torsdag, januari 04, 2007

Nr 3: Steph Swainston: Krigets år

Steph Swainston är en av de författare som ofta nämns som en del av The New Weird. Detta är en genre som är ännu svårare att definiera än andra genrer, och det är aldrig lätt. Det debatteras till att börja med om det alls är en genre eller bara en marknadsföringsetikett. Det mesta som kallas för New Weird brukar ha något slags fantastikanknytning, men brukar vara svårt att ordentligt placera in i någon av de vanliga fantastikgenrerna fantasy, science fiction och skräck.

Krigets år är första delen av en trilogi och i sig själv 450 sidor vilket egentligen är alldeles för mycket för min smak, men samtidigt har man inte tråkigt medan man läser den.

Fyrländerna ser till att börja med ut som en fantasyvärld vilken som helst, men det finns en del udda detaljer. Tidräkningen verkar befinna sig på ungefär samma år som vår värld, och då och då stöter man på företeelser som exempelvis jeans som gör ett lite anakronistiskt intryck. I huvudsak är det dock en någorlunda medeltida fantasyvärld det handlar om.

Huvudpersonen är en kejserlig budbärare som heter Jant. Han är också odödlig, försedd med vingar och drogberoende. Har är väl inte den allra mest sympatiska person jag träffat på, men oftast är han inte mer än lite störig. Jant är den enda personen som kan flyga, och det gör honom naturligtvis väldigt lämpad som budbärare.

När han tar drogen katt (som förvirrar en del eftersom dess namn som ut som ett helt vanligt ord) så förflyttas han till en annan värld ett tag. Den normala världen har problem, eftersom den översvämmas av insekter. Det är dock inte vanliga flugor och myggor, utan gigantiska skalbaggar som attackerar människor. De är åtminstone meterstora och de mänskliga armeerna är allt mer pressade i sina försök att hålla dem stångna. Till råga på allt är det ingen som vet varifrån de kommer.

Kejsaren som Jant jobbar för kan ta upp människor till sin inre cirkel och göra dem odödliga. Det innebär att de inte åldras, men de kan dödas. Det finns också möjlighet att återkalla odödligheten, så säker är man aldrig.

Handlingen handlar till stor del direkt eller indirekt om kriget mot insekterna. Det är inte så heroiskt som det ofta framställs i fantasy utan folk dör lätt och ofta. Jag orkade inte försöka hänga med i detaljerna om vem som hade trupper var och exakt hur de olika länderna låg gentemot varandra (även om det finns en karta), men boken var njutbar ändå. Det handlar även mycket om intriger mellan de odödliga och andra.

Den svenska utgåvan är stilrent formgiven, men produktionen är lite trist. Skyddsomslaget är gjort av tunt papper som känns som vanligt kopieringspapper, och det blir väldigt lätt både smutsigt och skrynkligt.

Steph Swainston: Krigets år (The Year of Our War)
Natur och Kultur, 2006 (originalet 2004)
460 sidor
Översättning: Lena Karlin
ISBN: 9127107922
ISBN13: 9789127107922




Årets läsutmaning
Hundra böcker totalt: 3
Fem pjäser:
Fem nobelpristagare:
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007:
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK:
Fem böcker från Japan:

Läst under 2007:
1: Dan Hörning: Stormens vandrare
2: Moyoco Anno: Sugar Sugar Rune 1
3: Steph Swainston: Krigets år

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: