tisdag, september 09, 2008

Harry Potter-lexikon stoppat av domstol

J. K. Rowlings advokater har tyvärr vunnit striden om det inofficiella Harry Potter-lexikon som Steven Vander Ark vill ge ut. Enligt domaren påstås uppslagsverket kunna skada Rowlings författarskap och Rowling citeras
Boken drog nytta av enormt mycket av mitt arbete, men lade inte till något nytt

Personligen tycker jag att det låter fullt naturligt att ett uppslagsverk om ett litterärt verk drar stor nytta av verket det handlar om. Det skulle ju inte kunna existera utan det. Om det lägger till något nytt eller inte är däremot en definitionssak. Ett inofficiellt uppslagsverk utgår jag från ska sammanställa information om olika personer, händeler och så vidare från böckernas värld, men det ska inte lägga till några egna påhitt. Däremot ska det sammanställa den här informationen på ett strukturerat sätt, presentera information i alfabetiska uppslagsord, presentera tidsaxlar och liknande. Det är en ny presentationsform för information som redan finns i böckerna. Vad man möjligen kan förvänta sig blir tillagt är uppgifter som Rowling presenterat på andra ställen än i böckerna (i intervjuer och liknande).

Den springande punkten i den här frågan är naturligtvis inte Rowlings rykte som författare. Det hela handlar om att hon själv har planer på att skriva ett liknande uppslagsverk där hon planerar att donera intäkterna till välgörenhet. Det är naturligtvis fint och vackert, men jag tycker inte att det ger henne rätt att undertrycka publiceringen av ett konkurrerande uppslagsverk på det här sättet.

Rowling sitter i en unik sits för att skriva ett uppslagsverk av det här slaget. Eftersom det handlar om en värld som hon själv har skapat så har hon möjlighet att här reda ut tveksamheter som inte framgår kristallklart ur böckerna. Det är hennes värld, så hon kan säga vad hon verkligen menade. Alla andra uppslagsverksskapare måste nöja sig med att sammanfatta den information som finns i böckerna. Den möjligheten att skapa ett bättre uppslagsverk än vad hennes konkurrenter kan är uppenbarligen inte nog för Rowling; hon vill ha monopol.

För att göra det hela ännu tristare för dem som är intresserade av Harry Potters värld så citeras Rowling så här på Wikipedia:
Rowling stated that her efforts to halt the publishing of the Lexicon have been crushing her creativity, and said that she was not sure if she has "the will or the heart" to now publish her own encyclopedia.
Det verkar alltså som om Harry Potters fans riskerar att bli helt utan uppslagsverk och välgörenhetsorganisationerna riskerar att bli utan intäkterna från ett. De enda som kan sko sig är advokaterna, som vanligt.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker inte att det är ett dugg konstigt att J.K. Rowling har något emot att de tjänar pengar på hennes verk. Hon har lagt ner sin själ i Harry Potter, varför ska någon annan då bara få sammanställa fakta som det är hon har skrivit, till en ny bok utan ens att tillföra något eget? De frågade henne aldrig ens vad hon tyckte.

Hans Persson sa...

Det är stor skillnad på att bara sortera om någon annans text och att sammanställa och sortera fakta men presentera dem med andra ord. Ett uppslagsverk ägnar sig normalt åt det senare, även om den del citat rimligen behöver förekomma. Att citera ur andras verk är också tillåtet så länge det inte är allt för stora bitar det handlar om.

Vad Rowling själv tycker om att någon vill skriva ett uppslagsverk om hennes verk är oväsentligt. Hon har publicerat sin historia i en bok, och det står vem som helst fritt att uttala sig om den historian.

Om man skulle låta författaren få fullständig kontroll över vad som skrivs om hennes verk så skulle det i förlängningen få helt oöverskådliga konsekvenser. Det innebär exempelvis att recensioner av böcker inte skulle kunna säga mycket mer än "jag tyckte den var bra", för alla uttalanden om själva innehållet skulle behöva godkännas av bokens författare. Det vore naturligtvis praktiskt för dem att slippa alla former av negativ kritik, men det är knappast i läsarnas intresse.

Och varför ska ett sådant påhitt begränsas till författare, för den delen? Fotbollsspelare kanske inte heller vill att någon annan ska få sprida statistik över hur många mål de gjort i alla matcher de varit med i. Målen är ju deras verk, så de skulle kunna tycka att det skadar deras rykte om man på det sättet ser att de sällan gör mål.