söndag, april 01, 2007

2007-47: Andreas Marklund: Skördedrottningen

Skördedrottningen släpps i butikerna imorgon, men jag har haft fördelen att få ett recensionsexemplar och ligger därför ett par dagar före. För er andra som inte har samma tur så är den väl värd att vänta på, för det här är en utmärkt debutroman.

Handlingen i Skördedrottningen följer två spår. Det ena berättas i första person av Olof som är en ung historiker som håller på att kämpa med sin doktorsavhandling. Hans farfar har något slags hemlighet från andra världskriget som alla i familjen vet om, men ingen vet vad den är. Olof lyssnar noga på allt farfadern säger och försöker lägga pussel med ledtrådarna han får, men om han någon gång försöker lirka fram mer information så byter farfadern raskt ämne.

Under studierna träffar Olof Carolina och Fabian och de tillbringar stora delar av sin studietid tillsammans, men när den är över så skiljs de åt och tappar kontakten med varandra. Ett tiotal år senare får Olof en CD med posten som visar sig innehålla en massa dokument från Fabian. En del av dem har anknytning till Olofs forskning om gamla krig medan andra är sjukjournaler från 1900-talet och annat; det verkar inte finnas något uppenbart samband mellan filerna. Carolina ringer och berättar att hon fått en likadan CD. Hon har även luskat reda på att Fabian är anmäld försvunnen i det norrländska inlandet. Tillsammans börjar de nysta i vad som egentligen hänt med Fabian.

Det andra spåret i handlingen gör nedslag i andra världskriget i Sverige och är länge lite mer kryptiskt än det första. Den mesta texten handlar dock om nutid. Dessutom finns här och där några sidor av Fabians dokument, som kontrast tryckta med vit text på svarta sidor.

Det här upplägget gör att Andreas Marklund har ett varierat utbud av miljöbeskrivningar att producera, och det gör han bra. Det är levande beskrivningar av studietiden i Uppsala, det är umbäranden i en smällkall vinter under andra världskriget och det är Olofs och Carolinas sökande efter Fabian både i arkiv och direkt på plats i de tysta skogarna i norra Sverige.

Det finns en hel del historiska referenser i Skördedrottningen. Det mesta rör 1600- och 1700-tal samt andra världskriget. Jag är själv inte särskilt insatt i Svensk historia så att jag kan avgöra vad som är sant och vad som är fabricerat, och eftersom författaren själv är historiker så antar jag att han kamouflerat eventuella fabrikationer så att lekmän som jag inte ska upptäcka dem.

På omslaget kallas boken "skräckroman". Bitvis känns även thriller som en rimlig klassificering, men det är rätt ont om ren action. Det är dock aldrig någon brist på driv i handlingen även om det så handlar om att gräva fram rätt dokument ur ett arkiv. Det förekommer en del övernaturliga element, men det tar lång tid innan man får klart för sig exakt vilka de är och hur de fungerar.

Tack vare en bussresa hade jag möjlighet att läsa boken nästan i ett svep, och det är jag glad för. Jag hade inte velat lägga den ifrån mig i onödan.

Det är bara att fortsätta att hålla ögonen på förlaget Järnringen som verkar bra på att snappa upp intressant genrelitteratur och dessutom publicera den i snygga förpackningar. Omslaget är både snyggt och suggestivt utan att egentligen avslöja någonting om boken, och den är även i övrigt snyggt formgiven.

Andreas Marklund: Skördedrottningen
Järnringen, 2007
293 sidor
ISBN: 9789197572330
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.



Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 47 (varav 11 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
41: Karen Joy Fowler: Jane Austen-klubben
42: Susanna Alakoski: Svinalängorna
43: Hal Duncan: Vellum
44: Svenska Naturskyddsföreningen: Växter (årsbok 1983)
45: Halfdan W. Freihow: Kära Gabriel
46: Dan Brown: The Da Vinci Code
47: Andreas Marklund: Skördedrottningen

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad man undrar över är ju om farfaderns hemlighet får sin lösning?? Pappa

Hans Persson sa...

Boken ligger i högen som ska till dig, så det kan du snart få reda på.