onsdag, mars 19, 2008

2008-36: Naturskyddsföreningen: Grön design

Årets bok från Naturskyddsföreningen handlar om design och närbesläktade frågor. För inte så många år sedan var det helt omöjligt att få tag i miljömärkta kläder, och när det sedan började komma enstaka plagg så var det fråga om totalt designbefriade plagg: man fick välja mellan ekologisk produktion och snygga kläder. Nu börjar det tydligen bli ändring på det i takt med att fler designers väljer att jobba med miljömärkta material.

Det finns några sidor i boken som ser ut som en modekatalog, men de är de minst intressanta. Det som är mer givande är exempelvis berättelsen om hur ett par svenska kvinnor helt sonika bestämde sig för att de skulle starta ett miljömärkt sömnadsföretag på Sri Lanka. När de kom ner och började tala med några tilltänkta anställda började de med att fråga vad en normal lön var och utbrast att det gick ju inte. Kvinnorna som sökte jobb såg nedslagna ut eftersom de trodde att de skulle få ett ännu sämre bud, men istället fick de resonera sig fram till hur mycket pengar man egentligen behövde för att överleva vettigt, och sedan sattes lönen till det. Och då handlade det om lönen för normal arbetstid; de stora internationella företagen kräver att folk arbetar massor av timmar övertid så redan att få begränsad arbetstid var ett lyft, att dessutom få hög lön (omkring tre gånger den normala) var naturligtvis exceptionellt. Efter ett tag upptäckte man att en del hade svårt att göra rätt när kläderna skulle packas i kartonger och insåg att det handlade om vuxna kvinnor som inte kunde räkna sig fram till rätt antal plagg per låda. Det ledde till att man även stått för utbildning.

De här åtgärderna gör att man får betala lite mer än vad de stora företagen gör, men det är trots allt inte där de stora kostnaderna ligger. Samtidigt får man både nöjda, välmående och lojala anställda och lätt att dra till sig andra kompetenta personer.

Det finns många andra berättelser kring ämnet miljövänlig produktion i boken, varav rätt många är fokuserade på någon som gör något, snarare än ett problem. Det gör att den kvarvarande känslan efter att ha läst boken är att vi är på rätt väg. Visserligen är det långt kvar (jag har för mig att andelen ekologiskt odlad bomull -- världens hårdast besprutade gröda -- var 0.1% av produktionen), men jag tror inte att vi behöver en domedagsprofetia till.

En kul trend som också tas upp är DoRedo; att göra om uttjänta eller på annat sätt överblivna saker till något annat användbart istället för att bara slänga dem. För den som är intresserad av sådant kan jag rekommendera bloggarna Make och Craft.

Naturskyddsföreningens årsbok har kommit långt; för tjugo år sedan framstod den snarare som en lärobok som ville övertyga läsaren om vad som var fel i världen och vad som behövde göras åt det. Jag säger inte att analysen var fel eller att åtgärderna var onödiga, men didaktiken låg allt för tung över böckerna för att det skulle bli riktigt njutbart att läsa. De moderna årsböckerna är mycket mer läsvänliga utan att för den sakens skull sakna miljöengagemang.

Naturskyddsföreningen: Grön design
Naturskyddsföreningen, 2008
Redaktion: Cecilia Bertilsson & Mats Hellmark
168 sidor
ISBN: 9155820085
ISSN: 14010054

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: