fredag, september 11, 2009

2009-69: Björn Höglund: Alla spelar spel

Alla spelar spel är en bok om sällskapsspelens historia, eller kanske rent av kulturhistoria. Den har ett klart fokus på Sverige, även om det görs en del nedslag i andra länder.

Boken berättar om sällskapsspel som koncept och hur det har vuxit i popularitet från mitten på 1800-talet till guldåldern under efterkrigstiden och fram till idag. Även nu säljs det mycket spel och spelas mycket spel, men det går att se en nedgående trend som antagligen kan hänföras till exempelvis datorspel, video och annat.

Historien berättas utifrån ett antal teman som exempelvis äventyr, sport, frågespel och spel baserade på teveserier. Tanken är god, och i del kapitel får man en intressant genomgång av temat som sådant och hur det kommit att bli intressant att ha som underlag för spel. Ibland känns det dock som att bakgrunderna är lite tunna och sönderfaller till ett rabblande av spel som passar in i temat utan att speciellt mycket sägs om spelen och varför de är intressanta.

Och det är detta som är bokens huvudproblem från min synvinkel. Boken skriver oftast insatt om vilka spel som fanns och finns och vad de handlar om, men ytterst sällan om sägs egentligen något om själva spelen. Den som är ute efter att få reda på något om hur spelen i sig utvecklats genom åren, snarare än spelens teman, har inget att hämta i den här boken. Spelen presenteras i allmänhet med namn och första publiceringsår. Man får rätt ofta även reda på spelets skapare (när det är känt), även om vi i Sverige är rätt dåliga på att uppmärksamma spelskapare. Hur spelet fungerar sägs det däremot väldigt sällan något om; undantaget är i princip kapitlet om frågespel som har en uppenbart annorlunda spelmekanik än många andra spel.

Den trend som börjat synas de senaste åren med översättningar av tyska spel (som i allmänhet är bättre konstruerade än de gamla välkända sällskapsspelen) sägs det väldigt lite om. En anledning till det kan ha att göra med fokuset ovan; de här nya spelen har ungefär samma teman som tidigare spel, medan de däremot ofta har spelmekaniker som inte setts bland tidigare spel.

Allt om spel är rikt illustrerad med bilder på gamla spel (och en del gammalt reklammaterial om spel). Bilderna är bra, varierande mellan bilder om omslag och hela spel till detaljbilder på tärningar, pjäser och andra småsaker. Det som är lite trist är att det är rätt gott om bilder där det inte framgår vilket spel bilden föreställer.

För den som är intresserad av en historik om spel som produkt och hur de har vuxit fram ur sin samtid så är det här en utmärkt bok. Den som är intresserad av spel som spel har inte lika mycket att hämta, men det har boken heller aldrig utgett sig för att erbjuda.

Björn Höglund: Alla spelar spel: Sällskapsspelens historia
Historiska media, 2009
191 sidor
ISBN: 978-91-85873-77-7

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Toma sa...

:D :D Jo, men det vet vi från Eric Berne "Games People Play: The Basic Handbook of Transactional Analysis."