måndag, mars 10, 2014

2014-7: Stephen King: Doctor Sleep

När jag först hörde talas om Doctor Sleep var ungefär det enda man fick reda på att det skulle vara en uppföljare till The Shining. Visserligen tycker jag att det är en av hans starkare romaner men det betyder inte att det nödvändigtvis är en bra idé med en uppföljare.

Nu efter att ha läst boken är jag som tur är inte lika negativ längre. Boken handlar om Dan Torrance, alltså grabben från The Shining, men är satt i nutid. Han är alltså vuxen och har ägnat en rätt stor del av tiden från historien om The Overlook Hotel till nu med att slåss mot den alkoholism som han ärvt av sin far. Han insåg tidigt att alkohol fungerar som dämpning för hans psykiska förmågor men den är samtidigt försedd med andra nackdelar.

Boken börjar med några bitar bakgrund från perioden mellan den förra boken och nutid men rätt snart kommer vi fram till den egentliga berättelsen idag. Dan tillbringar sin tid som numer nykter alkoholist med att jobba på ett ålderdomshem där han blivit känd som "doctor sleep" på grund av sin förmåga att hjälpa människor som håller på att dö.

Han får kontakt med flickan Abra som visar sig ha en mycket starkare kraft än Dan. Problemet är att det inte bara är Dan som känner av hennes krafter; det gör även en grupp varelser som kallar sig för The True Knot. De åker land och rike runt på jakt efter barn med the shining eftersom de som ett slags vampyrer livnär sig på den kraft som barnen ger ifrån sig när de torteras. När de känner av Abra står det klart att de måste få tag i henne, för en så stark kraft har de aldrig stött på tidigare och de har just nu brist på kraft.

Jag är lite ambivalent inför The True Knot. Beskrivningen av dem som gamla pensionärer som åker omkring i husbilar och ser totalt vanliga ut å ena sidan och sedan torterar barn å andra sidan är upplagd för att bli ett bra skräckelement, men tyvärr tycker jag att de oftast balanserar farligt nära gränsen till att snarare bli något slags farsinslag och ibland rent av passerar den, och om det är något som passar illa ihop med skräck så är det fars. Om man kan skratta åt det så är det inte skrämmande.

Ändå tycker jag inte att boken faller ihop av det, för själva monstren är faktiskt inte det viktiga. Samspelet mellan Dan och Abra är intressant i sig, liksom Dans kamp för att komma om inte överens så i alla fall till en vapenvila med sin alkoholism. Det finns också en del nog så skrämmande avsnitt om hur Abra får kämpa för att klara av att både hålla sin kraft under kontroll och upprätthålla en fasad av normalitet mot sina föräldrar som visserligen vet om att det är något speciellt med Abra men inte har klart för sig exakt vad och framför allt inte hur kraftfullt det är.

Jag tror att The True Knot hade vunnit på att tonas ner lite så att de hade kunnat behålla en konsistent hotfull framtoning men trots det så tycker jag att den här boken visade sig vara väl värd att läsa.

Stephen King: Doctor Sleep
Hodder & Stoughton, 2013
485 sidor
ISBN: 978-1-444-76116-0

Inga kommentarer: