaktör varit lite släpphänt. Några gånger fick jag intrycket av att jag läste ett upplägg för någonting men sedan blev det aldrig något av det, och på ett par ställen hittade jag felanvända ord. Detta är dock isolerade företeelser; över lag flyter språket bra. Det här är en bok som man lätt läser mycket längre än man tänkt i, och det är så klart ett bra betyg.

Varg Gyllander: Somliga linor brister
Bra Böcker, 2009
352 sidor
ISBN: 978-91-7002-760-4

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

måndag, mars 30, 2009

Vinnare av Somliga linor brister

Nu har jag dragit fem vinnare i utlottningen av Varg Gyllanders bok Somliga linor brister:

Maria Engström
Birgitta Ekstrand
Therese Andersson
Anton Ymer
Elin Tegström

Jag återkommer snart med en recension av boken.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Escape Pod 187: Summer in Paris, Light from the Sky

Escape Pod 187 är Summer in Paris, Light from the Sky av Ken Scholes.

Det här är en alternativhistoria med Adolf Hitler i huvudrollen, men den handlar inte om hur Tyskland vinner andra världskriget. I själva verket förekommer inte andra världskriget alls. Hitler är (precis som i verkligheten) en misslyckad målare. Han kommer till Paris 1941 för att måla (inte 1940 som erövrare), och han träffar en alkoholiserad Ernest Hemingway, Charlie Chaplin och Charles de Gaulle (som driver en bar).

Interaktionen mellan de här personerna fungerar bra, och den alternativa värld som man får glimtar av i bakgrunden är också intressant. Historien presenteras i form av diverse dokument som rör Hitler (biografier, artiklar, etc), och även titlar och författare av de här dokumenten avslöjar att den här världen har många olikheter mot vår.

Vad som är lite ovant mot mycket annan alternativhistoria är att man vad jag noterade inte får någon indikation på vad det är som var den avgörande skillnaden i historien som gjorde att världen blev så här istället för som vi ser den. Det måste vara något som ligger ett tag tillbaka i tiden, men jag lyckas inte lista ut vad det kan vara. Även om det finns många skillnader mellan novellens värld och vår så finns det också en del saker som trots det är konstanta, så på sätt och vis kan man se den här alternativhistorian som ett argument för att vad som händer i stor skala trots allt är förutbestämt, även om mindre detaljer skiljer. Det är nog dock en onödigt deprimerande läsning. Hur som helst är det här en läsvärd historia.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , ,

Bokkedjan 15: Resa

I dag åker jag till Stockholm för att jobba en vecka, så startpunkten för veckans bokkedja är Resa. Reglerna finns i den första bokkedjan.

Jorden runt på 80 dagar är för mig en av de riktigt klassiska Jules Verne-romanerna. Jag vet att jag läste den tidigt som barn (i en förkortad utgåva som jag har kvar), och jag har sett ett par olika filmatiseringar. Jag vet att den gick som teveserie när jag var liten och minns den som väldigt spännande, så jag undrar om jag läste boken först eller om jag såg teveserien innan dess. Jag borde nog läsa om den i en komplett utgåva.

En annan Jules Verne-bok som även den handlar om en resa, fast i en annan riktning, är Till jordens medelpunkt. Den här tror jag mig aldrig ha läst om eller sett filmatiserad eller så, men jag kommer likväl ihåg hur huvudpersonen jagar sin släkting Arne Saknumsen längre och längre in i jorden, trots att jag brukar ha svårt att komma ihåg namn från böcker jag läste förra veckan. Hur boken slutar kommer jag däremot inte ihåg...

Jules Vernes berättelse om resan inåt i jorden är kanske inte helt trovärdig, men den är i alla fall mycket rimligare än Edgar Rice Burroughs historier om Pellucidar. Även här reser en person nedåt, in i jorden. Skillnaden är att han upptäcker att jorden är ihålig, och att det finns en hel värld på klotets insida, där han upplever en massa fartfyllda men egentligen inte speciellt intressanta äventyr.

Världen inuti jorden är okänd för människorna på utsidan, och det får mig att tänka på Arthur Conan Doyles roman The Lost World. Den handlar om en högplatå någonstans i Sydamerika på vilken det finns dinosaurier. Jag har faktiskt inte läst boken, men jag vill minnas att jag sett ett par olika filmatiseringar. Handlingen är för den delen nästan identisk med den i den betydligt mer kända filmen King Kong.

Den här gången blev det en ganska sammanhållen bokkedja. Alla böckerna har resor som ett väsentligt inslag, och de är dessutom alla relativt gamla.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,
intressant.se

fredag, mars 27, 2009

Svensk Bokhandel, sommarutgivning

I dag kom det nummer av Svensk Bokhandel som innehåller sommarutgivningen. Förutom det innehåller den ett antal artiklar, som exempelvis en om arbetet med att läsa in ljudböcker.

Några titlar i den kommande utgivningen som jag fastnade för:

Gökboet av Ken Kesey har jag inte läst, men jag är lite sugen på att göra det. Jag gillade i alla fall filmen, som naturligtvis fått låna ut Jack Nicholson till omslaget. (En bok för alla)

En klassiker till, men en som jag läst och tyckt mycket bra om, är Helene Hanffs fantastiska brevroman Brev till en bokhandel. Den här bör alla som gillar böcker läsa! (En bok för alla)

Som om det inte räckte med alla de romaner som Joyce Carol Oates formligen sprutar ur sig kommer nu även Dagbok 1973-1982. Hur hinner hon? (Albert Bonniers Förlag)

Mari Jungstedt kommer ut med en ny deckare: Den dubbla tystnaden och man gör även reklam för ett gäng av hennes tidigare. Jag har bara läst en (som var bra) och kan väl tänka mig fler, men jag ska försöka att begränsa antalet deckare en smula för att få lite mer variation. (Albert Bonniers Förlag)

Skuggbiblioteket av Mikkel Birkegaard ser ut att vara en bok som verkar helt rätt för mig. Ett hemligt bibliofilsällskap som kan styra världen med hjälp av böcker? Ge hit! (Wahlström & Widstrand)

För den som inte redan läst den kommer Johan Theorins Nattfåk ut i pocket. Den utsågs till årets bästa kriminalroman 2008, och det har jag inga invändningar mot. Läs den! (Månpocket)

En deckare som jag ska läsa är Roslund & Hellströms kommande Tre sekunder. Den tjurige polisen Ewert Grens är tillbaka. (Piratförlaget)

Jag var lite skeptisk till den andra delen av Mons Kallentofts deckarserie, men jag kommer absolut att läsa även den tredje. Man är inte direkt bortskämd med böcker som utspelar sig i Linköping, så det är bäst att passa på när chansen finns. (Natur och Kultur)

Om jag får brist på deckare (fet chans...) finns även Först när givaren är död av Anna Jansson. Hon har varit lite ojämn, så att den senaste inte var bra är kanske rent av att gott tecken för denna? (Norstedt)

Marilyn Mansons självbiografi Den långa vägen ut ur helvetet kommer i pocket. Den missade jag när den kom ut, men det kanske borde åtgärdas. (Pocketförlaget)

Ondvinter är den första delen i en ny fantasyserie av Anders Björkelid. Det där med serie gör mig lite mindre frestad att börja läsa, men jag tittar nog i alla fall på den första delen (Natur och Kultur)

Philip Reeves Där världen slutar är däremot fjärde och sista delen i sin serie, som man kanske får kalla steampunk. Jag har läst de första tre och gillat dem, så den här ska jag läsa. (Natur och Kultur)

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,
intressant.se

Vinn Somliga linor brister!

Glöm inte bort utlottningen av Varg Gyllanders deckare Somliga linor brister. Var med du också!

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Greenpeace slösar resurser

Då och då skänker vi lite pengar till olika organisationer, och det brukar leda till att de skickar brev ibland, i hopp om att få pengar fler gånger. Det kan jag förstå.

Senast i raden är Greenpeace som fick pengar i julas. I dag kom ett brev som innehåller Greenpeace' vårrapport, och den är säkert intressant (jag har inte hunnit öppna den än, men ska göra). Det som irriterar mig är att brevet också innehåller en DVD-skiva med en videodokumentär. Det verkar väldigt onödigt att distribuera plastbitar med film på till massor med människor som inte har beställt dem, för många av dem kommer att gå i soporna med en gång och de övriga kommer som bäst att tittas på en gång.

Greenpeace, det här är 2000-talet och ni är en miljöorganisation. Varför inte lägga upp filmen på Youtube så att alla kan titta på den på webben? Om ni inte tycker att det ger tillräckligt bra kvalité så kan det kombineras med att låta dem som vill ladda ner filmen i högre upplösning och titta på den på sin egen dator. För att slippa problem med nedlastade servrar går det bra att använda exempelvis The Pirate Bay för distributionen av filmen. På det sättet spar man in hela produktionen av DVD-skivorna, minskar vikten på postutskicket, och eliminerar en massa skräp.

[Jag skickar även detta till Greenpeace med epost.]

Andra bloggar om: ,
Technorati Technorati tags: ,
intressant.se

torsdag, mars 26, 2009

Watchmen-filmen

Nu har jag sett Watchmen-filmen. Jag har läst serien tidigare, men det var rätt länge sedan. Jag tror dock att jag hade en del nytta av det för att hänga med i handlingen. Överföringen från seriemediet tycker jag fungerade riktigt bra. Skådespelarna såg ut som jag minns dem från serien, och det känns som om man hållit sig väldigt nära serien även i scenografin. En del saker ur serien är bortklippt, men det som är med känns troget.

Jag har förstått av kommentarer jag sett på nätet om filmen att man ändrat i slutet. Det irriterar mig att jag inte kan komma på hur det var i serien så att jag kan komma på vad det är som ändrat sig, och jag äger inte seriealbumet så jag kan inte kolla.

Hur som helst, en riktigt bra film! Trots att den är 2:45 lång tyckte jag inte att den kändes lång.



Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

onsdag, mars 25, 2009

Andreas Roman överallt

Det är mycket Andreas Roman nu. Han avslöjade just att titeln på hans nästa roman är Någon i din säng och att den kommer ut i oktober. Han kommer att ha en novell i nästa nummer av sf-tidskriften Nova SF. Under bokprogrammet på spelkonventet Gothcon kommer jag både att intervjua honom och diskutera skrivande med honom (tillsammans med Christina Brönnestam och Henrik Örnebring). Och så är han gäst på sf-kongressen Alcocon 3 om en månad. Nå, det finns värre saker att bli omringad av.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Podcastle 39: Honest Man

Podcastle 39 är Honest Man av Naomi Kritzer.

Det här är en lågmäld fantasyhistoria om en kvinna som träffar på samma man några gånger under sitt liv, och får förutsägelser om framtiden av honom. Fast egentligen är inte det vad som är väsentligt, utan vad berättelsen har att säga om hur människor lurar varandra.

I den första delen av berättelsen sitter kvinnan på en restaurang och ser hur en man ursäktar sig för att ha glömt sin plånbok och erbjuder sig att lämna sin fiol som säkerhet medan han hämtar den. Dem som läst Nail Gaimans American Gods kan säkert räkna ut vad som ska hända sedan, men här blir det bara nästan så.

Man kan ana sig till hur det ska gå på slutet, men jag tycker inte att det gjorde något. Det är väl genomfört och har nästan lite känsla av fabel, trots att historien utspelar sig i vad som tycks vara vår värld.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,

tisdag, mars 24, 2009

2009-23: Karin Fossum: Brott

Brott av Karin Fossum är som alla av hennes böcker (åtminstone av dem jag läst än) fristående, men den tillhör också de relativt få som inte har polisen Konrad Sejer som återkommande person. Precis som i Natt till den fjärde november (och trots bokens titel) så får man leta länge och väl innan man hittar något brott i den här boken, om man alls gör det. Det är definitivt inte någon deckare i vanlig mening.

Boken handlar om Alvar Eide som är en enkel man som lever sitt liv utan speciellt mycket kontakt med andra. Han jobbar på ett galleri och pratar naturligtvis med chefen och med kunderna, men han har inte något umgänge på fritiden. Åtminstone inte till en början, men det ändrar sig och inte på ett sätt som Alvar vill att det ska.

I det första kapitlet i boken möter vi dock först en annan person, nämligen författaren. Kapitlet berättas av en fiktiv Karin Fossum (exakt hur fiktiv vet jag inte) som börjar med att titta ut utanför där hon bor och konstatera att där står en hel rad med personer. Hon ser dem tydligt där de står och väntar på att bli omskrivna i hennes kommande böcker. Främst står en ung flicka med ett barn. Efter henne står Alvar Eide. Trots hennes plan att beta av dem i tur och ordning så tränger han sig på, kommer in till Fossum och kräver att få bli skriven. Han vill inte vänta på flickan med barnet, han vill ha sin berättelse berättad nu. Fossum försöker argumentera med honom, men till slut ger hon med sig.

Boken alternerar sedan mellan kapitel där vi ser hur Alvar Eide sköter sitt liv (där allt mer ser annorlunda ut mot vad han vill) och kapitel där han resonerar med Fossum. Jag tycker att det är ett intressant grepp.

Karin Fossum lyckas återigen överraska med en bok som inte är som hennes andra, och som vanligt skriver hon mycket bra. Man förstår precis hur tafatt den tystlåtne Alvar Eide känner sig när hans liv faller ihop omkring honom, och känner hans vånda när han måste agera.

Karin Fossum: Brott
Bonnier Audio, 2007
Översättning: Ulf Örnkloo
Uppläsning: Lill Terselius
8 CD
ISBN: 9789179535599

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

Bokprogram på spelkonventet Gothcon

Under påskhelgen går spelkonventet Gothcon av stapeln i Göteborg. Jag kommer att vara där och spela spel, men jag ska också prova något nytt. Jag kommer att arrangera ett litet bokprogram, insmuget bland alla spel. De flesta spelnördar jag träffat på har även läst en massa böcker, så jag hoppas att det ska slå väl ut. Så här ser programmet ut:

Fredag 14:00-15:00
Science fiction och fantasy har skrivits i snart 100 år, och det finns vid det här laget en hel del böcker som kallas klassiker. Men håller de fortfarande? Vi hissar och dissar några av genrens klassiker.


Fredag 20:00-21:00
Intervju med Andreas Roman.


Lördag 14:00-15:00
Diskussion om skrivande med Andreas Roman, Christina Brönnestam och Henrik Örnebring.


Lördag 20:00-21:00
Vad bör man läsa av den sf och fantasy som kommer ut nu för att inte missa några guldkorn? En översikt över senare tiders sf och fantasy.


Välkommen!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , , , ,

måndag, mars 23, 2009

Utlottning: Somliga linor brister

Jag har fått ett antal exemplar av Varg Gyllanders nya deckare Somliga linor brister att lotta ut till er som läser detta. För att vara med i utlottningen är det bara att mejla sin pappersadress till mig så drar jag vinnare på söndag.



Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Pseudopod 134: Bait

Pseudopod 134 är Bait av Joel Arnold.

På sistone har jag lyssnat på ljudböcker istället för podcastnoveller, så jag har ett gäng noveller att beta av. Som alltid med noveller är kvalitén varierande, men det här första nedslaget gav mersmak.

"Bait" handlar om en far vars son vill gå och fiska på isen, men fadern säger att det är för sent på våren, isen är inte säker. Naturligtvis går pojken iväg i alla fall, och naturligtvis kommer han inte hem igen. Ett tag senare hittar man några av hans kläder, men pojken själv är borta.

Fadern är så klart ifrån sig, dels för att pojken är borta, men också för att de inte var överens den sista gången de sågs. I efterhand hade han velat att han följt med till sjön och visat att isen var rutten. Hela den sommaren går utan att han klarar av att fiska, men till vintern är han tillbaka på isen igen. Det står dock rätt snart klart att allt inte är som förut.

Det här är en bra skildring av faderns förtvivlan över den förlorade sonen, av sönderfallet i äktenskapet kring det hål sonen lämnar efter sig, och framför allt av faderns gradvisa förfall. Det är också en ovanligt bra uppläsning. Cheyenne Wrights skrovliga röst passar bra till innehållet.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Liza Marklund censurerar gärna, bara det ger pengar

Liza Marklund har skapat sig en plattform i media genom krönikor och romaner genom att ta parti för människor i underläge. Tyvärr verkar det som om hon nu övergett den ambitionen och istället använder sin plattform för att cementera ett överspelat oligopol och ivra för censur.

I sin senaste krönika i Konkurrenten Expressen ondgör hon sig över att hennes kompisar i bandet Stockholm Stoner inte sålt mer än 379 exemplar av sin senaste skiva, men att den laddats ner 80000 gånger. Man kan ju tycka att det här låter som skrämmande siffror, och det är det. Framför allt för att de inte betyder vad Marklund vill påskina att de gör. Roger har nämligen undersökt hur det ligger till. Skivan finns bara på Coop Forum, och inte ens i alla deras affärer. Den går inte att beställa på nätet. Det går inte att betala för att ladda ner den. Det betyder i praktiken att de inte är speciellt intresserade av att sälja den. Om man inte tillhandahåller det man vill sälja där folk vill köpa det så blir det inte sålt. Ännu roligare är att det visar sig att siffrorna för nedladdningen inte stämmer. Roger har letat runt på stora fildelningssajter och konstaterar att skivan inte laddas ner därifrån, för ingen har ens laddat upp den dit. Möjligen kan det bero på att papperspressen (den som Marklund vurmar för) skrivit ner den.

Det finns dock en annan möjlighet. Om man tittar på bandets sida på Myspace så har den lite över 80000 profilvisningar. Det här är bandets egen reklamsida, skapad av dem själva. Siffran betyder att sidan har visats 80000 gånger, inte att något laddats ner. På den sidan finns också några av bandets låtar (upplagda av dem själva) som man kan provlyssna på (men inte ladda ner). Det totala antalet låtspelningar är i storleksordningen 40000. Min gissning är att Marklund sett siffran 80000 på den här sidan och stoppat in den i sin artikel. Om hon inte förstår att den här sidan A) är bandets egen och B) inte erbjuder någon nedladdning eller om hon helt enkelt bortser från sådana besvärliga fakta låter jag vara osagt.

Det är inte det som är det väsentliga. Problemet är Marklunds lösning för att se till att hennes kompisar får en "blygsam lön för sitt arbete". Den uppenbara lösningen borde vara att marknadsföra skivan och se till att den går att köpa, samt att åka på turné. Nu har man fått gratis marknadsföring av Marklund. De övriga två punkterna kräver insatser från bandet, så vi får se hur det blir med dem.

Det är nu det farliga kommer. Marklund skriver
Internetleverantörerna måste ta fullt ansvar för vad de skickar ut. Om deras bredband används för att stjäla, eller att sprida barnporr, bombrecept eller självmordsreklam så ska de bötfällas. Det går att sätta filter på nätet, kineserna klarar det ju.
Hon har alltså mage att dra fram Kinas censur av det fria ordet som ett föredöme. Strax innan säger hon dock något vettigt:
Samma regler måste gälla på nätet som i verkligheten.
Det håller jag med om. Posten och Telia har inget som helst ansvar för om någon skickar barnporr eller terroristrecept med dem. Detsamma ska gälla internet!

Marklund avslutar med en fråga till sin musikerkompis:
Så vad tycker du om den nya Ipredlagen? frågar jag.
- Allt som kan stoppa stölderna är bra.
Att staten får bygga en databas över exakt vem du pratar med och hur länge, vem du skriver mejl till, vilka sidor på nätet du surfar till och var du befinner dig (det vet din mobiltelefon) är helt i sin ordning. Den personliga integriteten är inget att bekymra sig om. Bara Lizas kompisar får en "blygsam lön för sitt arbete".

[Via Petra på En annan sida.]

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,

Bokkedjan dröjer en vecka

Bokkedjan tar en paus den här veckan. Jag ska fundera på om det blir en engångspaus eller om jag ska köra varannan vecka istället. Det verkar som om de flesta som försöker göra egna bokkedjor ligger efter, så det kanske är bra att köra lite långsammare.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,
intressant.se

fredag, mars 20, 2009

2009-22: Tricia Sullivan: Maul

Tricia Sullivans Maul har två parallella handlingar. I den första möter vi ett gäng unga tjejer som åker till ett shoppingscenter och blir indragna i eldstrid. Till skillnad från de flesta unga tjejer är det här gänget beväpnade (som något slags fashion statement, verkar det som) så de har resurser. Naturligtvis blandas både shoppingcentrats vaktstyrka och polisen in i det hela. Den andra handlingen utspelar sig i ett forskningscenter där några kvinnor undersöker en man. Han är underlig på flera sätt. Dels har han något slags organism i sig som de är intresserade av, man han är även intressant helt enkelt för att han är man. I den här världen har nästan alla män dött ut av en "Y-pest", och man fortplantar sig normalt sett genom kloning.

Och så här fortsätter det. Det finns diverse antydningar om att de båda handlingarna hänger ihop, men de är inte speciellt tydliga. Det går dock att tolka den ena som en del av den andra. Man kan även notera att saker som händer i ett kapitel normalt sett får en motsvarighet i nästa kapitel som hör till det andra handlingsspåret.

Tidigt i boken ursäktar sig tjejen som är huvudperson i shoppingcenterspåret att hon inte orkar hålla sig till vårdat språk med korrekt grammatik, och hennes meningar är lite kortfattade och speciella. Det här är dock någonting som författaren verkar ha kommit på som en eftertanke och fått för sig att använda här och där, men det är långt ifrån konsistent. Ett par gånger är repliker nästan skrivna på l33t (vilket som tur är inte genomförs lika totalt som i Feersum Endjinn), men oftast är språket normalt.

Enligt omslaget är Maul "a science fiction novel of sex, shopping and terrorbugs". Det förekommer sex (och romanen öppnar starkt på den fronten), men sedan blir det i princip inte mer. Shopping förekommer egentligen inte alls, även om hela den ena handlingstråden utspelas nästan helt i ett shoppingcenter. Terrorbugs förekommer däremot.

LSFFs senaste bokpratarmöte handlade om Maul och vi var rätt överens om att det var svårt att veta exakt hur man skulle läsa boken. Att det finns en koppling mellan de två parallellhandlingarna verkar rätt klart, men inte exakt hur den fungerar.

Jag hade inte tråkigt medan jag läste, men samtidigt var det lite frustrerande att inte lyckas få ordning på sammanhangen i texten ens när jag läst ut boken.

Tricia Sullivan: Maul
Orbit, 2003
419 sidor
ISBN: 1-84149-108-X

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

torsdag, mars 19, 2009

Halting State snart en dokumentär?

För ett litet tag sedan skrev jag om Charles Stross' bok Halting State som handlar om ett bankrån som sker inuti en virtuell värld. Som ett första steg på väg på att göra en sådan sak möjlig läser jag i Computer Sweden att den svenska virtuella världen Entropia nu fått tillstånd från Finansinspektionen att öppna en riktig bank i sin virtuella värld. Det återstår naturligtvis att se om även den här banken får påhälsning av en fientlig drake...

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

måndag, mars 16, 2009

Yamato: The Drummers of Japan

Jag har just kommit hem från en konsert med Yamato: The Drummers of Japan. Tio personer som slår så mycket de orkar på trummor, allt från rätt normala till skitstora. Ett par olika stränginstrument som jag inte kan namnet på och en flöjt förekom också, men trummorna är det väsentliga.

Mycket bra, och dessutom roligt eftersom de gjorde show av det och lekte lite med publiken. Dessutom var showen visuellt tilltalande. Rekommenderas!



Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,
intressant.se

2009-21: Nelly Sachs: Flykt och förvandling

Poeten Nelly Sachs var tysk och skrev på tyska, men senare delen av sitt liv bodde hon i Sverige efter att ha flytt hit undan förintelsen på det sista planet mellan Tyskland och Sverige, en vecka innan hon skulle inställa sig på ett koncentrationsläger.

Den här diktsamlingen är en sammanställning av dikter från ett antal av hennes diktsamlingar, även om den har samma titel som en av hennes mest kända diktsamlingar på tyska.

Jag har svårt att bestämma mig för vad jag tycker om de här dikterna. De är inte skrivna på något versformat jag kan identifiera och saknar uppenbar rytm. Ibland är det långa rader och ibland bara något enstaka ord. Meningarna är rätt ofta uppbrutna. Samtidigt är innehållet ofta intensivt; det handlar om död, sorg och hopplöshet, men också om kärlek och skönhet. På nästan varenda rad hittar man metaforer som är nyskapande, oväntade och ibland obegripliga. Andra gånger är de helt rätt. Sachs tycks vara en diktare som kräver mycket av sin läsare och som tar chanser. Ibland går det hem, andra gånger faller det (i alla fall för mig) platt.

Nelly Sachs: Flykt och förvandling
Översättning: Johannes Edfelt, Olov Hartman, Ilmar Laaban, Erwin Leiser, Eva-Lisa Lennartsson, Moses Pergament, Matts Rying och Ragnar Thoursie
FIB:s lyrikklubb, 1961

Nelly Sachs var den 44:e nobelpristagaren i litteratur som jag läste något av.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Bokkedjan 14: Hämnd

Startpunkten för veckans bokkedja är Hämnd. Reglerna för bokkedjan finns här.

En berättelse som inte bara har hämnd som ett av sina teman utan som i princip inte handlar om någonting annat är Edgar Allan Poes novell "The Cask of Amontillado". Den förorättade berättaren leder ner sitt offer i en källare med löfte om att han ska få smaka på en flaska utsökt Amontillado, men istället blir han inmurad i väggen där nere (ett öde som han för övrigt delar (även om det den gången inte var meningen) med katten i Poe-novellen "The Black Cat").

Amontillado är ett slags sherry, och att alkohol är ett berusningsmedel hjälper berättaren av den föregående novellen att få sitt offer dit han vill. Junky av William S. Burroughs är en självbiografisk bok där han berättar om sitt liv som drogberoende. WSB har genom åren varit beroende av i princip alla droger man kan tänka sig och för den delen några man endast med svårighet kan tänka sig. Trots detta lyckades han bli över 80 år gammal. Boken är en blandning av biografiska delar om hur det är att vara drogberoende och ibland rätt detaljerade beskrivningar av hur olika droger fungerar och vilka effekter de har.

Från William S. Burroughs associerar jag till den vad jag vet obesläktade Edgar Rice Burroughs. Deras efternamn är kanske en av deras större likheter, dock. Där WSB är en litterär experimentatör i avantgardet är ERB en mig veterligen rätt konventionell författare inom de genrer han ägnade sig åt. Han producerade massor av verk i pulpmagasinen, i ett otal genrer: science fiction, fantasy, western och rena äventyr. Något av det han är mest känd för är att ha skapat figuren Tarzan. Han tillhör i dag de livkraftiga moderna myterna, men som med de flesta sådana är det numer genom filmatiseringar de flesta känner honom, denne man uppfostrad av apor.

När jag nu passerat både William S. Burroughs och Edgar Rice Burroughs kom jag att tänka på den nyligen avlidne Philip José Farmer. En av hans böcker är nämligen A Feast Unknown som är en historia om Tarzan (påhittad av ERB) men skriven som om WSB skulle ha skrivit den. Jag har tyvärr inte läst den här boken så jag kan inte uttala mig om den är något att ha, men om jag bara hittar den skulle jag gärna läsa den.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,
intressant.se

fredag, mars 13, 2009

2009-20: Scott Adams: Casual Day Has Gone Too Far

Cynism, nördighet, hopplöst trögrodd byråkrati, inkompetenta chefer: Dilber i ett nötskal. Man kan lätt se det som en dokumentär över kontorsmänniskans liv snarare än fiktion.

Man ska inte läsa för mycket av Dilbert på en gång eftersom han har en tendens att återvända till samma teman flera gånger och för den delen kan bli en smula negativ i stora doser. Det är å andra sidan svårt att inte le igenkännande här och där.



Scott Adams: Casual Day Has Gone Too Far
Andrews and McMeel, 1997
128 sidor
ISBN: 0-8362-2899-5

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

torsdag, mars 12, 2009

EU röstar om förlängd inlåsning - protestera!

Den 23:e mars är det tänkt att EU-parlamentet ska rösta om ifall skyddstiden för upphovsrätten för ljudinspelningar ska förlängas från de 50 år som gäller i dag eller inte. Om det förslaget går igenom så innebär det att stora delar av 1900-talets kulturarv fortsätter att vara inlåst ett bra tag till istället för att få delas av alla.

Skriv till de svenska EU-parlamentarikerna och säg vad du tycker! De finns listade här, men tyvärr har inte alla någon epostadress utsatt (och man får klicka runt på en sida per person för att hitta dem). Här är de epostadresser jag hittade:
carl.schlyter@europarl.europa.eu,
jens.holm@europarl.europa.eu, jan.andersson@europarl.europa.eu, charlotte.cederschiold@europarl.europa.eu, lena.ek@europarl.europa.eu, goran.farm@europarl.europa.eu, christofer.fjellner@europarl.europa.eu, helene.goudin@europarl.europa.eu, anna.hedh@europarl.europa.eu, gunnar.hokmark@europarl.europa.eu, anna.ibrisagic@europarl.europa.eu, nils.lundgren@europarl.europa.eu, olle.schmidt@europarl.europa.eu, lars.wohlin@europarl.europa.eu, anders.wijkman@europarl.europa.eu, asa.westlund@europarl.europa.eu

Skriv till dem och protestera!

För den som inte har fantasi nog att skriva ihop något lämpligt kan jag även bistå med en lämplig mall från en bekant, så behöver du inte göra mer än att byta ut namnet.
Hej!

Jag vill uppmana er att rösta nej till förslaget om förlängd "skyddstid" för ljudinspelningar. Upphovsrätt och relaterade rättigheter, som är tidsbegränsade monopolrättigheter, måste utformas så att de ger en balans. Å ena sidan vill man ge viss ekonomisk fördel till den som skapar och publicerar till exempel musik, men å andra sidan vill man också göra kulturen tillgänglig, både för allmänheten, och, vilket kanske är viktigare, för nya musiker och konstnärer att bygga vidare på.

Nuvarande lagstiftning är redan ur balans, det är kreativitetsdödande om varje liten sampling och varje ljudsnutt i bakgrunden till en film kräver licensförhandlingar med de stora skivbolagen. Det gynnar kanske skivbolag och ett fåtal gamla artister och musiker, men det hämmar nyskapande.

Om skyddstiden förlängs, så kommer stora delar av förra århundradets kultur att låsas in i ännu en generation. Det är vansinne, särskilt när lejonparten av de inspelningar som omfattas helt saknar kommersiellt värde för rättighetshavarna. När materialet inte kan spridas utan tillstånd från de skivbolag, som inte ser något kommersiellt utrymme för nyutgivningar, så är det stor risk att skivor och band kommer att hinna ruttna i källare och arkiv innan skyddstiden går ut och de åter kan göras tillgängliga för allmänheten.

De senaste decenniet har vi sett gradvisa ändringar som alla förlängt och förstärkt upphovsrätt och relaterade rättigheter, alla drivna av musik- och filmindustrins enorma lobbyingresurser. På senare tid förlängningen av upphovsrätten från 50 till 70 år efter författarens död i Sverige, och från 70 till 95 år efter publicering i USA, IPRED som inför högre civilrättsliga skadestånd (samtidigt som det i föregångslandet USA snart kommer att prövas om det bryter mot rättssäkerhetsgarantierna i deras konstitutionen att höga bötesstraff i form av "punitive damages" utdöms i civilmål). Allmänintresset, den andra sidan av balansen som upphovsrätten ska upprätthålla, har ofta svårt att komma till tals. Det är dags att sätta stopp för denna ensidiga trend av ständigt utökade rättigheter för skiv- och filmbolagen.

Låt inte 1900-talets musikkultur låsas in för nästa generation.

Med vänlig hälsning,
/Niels Möller


I skrivande stund har jag fått svar från Jens Holm (V) och (en assistent till) Charlotte Cederschiöld (M) som båda också är negativa till en förlängning.

[Via Boing Boing.]

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

onsdag, mars 11, 2009

2009-19: Bram Stoker: Dracula

Dracula är inte den enda roman Bram Stoker skrev, men med god marginal den som är mest känd. Historien om vampyren greve Dracula som beger sig till England och försöker etablera sig där är väl känd och filmatiserad ett otal gånger, mest klassiskt kanske 1931 med Bela Lugosi i titelrollen.

Boken är som många andra gotiska skräckromaner presenterad som en massa förment autentiska dokument som tillsammans ger läsaren en bild av händelseförloppet. Det är utdrag ur huvudpersonernas dagböcker, brev, telegram och en del annat. En anledning till att göra på det här sättet är att "verkliga" dokument får läsaren att känna en större närhet till det som händer; det känns mindre som fiktion. Eftersom det är texter skrivna av ett antal olika personer får vi på ett naturligt sätt flera perspektiv på vad som händer, och med den här konstruktionen blir det blir också naturligt att presentera texten icke-kronologiskt.

Jag har läst Dracula förut, men jag uppskattade den mer vid den här omläsningen än jag minns att jag gjorde första gången. Jag mindes inte att den hade en så tydlig erotisk underton nästan varje gång en vampyr förekommer i bild, men det är väl inte mer än naturligt från en text från den viktorianska eran. Sex är farligt och det är vampyrer också, så det är väl inte mer än naturligt att vampyrer är sexiga.

Bram Stoker: Dracula
Bantam, 1989 (originalet 1897)
400 sidor
ISBN: 0-553-21271-0

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

tisdag, mars 10, 2009

2009-18: Camilla Ceder: Fruset ögonblick

Den senaste i raden av nya svenska kvinnliga deckarförfattare är Camilla Ceder som debuterar med Fruset ögonblick. Boken utspelar sig på landsbygden i västsverige. Det första som händer är att en man hittas död på sin lilla bilverkstad på en gård mitt ute i skogen. Det hela liknar en avrättning; mannen är både skjuten i huvudet och överkörd. Det frustrerande är att ingen lyckas hitta någon anledning.

Som vanligt i deckare så tar det ett bra tag innan man får grepp om persongalleriet, för det finns många olika personer som ska introduceras och följas parallellt. I vanlig ordning så följer boken också flera parallella tidslinjer, även om det här inte är så stora grepp. De flesta tillbakablickarna går inte längre än till mitten av 1990-talet och känns därmed också nästan som om de utspelar sig i nutid istället för något dimmigt 1940-tal som det inte sällan handlar om.

Frammanandet av alla dessa personer fungerar i allmänhet bra. Man får en rätt bra bild av hur de olika personerna är och hur de reagerar. Det jag kan invända är att nya personer ofta presenteras med ett långt avsnitt där man får se hur de resonerar, och det är just långt. Det må vara bra för personlighetsteckningen, men det känns samtidigt som om boken helt stannar upp.

Om boken har ett problem så har de i första hand med språket att göra. I första hand är det helt enkelt för mycket av det snarare än illa skrivet. Det känns pratigt utan att handlingen direkt förs framåt. Några gånger studsade jag också till över felanvända ord som förlaget borde upptäckt och fixat. Exempelvis talas det om signaturer som olika personer använt som alibi istället för alias; man kan ju tycka att det är ord som både en deckarförfattare och en deckarredaktör borde ha koll på.

Boken är spännande (om än lite långsam ibland) och jag tycker att handlingen är välkonstruerad. Jag blev lite förbryllad när det kändes som om boken borde vara slut och det visade sig finnas en femtedel kvar, men naturligtvis var lösningen inte så enkel som det verkade (och inte ens den lösningen var speciellt enkel...). Jag ska inte säga att de sista komplikationerna är direkt dåliga, men jag tror att boken hade klarat sig minst lika bra utan dem, och det hade dessutom fått ner den till en bättre längd.

Camilla Ceder: Fruset ögonblick
Bonnier Audio, 2009
Uppläsare: Kararina Ewerlöf
16 CD
ISBN: 9789173482622

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

måndag, mars 09, 2009

Nova SF 18/19

I dag kom nummer 18/19 av Nova SF i brevlådan. Eftersom det är ett dubbelnummer så är det nästan 300 sidor tätpackade med god science fiction av Joyce Carol Oates, Bertil Mårtensson, Jon Courtenay Grimwood och andra. Det här numret innehåller också en artikel av Tom Shippey översatt av mig, vilket är en premiär.

Efter att ha haft samma pris från start till nu annonserar man nu också en höjning av prenumerationspriset efter att nästa nummer kommit ut, så passa på att prenumerera nu! Du får massor av god science fiction för pengarna!

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Bokkedjan 13: Spel

En av mina favoritsysselsättningar är Spel, så det får vara startpunkten för den här veckans bokkedja (här finns reglerna).

Författaren Iain Banks har skrivit flera böcker som har spel som ingredienser med The Player of Games som den mest uppenbara, men jag väljer istället hans andra roman, Walking on Glass, som startpunkt. Den består av tre parallella handlingar: en om ganska normala människor, en om en paranoid kille som tror att utomjordingar är ute efter honom, och slutligen en om ett par människor som blivit fängslade i ett mystiskt slott. Det är den här tredje delen jag tänker på här, för en väsentlig del i den är att fångarna spelar diverse underliga spel som exempelvis endimensionellt schack och pricklöst domino.

En annan bok där schack har en väsentlig roll är Lewis Carrolls klassiska Alice in Wonderland. Efter att Alice följt den vita kaninen ner i hålet träffar hon exempelvis på den vita (schack)drottningen som är glad i att hugga huvudet av folk, och för den delen vill jag minnas att även spelkort förekommer som personer. Den värld som Alice hamnat i är underlig, hon får aldrig någon riktig rätsida på hur den fungerar.

En bok som inspirerats av Alice in Wonderland är Tad Williams gigantiska fyrboksserie Otherland, och även den utspelas till stor del i en rätt underlig värld. Det Otherland som avses i titeln är en virtuell värld som det visar sig kan vara farlig. Ett antal människor har kopplat sig till den och misslyckats med att komma ifrån den. Inne i den virtuella världen (där en stor del av boken utspelar sig) förekommer figurer både från riktiga mytologier (primärt egyptisk) och från diverse fiktioner som Alice och Jack och bönstjälken.

Den virtuella världen i Otherland får mig att associera till Neal Stephensons Snow Crash. Visserligen är den skriven senare än William Gibsons Neuromancer som skapade cyberspace och gjorde virtuella verkligheter till en innegrej, men den känns lika inflytelserik. Medan Gibson hittade på ett koncept så gjorde Stephenson det till något som känns som en verklig plats. Gibsons cyberspace är kallt och sterilt; Stephensons är inbott och på riktigt.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,
intressant.se