fredag, maj 30, 2008

Bodström på rymmen undan stilistiken

Till skillnad från DNs recensent har jag ännu inte läst ut Thomas Bodströms debutdeckare Rymmaren, men jag har kommit långt nog för att kunna hålla med om det mesta som sägs i recensionen. Bodström är ingen stilist och få om några av personerna i boken är speciellt sympatiska. Speciellt inte bokens justitieminister som framstår som direkt korkad både när det handlar om hennes ämnesområde och när det handlar om att hantera media. Man kan ju fråga sig om det är något slags utslag av plötslig självironi från en på sin tid måttligt populär minister.

Det som mest fascinerar mig med recensionen är dock det här stycket:
Men det svåraste med "Rymmaren" är ändå språket. Thomas Bodström är, lindrigt uttryckt, ingen stilist. Själv stirrar jag länge och allvarligt på sådant som "de mörka, nästan klotrunda blodfläckarna". Den tredimensionella bilden stannar kvar på näthinnan. Som bowlingklot av blod, då?
Jag studsade också till när jag hörde det där (jag läser Rymmaren som ljudbok). Det jag frågar mig är vad den av Norstedts redaktörer som hanterat den här boken sysslat med? Det är rätt uppenbart att det inte finns någon stilistisk tanke med den där formuleringen; den är bara fel. Sådant ska en bra redaktör hitta och se till att det blir korrigerat.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,
intressant.se

torsdag, maj 29, 2008

Blodomloppet

I dag har jag sprungit blodomloppet (5 km). Medan jag sprang tyckte jag att det gick tyngre än förra gången, men när jag kom i mål fick jag en tid som var ungefär två minuter snabbare än förra årets. Möjligen kan det bero på att jag hamnade längre fram i startfältet i år, så det var inte lika trångt i början.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,

Pseudopod 85: Living in Sepia

Pseudopod 85 är Living in Sepia av D. Richard Pearce.

Jag var lite skeptisk till den här novellen i början eftersom den mest verkade bestå av familjebakgrund men språket var bra så jag lyssnade vidare. Efter ett tag byter den tempo och levererar först lite oväntat våld och sedan en kittlande skräckvändning på det. Inte så illa, trots allt.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Den förra Harry Potter-uppföljaren var snyggare

J. K. Rowling har skrivit en miniuppföljare till Harry Potter-serien som ska auktioneras ut till förmån för den engelska Pen-klubben. Liknande auktioner har hållits tidigare för verk av exempelvis Doris Lessing och Margaret Atwood. Det enda kravet på berättelserna är att de ska vara skrivna på ett kort i A5-format. Rowlings bidrag består av 800 ord.

Det här är andra gången det auktioneras ut korta verk som anknyter till Harry Potter-serien. Det förra var snyggare.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se

onsdag, maj 28, 2008

Att skriva klart döda författares böcker

Enligt Uppdrag gransknings program nyligen så berättade Stieg Larsson för John-Henri Holmberg strax före sin död att han skrivit 320 sidor av den fjärde Lisbeth Salander-boken och att den enligt synopsis skulle bli strax över 400 sidor (vilket John-Henri tolkade som att den nog inte skulle bli mer än 600 sidor). Den här fjärde boken i Millennium-serien utspelar sig i en avlägsen liten ort i norra Kanada och var egentligen tänkt att bli den femte boken, men han skrev den först eftersom den var roligare att skriva. Vad den skulle handla om eller vilken stil den skulle vara nämndes inte (de tre publicerade delarna är alla olika: den första är ett stängda-rummet-mysterium, den andra är en polisroman och den tredje en politisk deckare).

En av de väsentligaste stötestenarna i konflikten mellan Stiegs sambo Eva och hans far och bror är vad som ska hända med det oavslutade manuskriptet till den fjärde boken. Eva säger att hon har bäst insyn i vad Stieg hade tänkt sig med böckerna, och hon vill ha möjlighet att påverka vem som får i uppdrag att skriva färdigt boken.

En annan intressant fråga här som inte nämndes i programmet är vilket som är bäst: att låta någon annan författare skriva färdigt boken så nära Stiegs intensioner det går (det vill säga så långt man känner till dem), att publicera det ofullbordade manuskriptet som det är, eller att inte publicera det alls.

Det här är naturligtvis en fråga som är mycket mer generell än fallet Stieg Larsson. När Robert Jordan dog nyligen så meddelades det strax efteråt att hans gigantiska Wheel of Time-serie skulle skrivas färdigt, och att den tilltänkte författaren och Jordans närstående fått de saknade delarna av historien berättade för sig muntligt av honom innan han dog.

J. R. R. Tolkiens efterlämnade verk har efter hans död publicerats i diverse olika former av sonen Christopher. The Silmarillion kompletterades med en del saknad text av Guy Gavriel Kay innan den publicerades, medan senare volymer har bestått av JRRTs texter ihopredigerade i lämplig ordning av Christopher Tolkien och försedda med kompletterande synopsis där det saknats delar, men i alla volymerna utom The Silmarillion har det varit klart vilka delar som varit JRRTs egna och vilka som varit posthuma kompletteringar.

Efter Douglas Adams död publicerades The Salmon of Doubt som bland annat innehåller den ej avslutade roman han arbetade på när han dog.

Vladimir Nabokov ville att hans sista roman skulle brännas om han inte blev klar med den innan han dog, men frun och sedan sonen bevarade manuskriptet. Nu har sonen efter trettio år bestämt sig för att publicera det, och antagligen kommer de flesta efterlämnade manuskript av kända författare som inte förstörs att publiceras förr eller senare. Om inte de efterlevande då och då bröt mot författarnas önskemål skulle vi läsare aldrig exempelvis ha fått läsa de allra flesta av Kafkas verk; de publicerades efter hans död mot hans uttryckliga önskan.

Vad skulle du helst vilja se hände med manuskriptet till den fjärde Lisbeth Salander-boken, och för den delen andra motsvarande manuskript? Bör de publiceras, och bör de i så fall skrivas färdigt så gott det går först eller borde de publiceras i det skick författaren efterlämnade dem?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , , , ,

Stieg Larssons testamente

En av de saker som Uppdrag granskning ska prata om i kväll är att det uppenbarligen faktiskt finns ett testamente. Problemet är att ingen har bevittnat det, vilket innebär att det inte är giltigt.

Jag vet inte om det bara är jag som inte varit uppmärksam eller om det här inte varit känt i media tidigare, men uppenbarligen hittades det här testamentet redan 2004, strax efter dödsfallet.

Hur man än vänder sig är det naturligtvis tragiskt när det blir så här, och ju mer böckerna säljer desto mindre villig kommer någon att bli att ändra sin ståndpunkt. Dock är det inte i första hand pengarna som är stötestenen. Det Stieg Larssons sambo i första hand är intresserad av är böckerna, inte pengarna de genererar. Hon har i dag hand om den dator där det halvfärdiga manuskriptet till nästa bok finns. Vad hon vill (som den som faktiskt kände Stieg bäst) är att få bestämma över vad som ska ske med manuskriptet, även om hon inte får de pengar som det drar in.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

De Hugo-nominerade novellerna 2008

Hugo-priset är det ena av de två mest kända priserna för sciencefictionlitteratur (det andra är Nebulan). För en gångs skull har jag läst de flesta av de nominerade i åtminstone novellkategorin innan prisutdelningen (tack vare podcasten Escape Pod) så jag tänkte roa mig med att försöka spå utgången av omröstningen.

De nominerade novellerna är:

Jag har inte läst Stephen Baxters novell, men av beskrivningar jag sett verkar det vara en av hans tråkiga konstiga-fysikaliska-saker-händer-noveller och inte en av hans kanske lite träiga men intressanta historier om rymdresor i nära eller alternativa framtider.

Who's Afraid of Wolf 359? kom jag inte överens med trots att jag inte ser några uppenbara fel med den, och Distant Replay kan möjligen passera som småtrevlig, men definitivt inte någon prisvinnare. A Small Room in Koboldtown är bättre men kanske lite för spejsad (utan att ens vara sf) för att hålla hela vägen. Min favorit är utan någon större tvekan Tideline som både är välskriven och gripande.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Uppdrag granskning om Stieg Larsson

Uppdrag granskning i kväll kommer att handla om Stieg Larsson, konflikten om hans arv mellan hans efterlevande släktingar och hans sambo, samt om turerna kring det som finns skrivet av en fjärde bok i Millennium-serien.

Programmet börjar 20:00 på SVT1.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

tisdag, maj 27, 2008

Pseudopod 84: The Sons of Carbon County

Pseudopod 84 är The Sons of Carbon County av Amanda Spikol.

Arbetarna i en gruva blir plötsligt attackerade av zombies utan en aning om varifrån de kommer eller varför. Eftersom novellen kommer från Pseudopod så är den ju tänkt som skräck men det lyckas aldrig; det enda den handlar om är kampen mot dessa zombies. Det blir mycket strid och möjligen lite spänning men ingen skräck. Problemet är i första hand att man aldrig får någon chans att lära känna personerna. Om man inte har något engagemang i personerna som drabbas av aldrig så skrämmande saker så uppstår aldrig någon skräck. På slutet gör novellen ett försök att vända uppochner på vad man vet om vad som hänt, men det enda det egentligen lyckas med är att ge läsaren en större anledning att tro att de (förment) skräckinjagande händelserna i novellen inte är verkliga inom novellens verklighet, och det borde vara precis tvärt emot vad författaren vill åstakomma.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Bokmässan: Varför inte Japan istället för Lettland?

Det har nu meddelats att temat för höstens bokmässa är Lettland. Jag betvivlar inte att det finns intressanta författare där, men jag känner inte till någon. Det kan man naturligtvis se som ett gyllene tillfälle att lära sig mer, men jag tycker att det känns lite småtrist (speciellt som temat nyligen var Litauen).

Själv hade jag gärna sett att man istället uppmärksammade Japan som är betydligt mer annorlunda än Baltikum, och som dessutom har fått ett uppsving i intresse på sistone. Dels har vi mangavågen som sköljt in över landet sedan några år, men det verkar också som om intresset för vanliga romaner översatta från Japan ökat på sistone med böcker som Murakamis egna och Natsuo Kirinos Fri.

För övrigt intervjuade DN Haruki Murakami nyligen. Han berättar att han inte bara tycker om att skriva utan även samlar på vinylskivor, och när han för ett tag sedan besökte Stockholm hade han med sig en hyllmeter med LP-skivor hem; mestadels svensk 50-talsjazz.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,
intressant.se

måndag, maj 26, 2008

Fikaraströra: Mill's Mess

På fikarasten i dag fick jag för mig att prova ett nytt jongleringstrick, och det blev Mill's Mess. Jag har inte ens försökt mig på hela än, men jag har fått någorlunda kläm på det första två bollarna, med hjälp av ett par instruktionsfilmer. Jag behöver nog träna lite mer på det här med två bollar innan jag ger mig på att prova att lägga till den tredje också, däremot. Det är, som namnet antyder, lite rörigt...

Jag kan för övrigt passa på att notera att den här bloggen just har passerat 1000 inlägg.

Andra bloggar om: ,
Technorati Technorati tags: ,
intressant.se

söndag, maj 25, 2008

Escape Pod 158: Who's Afraid of Wolf 359?

Escape Pod #158 är Who's Afraid of Wolf 359? av Ken MacLeod. Den är den sista av de Hugo-nominerade novellerna på Escape Pod.

En person har råkat bli upptäckt när han hade ihop det med ägaren till en rymdstation vilket gör att han drabbas av ett astronomiskt skadeståndskrav. För att undkomma det accepterar han istället jobbet att ta reda på vad som händer på en avlägsen koloni som ingen vill kännas vid.

Jag hade lite blandade reaktioner till den här novellen. Prosan är det inget fel på och världen verkar vettigt uttänkt. Presentationen av den smygs för den delen snyggt in utan störande föreläsningar, och bitvis är det dessutom roligt. Vad det däremot inte är så är det engagerande. Tyvärr lyckas jag inte komma underfund med exakt vad det är som saknas, men något är det.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,
intressant.se

lördag, maj 24, 2008

2008-54: Christine Falkenland: Min skugga

Jag har läst när Bokhora har lovebombat Christine Falkenland flera gånger, så jag har blivit lite nyfiken på henne. Nu råkade jag snubbla över hennes Min skugga på en loppis, så den fick följa med mig hem.

Berättarjaget Rakel kommer från en ganska fin familj, men efter att hon som barn ramlar ner från ett träd slår hon alla tankar om familj och barn ur hågen. Hon utgår från att ingen vill ha en fru som är halt och har ett stort ärr i ansiktet. När den gamle änkemannen Georg trots allt visar intresse för henne så går hon med på att gifta sig, men det blir inget speciellt kärleksfullt äktenskap. Georg säger att han inte vill ha fler barn (han har en dotter i sitt tidigare äktenskap) och Rakel är egentligen inte heller intresserad.

Rakel flyttar in hos Georg, och det är här som svårigheterna börjar. Hon måste finna sig tillrätta med att vara "mamma" åt Georgs dotter Cornelia som är i tonåren, och dessutom måste hon förhålla sig till det gamla hembiträdet Oline som med åren har blivit som en i familjen. Rakel vill gärna att familjen ska hålla sig separerade från tjänstefolket och gör sig med tiden impopulär hos Oline.

Den här boken är en njutning att läsa; språket ligger hela tiden rätt och man känner hur Rakel gör vad hon tycker är rätt även om man samtidigt kan se att hon gör det för att sätta Oline (eller ibland någon annan) på plats. Samtidigt som hon kämpar för att, i sina ögon, återupprätta skillnaden mellan familjen och tjänarna så känner hon sig hela tiden instängd. Hennes hälta gör att hon håller sig inne eftersom hon inte kan ta sig fram över klipporna i skärgården där de bor hur som helst, och ärret i ansiktet öker inte hennes benägenhet att vara ute bland folk. Istället sitter hon inne och tittar ut genom sitt fönster vilket gör att berättelsen ofta får en klaustrofobisk känsla. Förutom den rent fysiska instängdheten lider Rakel också av att Georg fortfarande är mer kär i Viola, sin avlidna första fru, än i henne.

Berättandet hoppar fram och tillbaka i tiden, allt från när Rakel är liten och ramlar ur trädet och blir halt och fram till när hon är gammal. Sådant hoppande blir ibland svårt att följa, men här flyter det utan problem. Jag gillar den här boken skarpt. Det är en familjehistoria i det lilla formatet, och mycket väl skriven. Jag ska hålla utkik efter fler böcker av Christine Falkenland!

Christine Falkenland: Min skugga
Wahlström & Widstrand, 1998
124 sidor
ISBN: 9146173803

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

Tåkernmorgon

fredag, maj 23, 2008

Escape Pod 157: A Small Room in Koboldtown

Escape Pod 157 är A Small Room in Koboldtown av Michael Swanwick. Det är en av novellerna nominerade till årets hugopris.

Den här novellen kan sägas vara en hel massa saker: fantasy, deckare, spökhistoria och så vidare. Eller bara bra. Den exakta etiketten är kanske inte så noga.

De väsentliga ingredienserna är i alla fall en fantasyvärld i vilken det pågår en valkampanj (bara det något som gör det hela till en tämligen unik fantasyhistoria). Ganska snart övergår fokus till ett mord där man har svårt att reda ut hur det hela har gått till. Jag tänker inte avslöja här hur det hela hänger ihop, men jag kan sträcka mig till att säga att det är en av de sällsynta deckare i fantasy- eller sciencefictionmiljö där den speciella miljön faktiskt är en förutsättning för det aktuella brottet och inte bara en kuliss.

Jag gillade den här novellen, men inläsningen var lite mer svårlyssnad än den brukar vara på Escape Pod. Dels talar uppläsaren lite snabbare än vanligt, och dessutom är det en hel del talspråk i en del repliker vilket gör att det kan vara lite svårt att uppfatta allt som sägs.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , , ,
intressant.se

onsdag, maj 21, 2008

Pseudopod 86: The Wild Y

Pseudopod är en systerpodcast till Escape Pod, men specialiserad på skräcknoveller. Pseudopod #86 är The Wild Y av Teej Grant.

En alkis plockas upp av Secret Service som talar om för honom att han är en av de sällsynta människor som har den genetiska egenskapen "wild Y" som gör att hans kropp kan göra om sig till någon annan med en enkel injektion av DNA-material från dem. Eftersom han tidigare i livet varit skådespelare är Secret Service intresserade av att använda honom som dubbelgångare.

Logiken i handlingen känns ofta krystad och skräckelementet är väldigt begränsat. I första hand får man intrycket av gammal dålig sf-film. Språket är väl inte direkt dåligt, men inte heller bra nog för att novellen ska vara värd att läsa bara för det.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

2008-53: Leo van der Heijdt: Face to Face with Dice

Face to Face with Dice är en hel bok bara om tärningar - deras historia, hur de används och hur de ser ut i olika länder. Det finns fler skillnader än man skulle kunna tro. Tärningar i olika former är kända från arkeologiska fynd sedan åtminstone 4000 år. De tidigaste sorterna ser dock inte ut som de kuber vi är vana vid i dag. Tidiga tärningar var tetraedrar eller olika varianter på tvåsidiga objekt att kasta några av och räkna hur många som hamnade med en given sida upp. Den kubiska tärningen verkar ha blivit vanlig med romarna.

Förutom olika former av sällskapsspel har tärningen också länge används för hasardspel som Craps. Periodvis i historien har tärningsspel om pengar varit en allomfattande plåga som ställt många människor på bar backe.

På senare år har tärningar fått ett uppsving av introduktionen av rollspel som skapade ett behov av tärningar i andra format än de normala sexsidiga.

Innehållsmässigt är den här boken intressant med massor av fakta och en hel del bilder. Tyvärr har den en del brister i strukturen och skulle ha mått bra av en genomgång av språket (detta är en utökad engelsk nyutgåva av en bok ursprungligen skriven på holländska).

Leo van der Heijdt: Face to Face with Dice
Gopher Publishers, 2005
192 sidor
ISBN: 9076953880

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Var med i Swecons sf- och fantasynovelltävling!

Årets nationella svenska science fiction- och fantasykongress Swecon 2008 arrangerar en novelltävling.

Noveller som ska delta i tävlingen får vara högst 7500 ord långa och skrivna på svenska eller engelska. Det är tillåtet att delta med mer än en novell i tävlingen.

Novellerna kommer att bedömas av John-Henri Holmberg (redaktör och utgivare för sf-tidskriften Nova SF) och Anders Bellis (i redaktionen för Nova SF). Den vinnande novellen kommer att belönas med ett bokpris av SF-Bokhandeln.

Noveller som skickas in till tävlingen kan också komma att publiceras i Nova SF (mot sedvanlig ersättning).

Bidrag till novelltävlingen ska skickas till sweconstory@gmail.com senast den 8:e juni 2008. Skicka varje novell som ett separat brev med texten direkt i brevet, inte som bilaga.

Swecon äger rum 13-15 juni i Linköping. Hedersgäster är Cory Doctorow och Adam Roberts. Mer information om kongressen finns på kongressens hemsida.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,
intressant.se

tisdag, maj 20, 2008

Protest och revolt, men mot vad?

Malena Janson skriver i en TV-kolumn i SvD om ett program om mat och miljö som jag tyvärr inte sett, men hennes text är intressant i alla fall. Hon verkar lida av den bland kolumnister allt vanligare sjukan att vara tvungen att sätta sig på tvären utan att riktigt veta hur det ska gå till.

Hennes huvudargument är att programmet Mat för planeten både sagt att klimatfrågan är komplicerad att greppa för de flesta och att det är svårt att se hur ens matval påverkar klimatet, samtidigt som det också berättar om problemen med "undergångsretorik tryfferad med de mest dramatiska metaforer: kon, som traditionellt ses som sinnebilden för det goda, har förvandlats till en rapande klimatbomb".

Hon lyckas med konststycket att både ogilla att Mat för planeten inte är didaktiskt, samtidigt som hon jämför med barnprogram som ofta är mer rakt på ("åk kommunalt", "köp inte saker du inte behöver") och konstaterar att vuxna slipper sådana pekpinnar. Trots det avslutar hon med "Jag föredrar faktiskt ren uppläxning à la barnprogrammen framför den här typen av tafflig, idiotförklarande manipulation. Och jag undrar verkligen om Mat för planeten får något som helst genomslag. Själv blir jag lockad att överge vegetarianismen för en nötköttsdiet."

Att programmet får genomslag är ju tydligt eftersom hon just ägnat en hel spalt åt att gnälla på det. "All press is good press", som bekant.

Jag är också lite nyfiken på vad hon menar med
Och det är synd att ändra reglerna för Krav-bönderna, trots att många så kallade ekologiska produktionsmetoder i farlighet jämställs med skövlingen av regnskogen. De är ju så duktiga, menar man på Krav. Är de? undrar jag.
Någon referens till vilken påstådd farlighet KRAV-producenterna skulle ha som den konventionella produktionen saknar finns naturligtvis inte, och jag har inte hört talas om något sådant tidigare. Jag misstänker att det helt enkelt är ett lagom overifierbart påstående som finns det för att motivera hennes allmänna behov av av något att skriva mot. Utan något att protestera mot blir det ingen bra kolumn, helt enkelt.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

måndag, maj 19, 2008

Escape Pod 150: This, My Body

Escape Pod 150 är This, My Body av Jeremiah Tolbert.

Den här novellen bygger på konceptet att man någon gång i framtiden kommit på idén att modifiera människor så att deras kroppar ger ifrån sig olika smakämnen på olika delar av kroppen. De här människorna arbetar som en kombination av kock och sexpartner. De använder den här egenskapen dels genom att röra olika ingredienser mot olika delar av kroppen medan de lagar mat, dels genom att maten serveras direkt från deras kropp (vilket i sig inte är science fiction). Som om detta inte var knepigt nog i sig så är de också en del av en hedonistisk religion.

Den här historien hade för mycket matlagning och sex och för lite handling för att bli så engagerande som den nog hade kunnat bli med ett annat recept.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,

Friheten eroderas av USA

Den som planerar att resa till USA framöver bör ta sig en extra funderare på vad hen packar. Den amerikanska regimen har nyligen tagit sig rätten att genomsöka, beslagta och kopiera innehållet från elektroniska apparater man har med sig i sitt bagage när man reser in i landet -- helt utan misstanke om brott.

Det innebär att alla ens mejl, alla ens privata dokument och brev och så vidare riskerar att komma på vift i den amerikanska regeringsbyråkratin, utan att man kan göra något åt det. Det är antagligen en god ide att se till att väsentliga delar av ens hårddisk är krypterad nästa gång man åker till USA.

Att regler av det här slaget införs är trist och fläckar naturligtvis ner USA:s tidigare rykte som "land of the free". Jag har dock slutat bli speciellt förvånad över sånt här eftersom det är långt ifrån första gången det händer; det som irriterar mig är att alla andra länder bara lägger sig platt och accepterar de här dumheterna. En vettig reaktion från EU hade varit att säga att alla amerikanska medborgare kommer att få sina datorer genomsökta när de kommer in i EU, och framför allt också se till att det verkligen sker i stor skala. En sådan åtgärd skulle leda till att de amerikanska resenärernas klagomål gjorde de amerikanska reglerna omöjliga.

När USA för ett tag sedan började kräva att alla som åkte dit fick sina fingeravtryck scannade så införde Brasilien snabbt motsvarande för amerikanska medborgare -- med skillnaden att de nöjde sig med att använda papper och bläck för att ta fingeravtrycken. En utmärkt markering mot ett vansinnigt påhitt. Vi behöver fler länder som står upp på liknande sätt mot USA:s envisa försök att montera ner friheten.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se

Vinnare i Kallentoftutlottningen

Nu har mina tärningar slumpat fram tre vinnare i utlottningen av Mons Kallentofts kommande roman Sommardöden. Vinnarna är:
  • Charlotta Haldén, Farsta
  • Jenny Dalenius, Vreta Kloster
  • Birgitta Strandh, Uppsala


God läsning!

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

Avbruten: Elizabeth George: Pappas lilla flicka

Nu har jag lyssnat igenom nästan fyra av de tio CD som den här boken består av och den har fortfarande inte lyckats engagera, så nu ger jag upp. Efter ett par CD fulla med nästan bara introduktion av personer utan någon egentlig handling har själva handlingen börjat komma igång så smått, men inte är det mycket som händer.

Dessutom är prosan påtagligt lilafärgad; det vimlar av onödiga adjektiv och det verkar snarare vara regel än undantal att personers egenskaper beskrivs explicit med fler adjektiv istället för att författaren gör ansträngningen att karaktärisera dem så att läsaren kan upptäcka deras egenskaper själv.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

söndag, maj 18, 2008

2008-52: John Ajvide Lindqvist: Människohamn

Människohamn är John Ajvide Lindqvists tredje roman. Han är kvar i skräckgenren där han redan tidigare tycks ha slagit ner sina bopålar ordentligt, men den här boken håller en lägre profil än hans tidigare.

En vinterdag tar Anders och Cecilia med sin lilla dotter Maja på en skidtur på isen i skärgården. De går upp i en fyr och tittar på utsikten. När de går ner igen så hinner dottern före föräldrarna och går ut själv. När de kommer ner är hon borta. Mitt på isen slutar spåren efter henne. Ingen vak, ingenting.

Efter försvinnandet börjar Anders och Cecilia glida isär och Anders börjar supa. De skiljer sig och resten av boken handlar om Anders kamp med sig själv. Han vill sluta supa men orkar inte med världen nykter. Han vill ha reda på vad som hände Maja men har inga spår.

Berättandet hoppar fram och tillbaka i tiden; vi följer inte bara Anders i nutid utan även hans tonårssomrar tillsammans med Cecilia och ett gäng andra ungar (och hans alkoholiserade pappa), vi ser faderns uppväxt och även spridda berättelser som är ännu äldre än så.

Precis som Jonas Gardell och Stephen King är Lindqvist lysande på att porträttera ungdomar både i deras trevliga och i deras elaka stunder och han lyckas bra att få läsaren att känna sig närvarande i de miljöer han presenterar, både när det gäller de olika tidsperioderna och när det gäller skärgårdsmiljöerna.

Även personerna står ut: Anders farmor med en mörk hemlighet och hennes särbo som varit trollkarl (som John Ajvide Lindqvist) och utbrytarkung men nu saknar fingerfärdigheten för det är det tydligaste förutom Anders själv, men det finns fler. De i förväg mest omskrivna är de två tonåriga spökena som åker runt på flakmoped och hela tiden talar i Smiths-citat.

Successivt byggs en stämning upp att det är något som inte står rätt till på Domarö och att det har något med havet att göra men Lindqvist är klok när att mestadels hålla det som ett vagt hot och låta läsarens fantasi göra grovjobbet, något som jag gärna gör.

Jag vågar redan nu säga att det här är en av årets bästa böcker. Hela sommaren ligger framför oss. Ta med den här boken till en strand och läs, den som vågar!

John Ajvide Lindqvist: Människohamn
Ordfront, 2008
451 sidor
ISBN: 9789170373732

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Glöm inte Kallentoftutlottningen!

Glöm inte bort att delta i utlottningen av Mons Kallentofts kommande bok Sommardöden. Sista dagen att vara med är i dag!

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

lördag, maj 17, 2008

Utflykt med geocachear, ladugård och rally

Vi började dagen med att ta några geocachear medan vi åkte mot Vadstenatrakten. Medan vi höll på med det upptäckte vi ett flertal hyrda minibussar som åkte väldigt långsamt åt samma håll och insåg att vi hamnat mitt i Rebusrallyt som vi tyvärr inte deltog i den här gången (i en av rallybilarna observerades en annan geocachare, för övrigt).

Nästa punkt på schemat var att äta födelsedagsmiddag med svärfar på Ladugård 206 strax utanför Vadstena. Vi åt en god buffé, men det fanns mycket annat på menyn som jag gärna provar vid ett annat tillfälle. I trädgården utanför fanns ett dumleklubbsträd, vilket jag aldrig hade sett något förut.

Vi åkte vidare mot Vadstena där vi hamnade mitt i en bilkortege med diverse veteranbilar och andra exotiska bilar som vi efter ett tag insåg var fordon för att transportera gymnasister till en bal. Vi följde efter en T-Ford in i Vadstena och tog en cache innan vi styrde mot Motala. Nu hade vi slut på planerade cachear, men vi hade sett att det fanns en mystery strax innan Motala som vi inte alls begrep oss på. Vi stannade till för att reka lite och se om några föremål på platsen gav några ledtrådar till lösningen. Det fanns ett par udda saker där. Även om jag inte omedelbart inser hur det hela hänger ihop så har jag i alla fall mer att fundera på nu än innan.

Efter mer mat i Motalatrakten åkte vi hemåt och avslutade med ett besök på dagens sista cache, en som vi tittat på många gånger och funderat på hur vi skulle kunna få tag i. Vi har varit där och försökt en gång förut och konstaterat att verktyget vi hade med oss då inte var långt nog. Nu hade vi tagit till lite mer och lyckades logga den, och antagligen lyckades vi även förbrylla några förbipasserande bilister som nog undrade vad sjutton vi sysslade med.



Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,

Escape Pod 151: Behind the Rules

Escape Pod 151 är Behind the Rules av Stephanie Burgis.

Det här är en kort historia om kloning där en död fru har beställt en klon av sig själv åt sin man och försett klonen med en instruktionsbok om hur man för behandla honom för att han ska må så bra som möjligt. Eller åtminstone är det vad klonen troro; så småningon visar det sig att frun inte alls är död utan bara har beställt blonen för att kunna komma ur förhållandet.

Mannens reaktioner på först instruktionsboken och sedan fruns svek liksom klonens på att frun lever gestaltas väl, men de räcker inte riktigt till för att en annars lite intetsägande novell ska vara värd besväret.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,

fredag, maj 16, 2008

John Ajvide Lindqvist berättar om Människohamn

Ni som väntar på att få läsa John Ajvide Lindqvists kommande roman Människohamn kan passa på att surfa till hans hemsida. Där finns en film där han berättar om boken, och man får också se hans lilla skrivarlya i skärgården.



Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Surfa med hjälp av en gravsten

I Japan (var annars?) har någon kommit på ett sätt att automatiskt koppla ihop en gravsten med en webbplats om den som dött.

På gravstenen finns en QR-kod, en tvådimensionell streckkod (se bilden till höger). Genom att ta ett kort på den koden med sin mobiltelefon blir besökaren på kyrkogården automatiskt skickad till webbplatsen för den som dött (på sin mobiltelefon), och kan där lämna ett meddelande till de efterlevande i en virtuell gästbok, titta på bilder eller filmer med den som dött eller bara läsa mer.

Den här iden ger mig samma känsla som spamtricket som Charles Stross skrev om för ett tag sedan. Det ligger så många nya påhitt dolda i konstruktionen att det skulle vara näst intill omöjligt att förklara den för en person från 1980-talet.

[Via BoingBoing.]

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

torsdag, maj 15, 2008

Escape Pod 152: The Big Guy

Escape Pod 152 är The Big Guy av Mike Resnick.

Den "big guy" som nämns i titeln är en robot som kan spela basket bättre än någon människa. När han kommer med i ett lag är deras problem slut och de går direkt till slutspel.

Här ligger också novellens största problem. Att det skulle bli accepterat att ta in överlägsna robotspelare i en sport när doping är förbjudet känns orimligt, och detta diskuteras inte alls i novellen. Man kan också undra varför inte alla lag går över till att bara ha robotar.

Å andra sidan är det egentligen ett litet problem. Det novellen egentligen handlar om är robotens brist på känslor och senare upptäckande av dem. Både temat i sig och den specifika upplösningen är förutsägbara men eftersom det är både hantverksmässigt och känslomässigt välgjort så är novellen läsvärd i alla fall.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , ,

2008-51: Dénis Lindbohm: Edens nyckel

En ny rymdmotor framställs och den är till att börja med svår att styra; man vet inte var man hamnar. Den som först kommer på det efter ett tags experimenterande med obemannade skepp tar ett skepp och försvinner och återkommer långt senare för att sedan försvinna igen.

En som följer efter då han lyckas inse hur navigationen fungerar finner vad som tycks vara en paradisisk planet, men samtidigt är de väldigt oförstående inför hans önskan att definiera sig som en jordmänniska och kanske rent av åka tillbaka på besök någon gång. Varför bry sig alls om ett sämre samhälle?

Invånarna på den nya planeten tycks nästan kväljande välvilliga, och mycket riktigt har de också en dold agenda. Den grundläggande frågeställningen kan sägas vara om det är tillåtet att hjälpa någon mot deras vilja om det är till gagn för dem, och för den delen vad innebär "hjälpa" egentligen?

Jag tycker inte att boken ger något riktigt svar på frågan; det känns som om den hattar fram och tillbaka. Tyvärr tycker jag också att den var sämre skriven än tidigare Lindbohm-böcker jag läst. Språket känns tidvis påfallande gammalmodigt.

Dénis Lindbohm: Edens nyckel
Delta, 1982
152 sidor
ISBN: 9172283025

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Cory Doctorow och bortskänkta böcker

Sciencefictionförfattaren Cory Doctorow (som är en av hedersgästerna på årets Swecon i Linköping om en månad) publicerar alltid sina böcker i gratis utgåvor på nätet samtidigt som de kommer i pappersupplaga (under licensen Creative Commons Attribution-Noncommercial-ShareAlike).

Han berättar att han brukar få erbjudanden om ersättning från nöjda läsare som läst de elektroniska versionerna gratis efter varje släpp, men att han inte vill ta emot pengar så eftersom det skulle utesluta hans förlag. Eftersom förlaget hjälper honom att publicera bättre böcker vill ha se till att de får sin del av pengarna.

I och med släppet av hans senaste bok, Little Brother, har han hittat på en ny lösning på problemet. Lärare och bibliotekarier som vill ha ett exemplar av boken men inte får plats med det i sin budget kan anmäla sig som intresserade av att få ett exemplar. Andra som vill donera kan helt enkelt köpa ett exemplar och skicka till någon på listan av intresserade.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,
intressant.se

onsdag, maj 14, 2008

Vinn Sommardöden av Mons Kallentoft!

Natur och Kultur har varit vänliga nog att ge mig tre exemplar av Mons Kallentofts kommande deckare Sommardöden att lotta ut till mina läsare. Precis som sin föregångare, Midvinterblod, utspelar den sig i Linköping vilket jag tycker är extra kul eftersom det är där jag bor.

För att delta i utlottningen, mejla ditt namn och adress till unicorn@lysator.liu.se senast den 18:e maj (boken släpps den 22:e).

Jag har tidigare recenserat första boken i serien, Midvinterblod.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

tisdag, maj 13, 2008

Escape Pod 156: Distant Replay

Escape Pod 156 är Distant Replay av Mike Resnick, och den är också en av årets Hugo-nominerade noveller.

En gammal man upptäcker en ung kvinna som ser ut precis som en ung version av hans nu döda fru, och det visar sig att hon även gillar samma saker som frun gjorde. Själva prosan är bra liksom porträttet av den åldrande mannen, men handlingen känns allt för förutsägbar. Nog måste det ha publicerats en hel del noveller som är bättre än denna under året som man kunde nominera till Hugon istället?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,

måndag, maj 12, 2008

Cissi bloggar

I dag har Cissi fått för sig att börja skriva inlägg i sin blogg som hon skapade för ett tag sedan men sedan inte skrivit något i på ett par månader. Nu finns det plötsligen två inlägg. Välkommen att läsa nästa generation av bloggare!

Andra bloggar om:
Technorati Technorati tags:

2008-50: Anna Jansson: Stum sitter guden

Detta är Anna Janssons första deckare om Maria Wern, och det märks att hon lärt sig ett och annat med åren. Jag ska inte säga att den här är direkt dålig, men den saknar polering på en del ställen. Exempelvis känns en del av dialogen inte riktigt rätt.

Handlingen är kompetent ihopkommen, men det känns lite krystat att praktiskt taget varenda person som förekommer också har något väsentligt att tillföra förr eller senare.

Precis som i Mons Kallentofst Midvinterblod så inleds det hela med att polisen hittar en person som är hängd i ett träd tillsammans med ett antal djur. Att det handlar om något slags offer inspirerat av asatro är uppenbart. Innan boken är slut hinner ytterligare ett antal brott begås, men det är fortfarande detta som står i centrum för uppmärksamheten. Möjligen kan jag tycka att just uppmärksamhet är något som det borde ha fått mer av. Visst finns det någon journalist och någon presskonferens nämns, men efter ett mord i den här stilen borde orten vara täckt av journalister.

Eftersom det här är den första boken i en serie så förekommer en hel del presentationer av andra poliser, Marias familj (impulsiv man, två småbarn, en påfrestande svärmor) och så vidare. Det blir dock inte så mycket diskbänksrealism som exempelvis Liza Marklund kan bjuda på ibland. Som i så många andra polisromaner blir huvudpersonen Maria Wern indragen personligen i utredningen. Det är naturligtvis bra för dramatiken, men ibland vore det bra för trovärdigheten med en bok där det inte händer. Jag undrar hur ofta sådant händer i verkligheten.

Anna Jansson: Stum sitter guden
Earbooks AB, 2008 (originalet 2000)
Uppläsning: Marie Richardson
mp3-filer
ISBN: 9185823449
ISBN13: 9789185823444

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Skicka med mp3-filer med ljudböcker!

Jag undrar hur många det är som köper en ljudbok och faktiskt lyssnar på ljudskivorna. Själv gör jag det inte, utan får sitta och rippa skivorna till mp3-filer det första jag gör innan jag kan börja lyssna. Heder åt de förlag som lägger med en extra CD med mp3-filer tillsammans med ljudskivorna, men det är synd att det inte är fler som gör så.

Som tur är fungerar det rätt bra att sitta och byta CD medan jag jobbar, men visst vore det skönt att slippa rippa manuellt.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,
intressant.se

söndag, maj 11, 2008

Minisemester i Tiveden

I går och förrgår var vi på minisemester i Tiveden och tittade på gigantiska flyttblock och tog några geocachear (min 300:e!). Camilla har skrivit mer, med bilder och allt, så jag nöjer mig med att peka på det.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,

fredag, maj 09, 2008

Jongleringsträning

Nu har jag fått en kvarts jongleringsträning på betald arbetstid. Jag har hand om supporttelefonen och har ett headset med hyfsat lång sladd till min telefon.

Efter en kort beskrivning av vad kunden försökte göra så bad jag om lite information ur hans loggar. Han hummade och klickade för att få fram det och jag jonglerade under tiden. När jag fått reda på det behövde jag veta något om hans inställningar som det tog honom ytterligare ett tag att leta reda på, och sedan behövde vi titta i loggen igen, och så vidare.

Tur att vi inte har en bildtelefon som supporttelefon, kanske...

Andra bloggar om: ,
Technorati Technorati tags: ,
intressant.se