torsdag, september 14, 2006

Valet lite intressant trots allt

Jag har inte ägnat det kommande valet speciellt mycket intresse eftersom alla partier verkar vara inställda på att vara så lika något slags socialmoderater som möjligt (även om de gör sitt bästa att låta unika).

Det ser dock ut att hända intressanta saker i den mer okända delen av partihögen. Vi har redan sju partier i riksdagen, och det ligger ytterligare ett gäng och får märkbara mängder röster även om de fortfarande ligger klart under 4%.

Nyligen skrev DN
Det enda parti som råkar ut för en statistiskt säker nedgång är Sverigedemokraterna, som får 1,1 procent i den här mätningen, jämfört med 1,7 i den förra. Partiet ligger därmed under valresultatet från 2002, på 1,4 procent.

Bland övriga småpartier ligger Piratpartiet nu på cirka 1,5 procent, medan Feministiskt initiativ, Junilistan och SPI ligger kvar kring en halv procent.


Jag antar att det kommer att ta ett tag innan vi har ett politiskt landskap i stil med det i exempelvis Italien med massor av partier, men det verkar klart att vi allt mer är på väg åt det hållet. Speciellt intressant tycker jag att det är att Piratpartiet har samlat på sig så många anhängare på den korta tid de har funnits (och utan någon egentlig budget).

Normalt brukar partier av det här slaget inte få sina resultat redovisade separat utan bara klumpas ihop under "övrigt". Gissningsvis ger det en skjuts framåt att faktiskt komma med i ett opinionsundersökningsresultat på det här sättet eftersom det innebär att många fler får se de nya partiernas namn och får reda på att de finns utan att partierna själva behöver sköta den detaljen. Jag tror inte att vare sig Piratpartiet eller Sverigedemokraterna kommer att lyckas ta sig in i riksdagen det här valet men jag tror att de kommer att få märkbara antal röster och deras hjärtefrågor kommer antagligen att få genomslag inom de etablerade partierna (på gott och ont). Det är ju bara att titta på vad som hände när Miljöpartiet tillkom: plötsligt talade alla partier om miljön vare sig de visste något om den eller inte. Allt för att slippa riskera att tappa röster.

Ungefär likadant är det idag med "fildelningsdebatten": många uttalar sig men få vet vad de talar om. Just fildelning är dock den minst intressanta frågan av dem som Piratpartiet driver, även om det är den som synts mest i media. Det jag tycker är intressant är det man säger om bakomliggande frågor som copyright, patent och personlig integritet.

Med nuvarande nyklubbade lagstiftning får man inte dela med sig av upphovsrättsskyddade verk. Det innebär i praktiken att om myndigheterna vill kontrollera att lagen efterlevs så måste man kontrollera alla brev som skickas så att de inte innehåller bilagor med musik (för epost) eller en hembränd CD (för snigelpost). Man kan naturligtvis säga att lagen inte är tänkt att användas för enstaka kopieringar av privatpersoner, men om den inte är tänkt så bör den inte heller vara skriven så. Om man stiftar en lag som gör någon miljon av Sveriges invånare till brottslingar så måste man, tycker jag, ha ambitionen att efterleva den också. Det innebär att man måste övervaka all brevkommunikation (i strid med brevhemligheten) samt naturligtvis genomföra en massiv ökning av antalet poliser, antagligen kombinerat med någon form av angiverisystem. Är detta en utveckling som någon vill se?

Nu kan man tycka att detta inte är något egentligt problem eftersom övervakningen bara har syftet att sätta fast dem som gör fel, men den springande punkten är att alla måste drabbas av övervakningen för att det ska gå att sätta fast dessa. Idag handlar det om att dela musik och film. Vem vet vad det handlar om nästa gång? Osvensk verksamhet? Hädelse? Fackföreningsverksamhet? Demokrati?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , [intressant.se]

Inga kommentarer: