Makers är den produktive Cory Doctorows senaste roman, och den har en hel del gemensamt med hans tidigare produktion. Den utspelar sig i en väldigt nära framtid och handlar (som redan titeln antyder) om människor som gör saker. De är inte riktigt hackers eftersom de lika ofta sysslar med föremål som med programkod, men annars är det ungefär samma sorts människor.
Lester och Perry är uppfinnare som hittar på den ena manicken efter den andra. Det är smarta prylar de gör, oftast genom att bygga om någonting som redan finns så att det gör något helt annat än det var tänkt. Samtidigt så är deras konstruktioner oftast något de bygger för att de kan snarare än för lösa något problem. Marknadsföring och sånt är inte deras grej alls; de lever på att sälja enstaka konstruktioner till samlare.
De upptäcks av teknikbloggaren Suzanne som beskriver deras påhitt fortlöpande (och nog innehåller en hel del av Cory själv). De får också riskkapital, och börjar göra saker i större skala. Bland annat börjar de bygga åkattraktioner i stil med de som finns på Disneyworld, men med skillnaden att man på deras turer har möjlighet att berätta vad man tycker om och vad man inte tycker om, under tiden man åker. Den här informationen används sedan för att hela tiden anpassa turerna efter vad publiken uppskattar, och det dyker också upp andra som bygger egna turer som kommunicerar automatiskt med Perry och Lesters, så att de påverkar varandra.
Mycket av de här turerna byggs med hjälp av 3D-skrivare som jobbar automatiskt utifrån den information som de som åker producerar, så det är lika spännande för Perry och Lester att se hur turen ändras från dag till dag som för alla andra.
För den som läst Doctorow tidigare så kan man se teman från ett antal av hans tidigare verk. Olika slags hackers förekommer på många ställen, men den jag tänkte på vad i första hand han som bygger nätverk i Someone Comes to Town, Someone Leaves Town. Att Perry och lester jobbar mot Disney ekar naturligtvis Doctorows debutroman Down and Out in the Magic Kingdom, och grundpremissen i novellen "Printcrime" förekommer också här, men alltihop är ihopsatt på ett nytt sätt, precis som Perry och Lester hela tiden tar bitar de hittar på olika ställen och sätter ihop på nya och oväntade sätt.
Det är fascinerande att läsa Doctorow. Han har ett fantastiskt öga för hackers och många andra subkulturer och porträtterar dem både närgånget och kärleksfullt. Det är ingen tvekan om att det är människor av kött och blod han skriver om. En annan sak som Cory är väldigt bra på är att hitta på ekonomiska teorier som passar in i hans framtid på ett sätt som känns helt naturligt samtidigt som det blir en helt annan värld än den vi lever i. Man får helt enkelt känslan av att Cory inte så mycket skriver om framtiden som att han lever i den redan idag och berättar för oss andra hur det är där.
Cory Doctorow: Makers
Harper Voyager, 2009
416 sidor
ISBN: 978-0-00-733086-7
Andra bloggar om: böcker, läsning, cory doctorow, makers, science fiction, sf
Technorati tags: böcker, läsning, cory doctorow, makers, science fiction, sf
intressant.se
måndag, november 16, 2009
2009-90: Cory Doctorow: Makers
Etiketter:
böcker,
cory doctorow,
läsning,
makers,
science fiction,
sf
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Spännande! Nu blir jag jättesugen på att klämma en Doctorow.
Vilken ska jag börja med?
Om du vill ha noveller: Overclocked
Om du vill ha en roman: Little Brother eller Makers
Jag har recenserat alla hans böcker. Det är bara att klicka på "cory doctorow"-etiketten så får du se vad jag tyckte om de olika.
Skicka en kommentar