söndag, september 18, 2005

Tillbaka från Stockholm

Nu är jag hemma från Stockholm igen (sedan fredag kväll, om vi ska vara noga). Som jag trodde så hann jag inte läsa ut alla böckerna jag tog med mig.

  • Sam J. Lundwall: Frukost bland ruinerna

  • Ursula K. le Guin: Very Far From Anywhere Else (egentligen bara en novell, men publicerad som en separat bok)

    Det här är en kärlekshistoria mellan två artonåringar. Den tillhör Le Guins icke-fantastiska titlar, men var läsvärd i alla fall. Jag undrar om den inte rent av hade vunnit på att vara lite längre, och det brukar jag inte tycka.

  • Jane Austen: Persuation

  • Justina Robson: Natural History (nästan utläst)

    Slutligen utläst, efter att ha varit "under läsning" i över ett år. Den verkar innehålla intressanta idéer, men jag har aldrig lyckats fastna i den. Den repade sig lite på slutet, men kom fortfarande inte upp till rekommendabel klass.

  • William Gibson: Idoru

  • Dénis Lindbohm: Stjärnvargen

    Detta är klassisk space opera, så till vida att hjälten är Hjälte och alltid tar sig ur alla knipor han hamnar i (och det gör han ideligen). Han är stark, smart och snygg och så vidare. Däremot har han råkat bli efterlyst, och det krånglar till situationen lite. Eftersom det är en Lindbohm-bok träffar han efter ett tag på en Kvinna som givetvis är ute efter honom. Dessutom råkar hon som av en slump ha ett rymdskepp som har utrustning han trodde att knappt ens militären fick ha, och hon har inget emot att använda den för att få honom ur knipan. Rak underhållning där man aldrig behöver bekymra sig över hur det ska gå, bara vad som ska hända på vägen.

  • John Milton: Selected Poems (nästan utläst)

    Ytterligare en bok som försvinner från högen med halvlästa böcker efter att ha legat där alldeles för länge. Jag är ingen stor poesiläsare, och ska nog hålla mig borta från episka 1600-talsdikter ett tag. Kortare stycken kan jag uppskatta, men längre saker som "Samson Agonistes" förutsätter allt för mycket klassiska bildning som jag inte har, så de mytologiska referenserna går mig förbi.

  • China Miéville: Looking for Jake

    Jag hann påbörja den här novellsamlingen på vägen hem, men inte mer. Det jag läst verkar lovande, men det är ju knappast förvånande när det handlar om China Miéville.

  • Woo: Rebirth (manga, två volymer)

  • Myung-Jin Lee: Ragnarök (manga, två volymer)

    Den ena volymen utläst. Det här är alltså koreansk manga inspirerad av fornnordisk mytologi. Jag är ingen specialist på fornnordisk mytologi, men det känns som om man tagit sig en hel del friheter. Jag har aldrig tidigare hört talas om att gargoyler skulle ha varit något framträdande monster i Midgård (och inte heller att de skulle se ut som Evangelion. Valkyriorna skulle väl vara något av vikingarnas dröm, men stringtrosor och push-up-looken känns inte riktigt rätt i alla fall. Fast vad vet jag, de koreanska vikingarna hade kanske andra preferenser än de nordiska. ;-) Alla svärd som förekommer ser ut som katanor vilket väl får ses som en kulturell anpassning till målgruppen. Huvudpersonen letar dock fram Balders svärd, och det ser faktiskt ut mer som ett vikingatida svärd skulle ha gjort.

  • Gosho Aoyama: Mästerdetektiven Conan 12 (manga)

    Den här ingick inte i min ursprungliga packning utan den köpte jag på stationen på väg till Stockholm. Conan är en av de mangor jag tycker bäst om av de som kommer ut på svenska just nu, och jag försöker att prova i alla fall lite grann av de som kommer ut. Conan är detektiv, och handlingen rör sig normalt kring ett mord som han löser. Varje bok innehåller ett tiotal avsnitt, och det brukar motsvara ungefär tre kompletta mordfall. Detta är den klassiska sortens detektivhistoria där ledtrådar presenteras för läsaren tidigt (om man är uppmärksam), och sedan presenterar Conan lösningen och hans slutledning på slutet så kan man se om ens egen tangegång stämde eller inte.

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.