onsdag, april 29, 2009

Espresso Book Machine: Framtidens bok är utskriven

Bokhandeln Blackwell i London har skaffat sig europas första Espresso Book Machine. Det är en apparat som ser ut som en skrivare på steroider, och det är också ungefär vad det är. Utifrån digitala filer kan man begära utskrifter och få ut färdigbundna böcker i andra änden.

Informationen jag hittar om priserna på utskrifterna är lite oklara, men helt klart är att det är dyrt. Dels går det att beställa ur ett digitalt bibliotek där man får betala 10p per sida för en bok som är out-of-print (en term som väl för övrigt sett sina bästa dagar i och med den här maskinen). Det innebär att en bok på 300 sidor kostar £30, över 350 kronor. Det är en bit över nypris på nya romaner, och täcker antaligen kostnaden för ett antikvariskt exemplar av de allra flesta böcker (inklusive porto). Det verkar som om kostnaden för att skriva ut medhavda PDF-filer som böcker ska vara en annan ("Other books will cost roughly the same as a typical book on the shelves").

För att den här maskinen ska slå på allvar behöver priset på utskrifterna sjunka rätt rejält, men det händer med all teknologi så jag är säker på att det kommer att hända här också. Folk är vana vid att en pocket kostar 30-50 kronor, så mycket mer än så får en utskriven bok inte heller kosta.

När priset kommer ner till mer hanterbara nivåer kommer förlagen att inse att de har ett problem. Om utskrifter via Espresso Book Machine kostar ungefär som en bok gör i dag kan förlagen naturligtvis satsa på att sälja nya böcker via den istället, och därmed slippa lagerkostnad och risken att trycka en för stor upplaga.

Å andra sidan kommer naturligtvis det sista problemet -- att det är trevligt att läsa böcker på papper -- då försvinna för piratkopierade böcker. Det är lätt att ladda ner eböcker redan i dag, men rätt få har lust att läsa hela romaner på skärmen. Om man för ett par tior kan skriva ut den istället för att köpa en inbunden bok för ett par hundralappar (eller upp mot en tusenlapp; kurslitteratur är dyrt) så kommer det snart att bli ett väldigt liv om förbud av även den här maskinen. Det har drabbat alla andra maskiner som förändrat industrier -- tryckpressen, kopiatorn, videobandspelaren, radion, kassettbandspelaren, internet, och så vidare -- och i samtliga fallen har industrierna snart fått inse att de faktiskt tjänar pengar även på den nya maskinen. Det är bara att anpassa sin affärsmodell så att maskinen passar in.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bäste Hans Persson,

Jag gillar din insikt om " books on demand ". Det Du belyser är grundproblematiken ( läs: samma som med skivindustrin )för att tekniken ska få fullt genomslag i konsumentled. Att bokförlagen kommer att motarbeta detta är säkert som " amen " i kyrkan.
Produktionskostnaden motsvarar en tiondel av vad konsument betalar - enligt ditt inlägg.
Med anledning av detta finns det anledningar att hitta nya modeller för denna teknik. Dessa modeller skapar merförsäljning för författare och bokförlag.

Zell sa...

En av de stora bokhandlarna här i USA (Borders tror jag) försökte sig på detta runt 1999-2000 om jag minns rätt, men det tvärdog. Jag vet inte riktigt vad som gick fel, men det var en ganska rejäl satsning, åtminstone där vi bodde (Berkeley).

Jag vet inte vad jag tycker om ideen som sådan. Det beror nog en hel del på hur vackert resultatet blir och hur det känns mellan fingrarna. För mig iallafall.