fredag, juni 05, 2009

Hugonominerade långnoveller, 2009

På det förra LSFF-mötet diskuterade vi årets Hugonominerade noveller, så nu har turen kommit till långnovellerna.

Alla de nominerade långnovellerna går att ladda ner från nätet.

De nominerade är
  • "Alastair Baffle's Emporium of Wonders" av Mike Resnick.
  • "The Gambler" av Paolo Bacigalupi.
  • "Pride and Prometheus" av John Kessel.
  • "The Ray-Gun: A Love Story" av James Alan Gardner.
  • "Shoggoths in Bloom" av Elizabeth Bear.


Alastair Baffle's Emporium of Wonders är ytterligare en Mike Resnick-historia. Det känns mer typisk än den i novellklassen (exempelvis genom att vara mer sentimental), men trots det är det faktiskt inget större fel på den. Så som historien är konstruerad är det inget problem om den är sådan; det fungerar. Två män har känt varandra hela livet och sitter nu på ett ålderdomshem och gnabbas och pratar om livet förr när de träffade varandra på en affär som sålde trolleritrick. De får för sig att smita från hemmet för att se om affären finns kvar, trots att det är 70 år eller så sedan de var där senast. En nostalgisk, bitvis lite rolig och faktiskt rätt trevlig historia. Det hade inte gjort något om den varit lite kortare, dock.

The Gambler handlar om en man som jobbar på en nyhetsredaktion där han försöker skriva vad han tycker är viktiga historier. De har dock ingen större framgång hos publiken. Sciencefictionelementet i historien är att man kan följa väldigt tydligt hur artiklarna läses och sprids på nätet. För den som håller till på internet dagligdags är det här en novell som riskerar att nästan kännas lite alldaglig, för det är egentligen inte så mycket som skiljer från dagens situation. Huvudpersonen får chansen att göra en högprofilintervju för att bättra på sina läsarsiffror, men han väljer att följa sin övertygelse och göra vad som känns bäst istället. Det var intressant att notera att alla personer i den här novellen faktiskt känns som trevliga människor, men ändå finns det en fungerande konflikt.

Pride and Prometheus är metafiktion när den är som bäst. John Kessel har tagit några personer ur Jane Austens Pride and Prejudice och låter dem möta några personer ur Mary Shelleys Frankenstein, och gör det med en berättarstil som känns som Jane Austen. Det riktigt intressanta med texten tycker jag är att han lyckas få till en trovärdig historia utan att egentligen göra våld på någon av historierna; det är inte så mycket som händer som inte passar in i romanförlagorna, utan novellen smyger sig in in de passager som inte berättas så tydligt. Jag hade förväntat mig att det skulle komma en klimax där texterna på ett tydligare sätt flätas ihop, men istället rör de sig mer kontrollerat ifrån varandra igen. Det är dock inget problem; med den här texten är det i allra högsta grad resan som är målet.

The Ray-Gun: A Love Story är en berättelse om en pojke som hittar en strålpistol och vilken effekt den får på hans liv. Han vet inte varifrån den kommer, men att den fungerar är uppenbart. Han håller den hemlig och tränar för att kunna använda den på ett vettigt sätt. Hans resonemang är att om strålpistolen hamnat hos just honom så är det upp till honom att kunna leva upp till de förväntningar man kan ha på en hjälte med strålpistol. Väl skrivet och underhållande, samtidigt som texten inte tar sig själv på allt för stort allvar.

Shoggoths in Bloom är på sätt och vis en lite underlig historia. Den som vet något om H. P. Lovecraft känner antagligen igen varelsen shoggoth och kommer att läsa detta som metafiktion. På sätt och vis är det också det, för man kan hitta ytterligare några Lovecraftreferenser förutom de shoggothar som berättelsen centreras runt. Det är dock så att de här referenserna egentligen inte spelar någon roll. Novellen fungerar utmärkt även om man inte vet något alls om Lovecraft och aldrig hört talas om en shoggoth (vilket på motsvarande sätt antagligen inte är sant för "Pride and Prometheus"). Den som tyckte sämst om den här texten på LSFF-mötet var han som insåg att det fanns en Lovecraftkoppling men inte hade läst Lovecraft och därmed trodde sig missa saker under läsningen, när det i själva verket inte fanns just något väsentligt att missa. I första hand handlar texten om problemet med att bestämma över någon annan, och skulle fungerat lika bra med något slags underliga varelser påhittade endast för den här texten.

Min rankning av texterna:
  • "Pride and Prometheus" av John Kessel.
  • "The Ray-Gun: A Love Story" av James Alan Gardner.
  • "Shoggoths in Bloom" av Elizabeth Bear.
  • "The Gambler" av Paolo Bacigalupi.
  • "Alastair Baffle's Emporium of Wonders" av Mike Resnick.


Omröstningen på LSFF-mötet kom fram till att "The Ray-Gun: A Love Story" var den bästa texten.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

3 kommentarer:

jessica sa...

Hejsan :) Ville bara ge dig en komplimang för din jätte intressanta blogg, kanonfin layout också! Kolla gärna in min blogg http://lifeafterdeath.blogg.se/. Mvh Jessica

Anonym sa...

tack för ett bra boktips: pride & prometheus.
undrar hur många allusioner, travestier, parodier det finns på den austentiteln: pride, prejudice & zombies, bride & prejudice o.s.v.

läsdagboken, camilla sa...

tack för ett bra boktips: pride & prometheus.
undrar hur många allusioner, travestier, parodier det finns på den austentiteln: pride, prejudice & zombies, bride & prejudice o.s.v.