torsdag, mars 06, 2008

Storförlagen följer Sverige och slopar kopieringsskydd på ljudböcker

Stora förlag som Random House, Penguin och Simon & Schuster följer den svenska modellen att inte har något kopieringsskydd på ljudböcker de säljer. Det är mycket bra, för det innebär att de som köpt ljudböcker enkelt kan konvertera sina CD till mp3-filer och lyssna på dem i en mp3-spelare istället för en CD-spelare vilket gör lyssningen mycket mer flexibel.

Precis som med alla andra kopieringsskydd så är de enda som drabbas de som lagligen köpt de skyddade produkterna. De som vill kopiera något med kopieringsskydd klarar det i alla fall; oftast med ytterst enkla metoder. De få gånger jag stött på kopieringsskyddade CD har jag inte märkt någon skillnad när jag konverterat dem till mp3-filer gentemot vanliga CD. Skyddet har inte haft någon som helst verkan förutom att göra skivan dyrare.

Många av de svenska förlagen använder däremot vattenmärkning av sina digitala ljudböckerna (alltså ljudböcker sålda i mp3-form från början, inte CD-böcker). Det innebär att varje såld kopia har ett unikt fingeravtryck på filerna. Om en ljudfil hittas på en fildelningssajt går det med hjälp av vattenmärket att ta reda på vem som köpte just det exemplaret. Samtidigt så är det tillåtet att kopiera en köpt ljudbok till vänner och bekanta, precis som det är tillåtet att låna pappersböcker av varandra.

Personligen tror jag inte att det kommer att gå att fälla någon för illegal kopiering med hjälp av den här sortens vattenmärkning, men däremot gissar jag att vetskapen att den finns kommer att minska benägenheten hos många köpare att sprida filerna.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Urban Sundström sa...

Läs detta så förstår du riskerna med vattenmärkning:

http://christianengstrom.wordpress.com/2007/11/01/39/