onsdag, maj 31, 2006

Två månader för sent?

När man läser morgonens nyhetsrubriker kan man lätt få för sig att någon tror att det är april som börjar snart och inte juni.

Vänsterpartiet föreslår att ingen ska få några läxor under hela grundskolan. Tanken är att det ska utjämna de sociala skillnaderna eftersom inte alla har någon som kan hjälpa till med läxorna hemma. Effekten skulle naturligtvis bli exakt den omvända. De som har studiemotiverade föräldrar kommer att läsa hemma i alla fall. De som inte har det får inga läxor och kommer inte ens att försöka, och därmed hamna ännu längre efter.

Andra bloggar om: , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Gnng. Om jag trodde att det fanns en chans i helvete att det skulle gå igenom skulle jag vara upptagen av att banka pannan mot väggen just nu.

Svensk undervisningspolitik hotar att få mig att bryta ihop sådär en gång om dagen. Folk lär sig ingenting i skolan. Undervisningstimmarna är där de flesta får en överblick. Kunskaperna, det som faktiskt sitter, tar de sedan hemma. För att inte tala om vilka katastrofala följder det skulle få för språkundervisningen ...

//JJ

Hans Persson sa...

Visst är det så. Det kanske finns någon som kan lära sig språk endast på lektionstid, men för egen del behöver jag en del upprepning för att saker ska fastna.

Jag pluggar japanska (fast med sommaruppehåll just nu). På lektionerna gås det igenom diverse nyheter. Om jag inte gjorde någonting mer än gick på lektionerna skulle jag på nästa lektion kunna säga att "det där ordet känner jag igen, men vet inte vad det betyder" och liknande, men väldigt sällan komma ihåg nyheterna från förra gången. Som det är nu läser jag en del hemma (fast kanske inte så mycket som jag borde...), men framför allt så lyssnar jag på en talad japanskakurs när jag cyklar till och från jobbet. Det har visat sig att den följer ungefär samma spår som den vanliga kursen jag läser, så det är samma ord som återkommer. Den är den klassiska ljudspråkkurstypen så att man får en mening att översätta och sedan får man den uppläst efter en paus. Sådant fungerar utmärkt när man cyklar, och jag är säker på att det är just det envisa repeterandet i den som gör att saker faktiskt fastnar. Som om det inte vore nog med den inbyggda repetitionen brukar jag köra varje lektion två gånger innan jag går vidare till nästa.

Cissi sa...

Vi är så rädda för att ställa krav i vår skola. Klart eleverna ska ha läxor och jag efterlyser mer lugn och ro (uppnått genom en större respekt för läraren) i klassrummet.

Robert Andersson sa...

Förstår inte tanken bakom det förslaget. Även om man inte har någon som hjälper en så kan man väl läsa ett stycke på egen hand.

Åka sa...

Problemet är ju att man verkar vilja sticka huvudet i sanden och låtsas som om alla vore lika, i stället för att erkänna att folk är olika och har olika förutsättningar och sedan göra det lättare att hjälpa alla på deras nivå. Som Johan skrev, det är ju meningen att man ska lära sig något. I alla fall sägs det så (fast i praktiken är ju skolan mest en förvaringsplats, för att barnen ska ha någonstans att vara när vuxna jobbar, och dessutom ofta en ganska dålig miljö att lära sig sociala färdigheter i).

Större respekt för läraren? Men hur uppnår man det då?

Andrea sa...

Så oerhört korkat så det finns inte.

Hans Persson sa...

Robert: Visst är det sant att man kan läsa ett stycke på egen hand även om man inte har någon som hjälper en, men det kan vara lätt att fastna i datorspel, surfning, film eller så istället om man inte har någon som säger åt en att man ska läsa sina läxor.

Om det inte delas ut några läxor så kommer det inte att bli något läst hemma på många ställen. Det är nog svårt nog att få något läst som det är nu när det faktiskt delas ut läxor.

Jag har hört berättas från mammas lärartid om föräldrar som sagt sig tycka synd om barnen eftersom de hade så många år skola framför sig, och med den inställningen hemma tror jag inte att barnen kommer att få speciellt mycket hjälp med läxor.

Tanken med det här förslaget är väl att den som kommer från en sådan miljö ska slippa känna sig efter när alla andra gjort sina läxor. Vissa kommer å andra sidan att lära sig saker hemma oavsett om de får det i läxa eller inte, så ett sådant förslag kommer inte att fungera. Det kommer att bli samma klyfta i alla fall. Om man vill lösa grundproblemet och få fler elever att lära sig mer så måste man istället se till att fler får hjälp, inte färre. Problemet är att det antagligen kräver en attitydförändring hos föräldrar, och det är inte lätt för skolan att åstakomma.

Robert Andersson sa...

Okej. Då hänger jag med. Men i så fall måste nog undervisningen göras effektivare så att läxor inte behövs. Annars riskerar det väl att bli en allmän kunskapsmässig nivåsänkning i skolan. Undrar om vänsterpartiet verkligen har en plan för hur skolarbetet ska bli effektivare.

Det barnen behöver är nog mest uppmuntran från föräldrar, kamrater och lärare att göra sitt bästa. Det handlar nog inte så mycket om hjälp, som att tycka att det är viktigt att göra bra ifrån sig.