måndag, juni 02, 2008

Martin Beck till USA -- igen

I kölvattnet av att svenska deckarförfattare som Stieg Larsson, Jens Lapidus och Camilla Läckberg lanseras i USA så är det nu också aktuellt med en återlansering av Martin Beck-romanerna av Maj Sjöwall och Per Wahlöö. I nyutgåvan som inleds i höst ges böckerna ut med nyskrivna förord av deckarförfattare som Michael Connelly och Val McDermid. Det förlaget vill uppnå är att få folk att läsa böckerna som om de vore nya istället för att hamna i klassikerfacket.

Jag vet inte hur många av böckerna som tidigare översatts till engelska men jag tror att det är rätt många. Alla böckerna har även filmatiserats (några mer än en gång), och en av dem finns bara tillgänglig i en amerikansk version. Tydligen finns det många nutida deckarförfattare i USA som säger sig ha inspirerats av Beck-böckerna.

Jag håller just på att läsa Mannen på balkongen och visst är det en bra bok. Det är dock ingen tvekan om att den börjar bli gammal. Inte så att den inte håller, men det börjar kännas att det är ett ganska långt avstånd mellan bokens Beck som famlar med de nymodiga dataregistren och kan tvingas leta efter en telefon och en modern deckare. Det är inget fel med det -- det var ju så det var när boken skrevs -- men alla sådana detaljer gör det lite svårare för läsaren att bara sjunka in i boken (och är antagligen en anledning till att många inte gärna läser science fiction eller fantasy som hela tiden presenterar okända miljöer).

En annan sak som jag tycker är väsentlig med Beck-böckerna är deras kritik av det dåtida Sverige. Även om jag levt i det Sverige som presenteras (även om jag inte var född när de första 2-3 böckerna kom ut) så känns det som om jag missar en del samhällskritiska kopplingar. En amerikansk läsare bör rimligen ha ännu större problem att fånga upp sådana saker.

Samtidigt känns Beck-böckerna påfallande moderna trots sin ålder. De handlar inte bara om ett brott och kretsar inte bara kring utredningen. Man får se miljöerna som brottslingarna lever i, man får lära känna huvudpersonerna och se hur de utvecklas från bok till bok och se att de faktiskt är människor också, inte bara logikautomater som behandlar alla ledtrådar som författarna listigt placerat ut, i stil med Hercules Poirot.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: