Årets årsbok från STF handlar om Sverige, men lite på ett annat sätt än den brukar. Den brukar oftast ha något tema som sedan används som svepskäl för att kunna skriva om diverse olika platser i Sverige.
I år tittar man istället på vad det är som brukar kallas för svenskt och undersöker om det egentligen är så, eller om det handlar om import. Det handlar mycket mer om kultur än om landet Sverige i sig, och det har jag inget emot.
Här finns exempelvis kapitel om svensk mat (vilket verkar svårhittat; det mesta vi tycker är svenskt är importerat från olika håll), om arbetskraftinvandring (exemplifierat av vallonsmederna på 1600-talet och de italienare som hjälpte SAAB att bygga stridsflygplan strax efter andra världskriget), idrotten (där det ofta handlar om att folk flyttar, vare sig det handlar om att Ludmila Engquist kommer till Sverige eller att Börje Salming åker till NHL) och musik (folkmusiken vi tror är svensk idag är ofta starkt influerad av exempelvis tysk musik).
Oavsett vad temat är så är det tydligt att Sverige är ett putpurri; en blandning av influenser från olika håll, precis så som man brukar säga att USA är. I själva verket är det samma sak i alla länder. Den som låser in sig tappar möjligheten att utvecklas.
Jag gillar den här lite annorlunda vinklingen av årsboken där man tittar på svenskheten istället för Sverige. Klart läsvärt!
Svenska Turistföreningen: Äkta svenskt: En mångfaldig resa i tiden
Svenska Turistföreningen, 2009
207 sidor
ISSN: 0283-2976
Andra bloggar om: böcker, läsning, natur, sverige, stf, svenska turistföreningen, äkta svenskt
Technorati tags: böcker, läsning, natur, sverige, stf, svenska turistföreningen, äkta svenskt
intressant.se
onsdag, januari 13, 2010
2010-2: Svenska Turistföreningen: Äkta svenskt
Etiketter:
böcker,
läsning,
natur,
stf,
svenska turistföreningen,
sverige,
äkta svenskt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar