torsdag, mars 13, 2014

2014-8: Jo Walton: Among Others

Mori ingriper när hennes mamma använder svart magi. Hon själv blir skadad av effekterna och måste sedan dess gå med käpp trots att hon är tonåring, men hennes syster överlever inte ens det hela.

Man skulle kunna tro att det här skulle vara sluttampen på en dramatisk roman men så är det inte. I själva verket är det något som hänt redan när boken börjar och som man bara får reda på något om (förutom det ovanstående, som framgår redan av baksidestexten) i små dealjer här och där i texten.

Mori bor efter det här tillsammans med sin far som hon inte haft någon kontakt med innan de här händelserna, så han är i princip en främling för henne. Mori tillbringar dock inte så mycket tid med honom heller, för hon skickas iväg på internatskola.

På skolan blir hon en rätt udda fågel. Till att börja med är det en engelsk skola och hon är från Wales. De flesta som går på den här skolan är rika och det är inte Mori och hennes familj. Och de flesta som går på skolan är egentligen inte speciellt intresserad av att studera, medan Mori å sin sida tillbringar all ledig tid med näsan i en bok eftersom hennes handikapp gör att hon har svårt att röra sig.

Boken består av Moris dagboksanteckningar i kronologisk ordning. Hennes anteckningar består av en blandning av vad hon sysslar med den aktuella dagen, lite tillbakablickar och blandat med detta även kommentarer och resonemang kring de böcker hon läser för stunden (rätt ofta genreböcker).

Den här boken har blivit väldigt populär inom fandom och det är inte svårt att se varför. Förutom hennes totala fokus på böcker så är även utanförkänslorna hon drabbas av ganska vanliga hos fans så det är naturligt att boken talar till många. Hennes naturliga acceptans av magi och en del annat gör att boken så klart är fantasy även om man egentligen ser väldigt lite av detta. Framför allt är berättelsen väldigt långt ifrån den dramatiska uppgörelse med svart magi som man skulle kunna vänta sig av det jag skrev i början. I själva verket är den delen av berättelsen nästan lite av en besvikelse, men Moris uppväxthistoria och kamp för att komma tillrätta med sin kärlek till böcker och insikt att det faktiskt finns fler personer som är som hon är en mycket mer intressant berättelser i vilket fall, som tur är.

Jo Walton: Among Others
Corsair, 2010
408 sidor
ISBN: 978-1-47210-653-7

Inga kommentarer: