måndag, juni 21, 2010

2010-36: Cory Doctorow: For the Win

Cory Doctorows senaste roman kan beskrivas som att den handlar om ekonomi och fackföreningar. Det låter måttligt spännande, får man väl säga. Fast på något sätt blir det det i alla fall. Eftersom det är Cory det gäller så är det inte vanlig ekonomi eller vanliga fackföreningar det gäller. Istället är handlar det om ekonomi inuti onlinespel och virtuella globala fackföreningar för guldfarmare.

Rörigt? Nejdå. Cory har som vanligt örat mot marken och ligger i framkanten av nutiden. Redan idag är en del onlinespel större ekonomier än vissa länder, och naturligtvis finns det folk som försöker använda detta för att tjänga pengar. Ett sätt är att helt enkelt spela en massa, samla på sig guld, magiska föremål och annat inom spelet och sedan sälja det till någon annan spelare. Det är inte ovanligt att någon blir meddragen av sina kompisar att börja spela, men att kompisarna redan hunnit spela ett tag och gå upp i nivå. Den nytillkomne kan då köpa till sig en bättre spelarkaraktär för att slippa börja från början. I västvärlden är det gott om folk som har mer pengar än tid, medan det i andra delar av världen är tvärt om.

Problemet är att många av dem som jobbar som guldfarmare gör det under samma typ av arbetsförhållanden som i många ovirtuella fabriker i asien: här finns inga fackföreningar, inga rättigheter, inga säkerhetsföreskrifter och ingen anställningstrygghet. Den som klagar blir sparkad och ersatt av någon annan. Vad guldfarmarna i For the Win inser är att de har ett kommunikationsredskap (själva spelet) som är vida överlägset vad deras chefer har, och de börjar använda det för att organisera sig.

Till stor del handlar det om ungdomar bosatta på platser som Indien och Kina. De kommer från knappa förhållanden och har just inga rättigheter utanför spelen heller. De har inte mycket att förlora, men samtidigt behöver de inte bli av med mycket för att ha förlorat allt.

En stor del av den här romanen utspelar sig på nätet, inuti olika (fiktiva) onlinespel. Det är å andra sidan en myllrande levande miljö det också, precis som Mumbai. Precis som i föregångaren Little Brother så handlar det också till stor del om ungdomar som blir orättvist behandlade på ett eller annat sätt, och som använder teknologi för att slå tillbaka.

Cory har en förkärlek för att förklara saker; mitt i berättelsen kan man få en föreläsning om något fenomen som handlingen behöver använda. Det är normalt sett irriterande, men här görs det med en sådan självklarhet att det faktiskt fungerar även om jag antar att vissa kommer att reta sig på det.

Det är svårt att göra den här boken rättvisa så här i korthet eftersom ämnet låter knastertorrt, men i själva verket är det en fartfylld bok med både välgjorda personer och intressanta spekulationer.

Cory Doctorow: For the Win
Tor, 2010
480 sidor
ISBN: 978-0-7653-2216-6

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Pål Eggert sa...

Låter ju suveränt...