torsdag, mars 20, 2014

2014-10: Alan Bennett: The Uncommon Reader

Den här boken har jag läst om då och då sedan den kom ut och tyckt att den verkat som något jag borde uppskatta men det har inte blivit av att skaffa den förrän nu. Det är väl bara att konstatera att det  var en korrekt gissning.

Premissen är att drottningen av England är ute med sina hundar när hon stöter på en bokbuss som parkerat där. Hon går in och sedan känns det inte rätt att gå ut igen utan att ha lånat en bok, och när hon sedan lånat boken känns det inte rätt att lämna tillbaka den utan att ha läst den.

Och när hon sedan lämnar tillbaka boken känns det inte rätt att gå därifrån utan en ny bok, och på den vägen blir det. Hon börjar låna böcker inte bara från bokbussen utan från andra bibliotek och för den delen även använda de rejäla bibliotek som slottet har och som normalt står oanvända.

Drottningens läsande får även effekter i hennes dagliga rutiner eftersom hon försöker arrangera sina dagar så att hon ska hinna läsa så mycket som möjligt. Det går exempelvis utmärkt att vinka åt människor man åker förbi samtidigt som man läser i en bok liggande i knäet. Förr i tiden brukade drottningen prata om ovidkommande småsaker som vädret och annat liknande när hon träffade dem. Plötsligen börjar hon fråga dem vad de läser för böcker och vad de tycker om dem. Hon börjar låna ut böcker till sina ministrar vare sig de vill eller inte, och dessutom förhör hon sig senare om vad de tyckte om dem.

Det hela är en lättsam och smårolig berättelse om hur litteraturen kan smyga sig på en person och förändra dem i grunden. Hur små saker kan leda till stora förändringar, allt berättat med klassisk lågmäld brittisk humor.

Alan Bennett: The Uncommon Reader
Profile Books, 2007
121 sidor
ISBN: 978-1-84668-133-2

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är en riktig pärla!/GP

Camilla sa...

Underbar bok, som jag läste (ljudbok!) på svenska för en massa år sedan.