torsdag, november 13, 2008

Jules Verne-Magasinet

Senaste numret av Jules Verne-Magasinet är en besvikelse för den som förväntar sig att det ska innehålla sf-noveller. Hela numret består av reproduktioner av den italienska konstnären Giovanni Battista Piranesis serie bilder Inbillade fängelser (Carceri d'Invenzione). Den som läst Lundwalls egna romaner kommer att känna igen omslaget till Fängelsestaden som en av de här bilderna.

Jag håller med om att de här bilderna är fantastiska i sitt frammanande av en gigantisk, till synes oändlig stad som för tankarna till Fritz Langs likaledes monumentala Metropolis. Jag håller däremot inte med Lundwall om att det är speciellt mycket fantastik över bilderna, och att fylla ett helt nummer av JVM med dem (bortsett från en redaktionsspalt och ett kort utdrag från just Fängelsestaden) tycker jag är lite snålt.

De här bilderna är från mitten av 1700-talet och alltså sedan länge befriade från upphovsrättens bojor (vilket händer när upphovsmannen varit död i 70 år). Kostnaden för att få publicera dem är alltså noll. Dessutom är det här numret av JVM ett tiotal sidor tunnare än de brukar vara, så det är ett synnerligen tunt häfte.

Om man tittar på alla nummer av JVM som kommit ut under 2008 så ser det precis likadant ut. Det är med ett undantag författare för vilka texterna kan återpubliceras utan att betala några royalties: Robert Louis Stevenson (d. 1894), Edgar Allan Poe (d. 1849), H. P. Lovecraft (d. 1937), Henning Berger (d. 1924), George Allan England (d. 1937), Filippo Morghen (d. 1807), Arthur Conan Doyle (d. 1930), Jules Verne (d. 1905). I fallet Jules Verne så får han fylla ut ett helt nummer av JVM, och det med en roman (Barbicane & co) som Lundwall översatt redan på 1970-talet och alltså haft till hands.

Så vem är då författaren som inte varit död i 70 år? Lundwall själv, naturligtvis. I det senaste JVM-numret (538) så får vi som sagt ett utdrag ur hans roman Fängelsestaden (1978), mest som illustration till bilderna. Intressantare är i däremot JVM 353 där vi får "Herr Rogy i evighet" (2007) som presenteras som "ett kapitel ur en roman under arbete". Med tanke på att det numer är långt mellan gångerna som nytt material av Lundwall publiceras så är det alltid intressant när det händer (om än i väldigt små doser).

Tillsammans med det här JVM-numret fick jag också en räkning för nästa år där Lundwall som vanligt ondgör sig över de stigande kostnaderna men säger att prenumerationspriset faktiskt varit konstant i tolv år. Det må vara korrekt i kronor räknat, men under den tiden har antal nummer som publiceras per år sjunkit från sex till fyra och sidantalet har minskat. Priser tenderar dock att gå upp, så det kan jag leva med. Tristare är i så fall att korrekturläsningen har varit rätt dålig på sistone.

Det händer att JVM publicerar intressanta texter, men den som vill få så mycket science fiction som möjligt för pengarna får både mer och modernare texter genom att prenumerera på Nova SF.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: