tisdag, april 04, 2006

Alan Moore: V for vendetta


För ett tag sedan läste jag Watchmen av Alan Moore och Dave Gibbons. Den är en av de bästa och mest innehållsrika serier jag har läst, så jag har spanat lite efter mer av Alan Moore.

Nu har jag läst V for vendetta (vilket är den svenska översättningen, trots titeln). Det är bara att konstatera att den är lika bra, och att fortsätta att hålla utkik efter fler verk av Alan Moore.

Boken utspelar sig i vad som när boken skrevs var en alternativ framtid (den är skriven under mitten av 1980-talet och utspelar sig 1997). Världen har klarat sig igenom ett kärnvapenkrig som England slapp undan. Situationen är dock inte så trevlig i alla fall, eftersom man fått en totalitär fascistdiktatur med starka inslag av övervakning á la 1984.

In på scenen träder nu V, en terrorist utklädd till Guy Fawkes. Han börjar med att spränga parlamentet och rädda en ung flicka, Evey, som håller på att bli våldtagen av polisen. Han tar hand om henne samtidigt som han fortsätter att attackera statsapparaten. Han opererar helt själv, men planerar och genomför fortfarande väldigt sofistikerade attentat som inte bara lyckas utan som även får staten att tappa ansiktet. Evey hjälper V med ett av uppdragen, men deklarerar sedan att hon inte vill vara med mer. V påverkar henne starkt även senare, men jag tänker inte avslöja hur.

V framstår inte riktigt som en typisk superhjälteseriehjälte, men han är i vilket fall mycket bra på det han gör. Han har inga problem att övermanna några poliser på en gång, och han planerar åtskilliga komplicerade attentat utan problem. Till en början får man inte reda på någonting om vem han verkligen är, och hans identitet fortsätter att vara ett mysterium. En del saker ur hans bakgrund avslöjas, men inte vem han verkligen är.

Till en början framstår V som en kämpe för den goda sidan, även om han har våldsamma metoder och börjar med att spränga parlamentet. Det står helt klart att han vill störta den fascistiska staten till förmån för anarki, men det framgår också att han inte tar någon som helst hänsyn till de människor som står i vägen för det målet. Kan vi se honom som god trots det, eller är han lika rutten som staten han kämpar mot? Det är inte lätt att veta, och Alan Moore tänker inte tala om det för oss. Hans uttalade mål är att få oss att tänka, inte att tala om hur det borde vara. Och det tycker jag att han lyckas med.

Förutom själva handlingen så finns det ofta en massa information (ibland viktig, ibland skoj detaljer) undangömd som detaljer och bakgrunder i bilderna. Dessutom är det vanligt att V citerar diverse klassiska verk mer eller mindre uppenbart, för den som vill roa sig med att sitta och hitta paralleller till andra verk.

Förutom själva serien innehåller också den svenska upplagan en artikel av Alan Moore där han diskuterar serien och dess bakgrund.

Så här bra serier är det inte så ofta man stöter på, men jag läser gärna mer om jag kan hitta dem!

Alan Moore & David Lloyd: V for vendetta
Vertigo, 2005
Översättning Göran Semb
286 sidor.
ISBN: 9172697105

4 kommentarer:

Cissi sa...

Är filmen baserad på denna serie?
Har hört att den ska vara riktigt bra.

Hans Persson sa...

Filmen (som jag inte sett) är baserad på boken. Dock har den också bearbetats en del, på sätt som Alan Moore inte uppskattar. Han har inte haft tillräckligt mycket rättigheter kvar till V for vendetta för att kunna stoppa förändringarna, men han har krävt att hans namn ska tas bort från filmen.

Vad jag har förstått så har man förändrat så att filmen mer eller mindre är en actionfilm där samhällskritiken och de intellektuella frågeställningarna från boken saknas.

I den här intervjun med Alan Moore finns mer bakgrund.

Anonym sa...

Så filmen på søndag. Den var i grunnen bedre enn forventet. Det er imidlertid lenge siden jeg leste serien, så jeg tør ikke uttale meg så meget om hvordan film og serie skiller seg ad. Filmmakerne har nok prøvd å oppdatere, man kan nok se mange hint som hint til dagens Vesten, også UDA, klima av frykt, osv, og ikke så mye til 80-tallets Thatcher-England. Så det er nok endel samfunnskritikk der, tross alt. Hvor velformulert den er, er selvsagt en annen sak.

Anonym sa...

UDA var ment å være USA...

- PC