torsdag, juli 31, 2008

2008-74: Mari Jungstedt: Den mörka ängeln

Det här är Mari Jungstedts sjätte deckare om poliskommissarie Knutas. Jag har inte läst någon av de tidigare men det kändes som om jag fick ett tillräckligt grepp om personer och miljö i alla fall. I själva verket tycker jag att Jungstedt lyckas bygga upp riktigt bra personteckningar trots att detta är en del långt in i en serie.

Den gotländske festfixaren Viktor Algård blir mördad under invigningsfesten för ett nytt stort kongresscenter i Visby. Algård är en publik person med många affärskontakter, och som sådan har han hunnit samla på sig ett antal ovänner. Men vem av dem har varit beredd att gå så långt som till att mörda honom? Förutom Knutas rotar även tevejournalisten Johan Berg i fallet tillsammans med sin fotograf Pia Lilja som är infödd gotlänning och verkar känna ungefär varannan människa på hela Gotland. Hennes kontaktnät är ovärderligt när det gäller att få tips om personer som vet intressanta saker.

Själva mordgåtan är kompetent ihopsatt om kanske inte så väldigt överraskande. Som vanligt i en modern deckare så har Knutas även problem på hemmafronten. I hans fall rör det sig om bristande kontakt med sina tonårsbarn. Just den biten känns mest som ett påhäng, men däremot tycker jag att det moraliska dilemma han drabbas av en bit in i boken gav den en extra dimension. För den delen finns det en extra finess med mordfallet som sådant som är lite skoj också, men jag tänker inte avslöja här vad det är.

Som alla deckare, tycks det, innehåller även denna stycken som är skrivna ur mördarens perspektiv. De bryter lite mot konventionen genom att inte vara kursiverade, men å andra sidan är de periodvis skrivna ut två olika personers synvinklar. Personligen tycker jag att det här greppet kan vara trevligt någon gång ibland, men just nu får det för mycket utrymme i för många böcker.

Mari Jungstedt: Den mörka ängeln
Albert Bonniers Förlag, 2008
318 sidor
ISBN: 9789100118211

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

onsdag, juli 30, 2008

Ny leksak: Nikon D50

I går bestämde vi oss för att slå till och köpa en digital systemkamera. Vi har haft en gammal analog Nikon F80 liggande oanvänd ett tag, så det blev en Nikon. Närmare bestämt blev det en begagnad Nikon D50 för vår gamla analoga och en del pengar. D50 liknar den lite modernare D40, men till skillnad från den så har den inbyggd autofokusmotor, och det gör att den fungerar med våra gamla objektiv som kräver att kameran har motor eftersom de inte har någon egen. För att använda våra objektiv på en modern kamera skulle vara tvugna att köpa en D80, och den kostar mycket mer.

En D80 kan naturligtvis mer än en D50, men jag betvivlar att det är några funktioner vi kommer att sakna. Ingen av oss har några direkta fotokunskaper, så steg ett nu får bli att skaffa lite sådant. Jag tror att vi klarar oss bra med en D50 ett bra tag. Min spontana känsla är att det är mycket viktigare vilka objektiv man har än vilken kamera man har (bättre objektiv har bättre ljusstyrka vilket ger möjlighet att ta i sämre ljusförhållanden och/eller med kortare slutartider och därmed bättre skärpa).

Just nu har vi dessa objektiv:

  • AF-S Nikkor 18-55 1:3.5-5.6 G ED (D50:n standardobjektiv, som ingick)
  • AF Nikkor 28-105 1:3.5-4.5 D (med makro)
  • Sigma 70-300 1:4-5.6 D (med makro vid 300mm)


Just nu har jag bara koll på vad siffrorna i objektivbeskrivningarna betyder, inte bokstäverna. Det ger sig nog så småningom. Med anledning av det här köpet så hamnar en separat riktbar blixt och en trådlös fjärrkontroll till fjärrutlösaren på önskelistan. Och naturligtvis vore det trevligt med ett riktigt bra objektiv, men tyvärr tenderar objektiv att ha prislappar som är relativt väl korrelerade med sina prestanda, så ett sådant är dyrt...

Härom dagen började jag så smått med att importera alla våra existerande digitalfoton (tusentals) i f-spot för att tagga dem så att det ska bli lite ordning på dem. Det kommer att ta tid innan det är klart, men förhoppningsvis ska det gå att hitta bland dem sedan. Det vore kanske också en god idé att börja använda mitt flickrkonto lite mer aktivt.



Näckros i Stångån


Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,

lördag, juli 26, 2008

Stiltje...

Jag har semester. Även om jag inte haft några tekniska problem kändes den här strippen ändå relevant.



Andra bloggar om: ,
Technorati Technorati tags: ,

måndag, juli 21, 2008

Tysk- och LEGOland

Camilla hann före mig med att förklara varför jag inte har skrivit något här på ett tag.

Andra bloggar om: ,
Technorati Technorati tags: ,

fredag, juli 11, 2008

Pekade Sherlock Holmes ut fel mördare?

I boken L’Affaire du chien des Baskerville hävdar den franske litteraturvetaren Pierre Bayard att Sherlock Holmes pekar ut fel person som mördare i Baskervilles hund. Han grundar sig på en noggrann analys av boken och pekar på ställen där ledtrådarna i berättelsen inte stämmer med slutledningarna, och avslutar naturligtvis med att framföra ett annat förslag på mördare. I sin understreckare om detta hävdar Hans-Roland Johnsson i sin tur att den nya mördaren inte känns speciellt trovärdig, och framför allt att det finns en troligare kandidat (men han låter däremot bli att avslöja vem han syftar på).

Man kan naturligtvis tycka vad man vill om att skriva en hel bok där man hävdar att en fiktiv detektiv har gjort ett fel, men jag tycker att det är häftigt att en bok som är över 100 år gammal fortfarande är så intressant att folk lägger ner allt detta arbete på den.

Jag tycker om folk som tar fiktion på allvar.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Varifrån får du dina idéer?



Sciencefictionförfattaren Harlan Ellison brukar (som många andra författare) få frågan "varifrån får du dina idéer?". Han har ett standardsvar:
Go ahead, ask me the dumbest question a writer can be asked:

DUHH, WHERE D'YA GETCHER IDEAS?

My answer is always the same --- since there is no answer to this query. At least neither Plato nor Socrates nor Shakespeare could make the codification. When some jamook asks me this one (thereby revealing him/herself to be a person who has about as much imaginative muscle as a head of lettuce), I always smile prettily and answer, "Schenectady."

And when the jamook looks at me quizzically, and scratches head with hairy hand, I add: "Oh, sure. There's a swell Idea Service in Schenectady; and every week I send 'em twenty-five bucks; and every week they send me a fresh six-pack of ideas."

And wouldja believe it...there is always some demento who asks me for the address.


Som synes på bilden ovan kanske det inte är ett så knasigt påhitt som man skulle kunna tro.

[Via Boing Boing och Neatorama.]

Andra bloggar om: ,
Technorati Technorati tags: ,
intressant.se

onsdag, juli 09, 2008

OK för att läsa om zombies, men att bli en?

Jag har läst massor av skräcklitteratur och tycker rätt bra om genren. Jag har inget emot en zombieberättelse då och då; de senaste jag läste var Stephen Kings Signal och John Ajvide Lindqvists Hanteringen av odöda.

Rick i Montreal (på bild till vänster) är en mycket större fan av zombies än vad jag är. Han har tatuerat hela kroppen för att han ska se ut som en zombie.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,
intressant.se

tisdag, juli 08, 2008

2008-73: Joe Hill: Vålnader

Vålnader är Joe Hills debutnovellsamling och följdes av Heart-Shaped Box även om de publicerades i den omvända ordingen på svenska.

För den som missat det (det framgår inte av den svenska utgåvan) så är Joe Hill son till Stephen King, och det finns en hel del likheter. De flesta texterna i Vålnader är skräck, men det finns även en del andra som för tankarna till Kings rena barndomsskildringar utan övernaturligheter. Personteckningen är ofta fantastisk och inte i någon novell mindre än riktigt bra.

Här finns historier där ett krypande obehag smyger sig på en och andra där otrevligheterna kastar sig över en på ett tidigt stadium. En del historier är våldsamma, andra är återhållna. Alla är de producerade av en författare som har en imponerande kontroll över det han gör. Och detta är en debutbok! Jag gillade Heart-Shaped Box men den här är bättre.

Joe Hill: Vålnader (20th Century Ghosts)
Norstedt, 2008 (originalet 2005)
Översättning: Gabriel Setterborg
384 sidor
ISBN: 9789113019093

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Hur långt till omredigering av gamla filmer?

Det är tal om lagstiftning i Storbritannien för att begränsa glamouriseringen av rökning på film. För några år sedan var det uppenbarligen bara bad guys som rökte på film, medan det nu blir vanligare igen att vem som helst i en film kan röka. Eftersom de flesta som börjar röka gör det innan de fyller 18 år vill man begränsa förekomsten av positiva bilder av rökning.

Frågan är hur länge det dröjer innan Connie Willis' roman Remake där huvudpersonen jobbar med att redigera bort saker som blivit oacceptabla ur gamla filmer, som exempelvis rökningen i Casablanca, blir verklighet.

Jag tycker dock att det är stor skillnad på moderna filmer och äldre när det gäller rökning. Jag råkade se en film från 1940-talet häromsistens och det kändes som om alla i den rökte hela tiden. När man får se klipp från gamla teveprogram känns det också väldigt ovant att se folk som blir intervjuade eller så sitta och röka.

Jag tycker att det vore att gå för långt att plocka bort rökning ur gamla filmer och böcker, på samma sätt som det är fel att plocka bort böcker som innehåller andra företeelser som vi i dag motarbetar (slaveri, kvinnoförtryck, rasism, etc). Jag är däremot helt för det sentida rökförbudet som införts i Sverige och på många andra ställen. Det är väldigt trevligt att man numer kan gå ut på restaurang utan att bli totalt inrökt. Jag har inget emot att vuxna människor får röka om de nödvändigtvis vill, men deras frihet att röka slutar innan min rätt att slippa drabbas av deras rök. Det borde vara självklart för alla att man inte ska röka där det kan störa andra, som exempelvis precis vid ingångar eller vid busshållplatser. Jag skulle för den delen utan att blinka rösta för att klassa rökning i samma rum som barn som misshandel.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

måndag, juli 07, 2008

Ladda ner Lapidus

I dag är sista dagen man kan ladda ner hela Jens Lapidus Aldrig fucka upp som ljudbok från DN. De senare delarna kommer att ligga kvar ett tag till, men om man inte varit med från början och hämtat den första delen så är det sista chansen i dag.

Jag har precis stoppat in filerna i min mp3-spelare men inte hunnit börja lyssna än. Förhoppningsvis är den lika bra som Snabba cash.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

2008-72: Didi Örnstedt & Björn Sjöstedt: De övergivnas armé

Jag har varit medveten om De övergivnas armé: En bok om rollspel (1997) ända sedan den kom ut men det har inte blivit av att läsa den. Att den inte har något värde när det gäller att sprida kunskap om rollspel har stått klart sedan länge, men eftersom det är ont om böcker om rollspel på svenska kan det alltid vara kul att bilda sig en egen uppfattning om den istället för att enbart förlita sig på recensioner. Tyvärr är väl den här bokens främsta merit att den har gett de värsta paranoida vanföreställningarna om rollspel ett ansikte. Jag orkar inte göra någon genomgång av alla faktafel och mystiska insinuationer boken innehåller. Björn Hellqvist har publicerat en genomgång av alla brister i boken som är mycket mer grundlig än jag skulle kunna åstakomma, så jag hänvisar helt enkelt dit för dem som vill ha alla fel utpekade för sig.

Den enda bok jag kommer på som innehåller samma kombination av faktaslarv, insinuationer och allmänt domderande är Åke Ohlmarks Tolkien och den svarta magin, men den har i alla fall den förmildrande omständigheten för sig att den utkommit på ett litet förlag medan De övergivnas armé utgetts av Norstedts som man kan tycka borde klara av lite bättre faktakontroll än vad den här boken fått (ingen, tycks det).

Boken driver flera teser med ungefär samma substans (det vill säga just ingen), men utifrån olika argument. Här är några exempel:

  • Rollspel är i själva verket inte spel utan läromedel i våld, droger och giftanvändning.
  • Rollspelsrörelsen är i själva verket en militär organisation som när som helst kan byta inriktning och försöka ta över Sverige.
  • Rollspelsrörelsen har kopplingar till scientologin, rasism och satanister.


Det riktigt tråkiga med den här boken är inte att den är så full av faktafel och insinuationer utan att jag tror att den hade en signifikant effekt när det gällde att slutligen knuffa bort rollspel från vanliga butiker och till specialaffärer. När jag började spela rollspel i mitten av 1980-talet kunde man köpa rollspelsböcker i flera olika vanliga leksaksaffärer i Linköping, och så var det i några år till. Jag vet inte i hur stor grad migrationen mot specialbutiker som berodde på vikande försäljning och hur mycket som berodde på moralpanik i media.

Det första som hände var vaga artiklar om att ungdomar hade blivit inspirerade av rollspel att begå våldsdåd eller andra brottsligheter. De här skriverierna hade normalt lika mycket substans som motsvarande skriverier om videofilm, rock'n'roll eller jazzmusik, men (återigen normalt) så är mediadrevets logik sådan att fakta inte spelar någon större roll; det är rubrikerna i de initiala artiklarna som är det väsentliga. Korrigeringar publiceras normalt inte alls, och om de gör det så är det på en undanskymd plats.

Som nästa punkt publicerade Äventyrsspel rollspelet Kult 1991. Det hade publicerats våldsamma rollspel förut, på samma sätt som en krigsfilm eller indianer och cowboys är våldsamt, men Kult var annorlunda genom att vara genomtänkt, personligt och närgånget. Kult är inte trevligt och utger sig inte för att vara det. Det rekommenderades från 15 år, och det finns en mycket god anledning till det. Rollspelet Kult backar inte för att ta upp teman som incest eller våldtäkt, precis som andra konstinriktningar (litteratur, film, drama, etc) kan göra det, men det betyder inte att resultatet är njutbart för alla. Det betyder å andra sidan inte heller att resultatet automatiskt är mindre värt. Det är ingen som tycker att Kung Oeidipus är skräp eller bör förbjudas bara för att pjäsen behandlar incest. Gapet från de mer eller mindre Sagan om Ringen-inspirerade rollspel som då var normen till Kult var stort, och det gjorde att det uppstod en infekterad debatt i media med högljudda krav på förbud.

Slutligen kom De övergivnas armé ut och satte allt detta på pränt från ett respektabelt bokförlag. Jag skulle tro att de flesta som läste den här boken inte hade någon personlig erfarenhet av rollspel och tog dess utsagor för sanna, och det ledde till att rollspel allt mer trängdes undan till några enstaka specialbutiker istället för att som tidigare finnas på hyllorna i vilken leksaksbutik som helst. Med tanke på att de som växte upp med rollspel på 1980-talet numer tillhör den generation som driver leksaksbutiker kanske man kan hoppas på en återgång.

Didi Örnstedt har en blogg där hon ibland lägger ut utdrag ur De övergivnas armé.

Didi Örnstedt & Björn Sjöstedt: De övergivnas armé
Norstedt, 1997
231 sidor
ISBN: 9119719019

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,

söndag, juli 06, 2008

Bokmässa i Stockholm nästa år

Tydligen är det dags för ett nytt försök med en bokmässa i Stockholm. I november nästa år blir det Bokens dagar i Älvsjömässan, och till skillnad från Bok och bibliotek i Göteborg så kommer man att fokusera på privatpersoner istället för branschfolk.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

lördag, juli 05, 2008

Pacman äldre än man tidigare trott!

Jag har just kommit över definitiva bevis att datorspelet Pacman är mycket äldre än man tidigare trott. Namcos spel från 1980 är i själva verket bara en kopia av en tidigare implementation av en okänd hacker från Norrköpingstrakten. Hans version är som synes stencool!



Spöke från original-Pacman som hällristning vid Himmelstalund i Norrköping.


I går och i dag har vi varit på minisemester tillsammans med en annan familj. Vi började med en fika vid hällristningarna vid Himmelstalund i Norrköping. Sedan fortsatte vi med att först besöka Femörefortet och sedan paddla kajak utanför Oxelösund i strålande solsken. Barnen badade medan vi vuxna satt på klipporna och slappade i solen.

I dag har vi varit på Bodaborg och klättrat runt i deras äventyrsbana. Vi vuxna och Martin bildade ett lag och de lite större barnen bildade ett annat. Efter en dags klättrande, krypande, och klurande hade vi lyckats klara av ungefär tolv banor var, även om det inte var riktigt samma uppsättning banor för alla. Bodaborg var riktigt skoj. Man ska nog vara lite större än Martin (snart sju år) för att ha fullt utbyte av det. Han hade också roligt, men det var en del banor som han inte kunde vara med på eftersom han helt enkelt var för kort.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

fredag, juli 04, 2008

2008-71: Sven Christer Swahn: Mina kära döda

Redan titeln anger tonen för hela den här novellsamlingen. Den karaktäriseras till stor del av ett slags godmodigt vemod. Detta syns klart i exempelvis den novell jag fann bäst, Orgeladjunkten, om en lärare som inte trivs med sin tjänst och bostad och istället bosätter sig på skolan, i orgeln, och sedan överlever genom att äta rester från skolbespisningen. Under icke skoltid kan han i lugn och ro tillägna sig skolans bibliotek, instrument från musiksalen och så vidare utan att behöva konfronteras med några besvärande människor. Hans enkla liv och hans kärlek till denna okomplicerade tillvaro framgår klart trots den skenbart torftigheten i hans tillvaro. Även många av de övriga novellerna är på det här sättet mer intresserade av persongestaltning och stämning än av handling. Gott så, tycker jag.

Sven Christer Swahn: Mina kära döda
Lindfors, 1977
125 sidor
ISBN: 9172680474

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

torsdag, juli 03, 2008

Härnäst: vatten är vått

En gissningsvis lång och grundlig undersökning har kommit fram till att vatten på flaska står för mindre koldioxidutsläpp än exempelvis mjölk, öl eller läsk. Det var ju ... oväntat. För att inte tala om ointressant. Att det blir utsläpp av att transportera buteljerat vatten en massa i onödan är uppenbart. Att det blir mer utsläpp av att transportera samma vatten om det dessutom är behandlat (man har bryggt öl av det, exempelvis) inser vem som helst.

Det som behöver framhävas är att vanligt kranvatten fungerar lika bra att släcka törsten med som dyrt vatten på flaska, men är bättre både för miljön och plånboken.

Andra bloggar om:
Technorati Technorati tags:

2008-70: Erlend Loe: Gör vad du vill

En dag får 18-åriga Julie ett SMS från sin far som tillsammans med resten av hennes familj befinner sig i ett flygplan som håller på att störta över Afrika: Vi störtar. Älskar dig. Gör vad du vill. Pappa.

Boken är skriven som Julies dagbok medan hon planerar sitt spektakulära självmord för att återförenas med sin familj. Eftersom hon är fullt inställd på att inte leva så länge till så tar hon inte alltid så hårt på vad andra tycker vilket gör att boken ofta är rätt humoristisk. Samtidigt känns den också som ett välgjort och allvarligt menat försök att porträttera en ung människa med självmordstankar.

Den här blandningen av humor och allvar må tyckas halsbrytande men den fungerar riktigt bra. Det här är den första boken av Erlend Loe jag läser men jag ska definitivt prova fler.

Erlend Loe: Gör vad du vill (Muleum)
Alfabeta, 2008 (originalet 2007)
Översättning: Lotta Eklund
158 sidor
ISBN: 9789150109153

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

tisdag, juli 01, 2008

Pseudopod 92: The Sloan Men

Pseudopod 92 är The Sloan Men av David Nickle.

För första gången följer Judith med sin pojkvän Herman till hans föräldrar, men så fort hon kommer dit känner hon att något inte är som det ska. Herman och hans far ger sig iväg någonstans och fru Sloan tar fram ett fotoalbum och börjar berätta om familjen för Judith. Det är ju en kliché att svärmödrar ska säga saker som man inte vill höra, men detta ligger en bra bit utanför vad man förvänta sig även av en sådan konversation. Som man kan ana av novellens titel är det inte mellan familjen Sloan och utbölingen Judith som skiljelinjen går utan mellan far och son Sloan å ena sidan och Judith och hennes tilltänkta svärmor.

Jag tycker att novellen är starkast i den delen när det verkliga tillståndet i familjen Sloan långsamt klarläggs, men även den mer dramatiska upplösningen fungerar.

Novellen finns i tillgänglig på nätet i sin helhet.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,