söndag, december 25, 2011

2011-81: John Kovalic: Dork Shadows

På det stora hela tycker jag att John Kovalics serie om gamers står sig fint även så här ett tiotal år efter att de först publicerades, även om man naturligtvis lätt kan se vilken tid det handlar om. Exempelvis försöker Carson att placera sina besparingar i samlarkortspel för att de ska vara säkra genom Y2K-problemen. På motsvarande sätt belägras spelaffären av folk som vill protestera mot Pokémonkortspelet, och det lär väl heller knappast hända nu för tiden (och deras brännande av Pokémonkort ger naturligtvis spelaffären ett uppsving i försäljningen).

Matt och Gil the perky goth försöker sig på en dejt, men deras dejt går inte som de önskar (och för den delen inte heller som läsaren förväntat sig), Igor avger ett nyårslöfte att inte köpa mer spel än han hinner spela (vilket blir synnerligen kortlivat) och Matts spelgrupp använder Gandalf som murbräcka. Kort sagt, allt är som vanligt i Dork Tower.

John Kovalic: Dork Shadows
Dork Storm Press, 2002
162 sidor
ISBN: 1-930964-41-2

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

fredag, december 23, 2011

2011-80: Tomas Tranströmer: För levande och döda

Det jag sade om den förra Tranströmer-samlingen jag läste (17 dikter) gäller i princip om den här också, men (utan att verkligen räkna) så tycker jag att frekvensen av ren naturlyrik är lägre i denna, och istället får man ofta mer urbana miljöer. Det är däremot nästan alltid miljöer det handlar om, mer sällan personer eller skeenden.

En annan skillnad jag upplever är att medan 17 dikter ofta har något slags bunden form (om än inte rimmat) så är formatet har friare (eller underligare versmått som jag inte upptäcker är versmått); det känns som att Tranströmer experimenterar lite mer med språket här. Det händer att man träffar på en och annan som är ogrammatisk, även om det i huvudsak är korrekt svenska. Å andra sidan är det inte helt lätt att dra gränsen mellan vad som är ogrammatiskt och vad som är en ovanligt oväntat skapad ordbild.

Det händer att jag känner att det simmar meningar under ytan i en del dikter här som jag inte riktigt kan få grepp på, men oavsett det så gillar jag det. Det är lättläst och vackert även om de flesta dikterna för mig i första hand är skönhet för stunden snarare än filosofiska tänkvärdheter som jag känner att jag kommer att bära med mig länge. Gott så, dock.

Tomas Tranströmer: För levande och döda
Albert Bonnier, 2011 (originalet 1989)
30 sidor
ISBN: 978-91-0-012572-1 (Dikter och prosa 1954-2004)

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,
intressant.se

onsdag, december 21, 2011

2011-79: Tomas Tranströmer: 17 dikter

17 dikter är Tomas Tranströmers första diktsamling, publicerad 1954. Den innehåller en längdmässigt rätt varierad samling dikter, allt från smådikter med bara ett halvdussin rader till de avslutande lite längre på ungefär lika många sidor.

Många av dikterna är naturlyrik som vackert skildrar miljöer eller händelser i naturen. Med bara några få ord målas slående bilder upp, ofta med de slående och ibland förvånande metaforer som Tranströmer blivit känd för ("kavajen luggsliten som en vargflock" (ur "Gogol")).

Andra gånger är det längre skeenden som tecknas på kort tid:
När året sparkar av sig stövlarna,

och solen klänger högre, lövas träden

och fylls av vind och seglar fram i frihet.

Vid bergets fot står barrskogsbränningen,

men sommarns långa, ljumma dyning kommer,

drar genom trädens toppar sakta, vilar

ett ögonblick och sjunker åter undan --

avlövad kust står kvar.

(ur "Epilog")

Tomas Tranströmer: 17 dikter
Albert Bonnier, 2011 (originalet 1954)
44 sidor
ISBN: 978-91-0-012572-1 (Dikter och prosa 1954-2004)

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,
intressant.se

måndag, december 19, 2011

2011-78: Michelle Paver: Evig natt

1937 följer den fattige Jack med en polarexpedition till Svalbard som radiotelegrafisk. Han känner sig redan från början utanför, eftersom de övriga som ingår i expeditionen är rika och välutbildade, men trots allt behöver de hans praktiska kunnande.

Redan på väg mot sitt mål så decimeras expeditionen och när de väl kommer fram till den plats där de ska bo så är det bara tre personer kvar. Senare tvingas även de sista två ge sig av och det faller på Jack att sköta expeditionens mätningar själv så att inte hela resan ska ha varit förgäves.

Medan han sysslar med det och tar hand om den skock hundar man tagit med sig tycker han att något tittar på honom från mörkret som alltid är runt honom. Den arktiska vintern är inte ett bra tillfälle att bli mörkrädd eftersom den varar månader i sträck.

Jag har läst ett flertal skildringar av polarexpeditioner och liknande med intresse och naturligtvis även en massa skräcklitteratur så den här boken borde passa mig väl. Skildringen av expeditionen i sig tycker jag har ett rent dokumentärt intresse men som bok betraktad är den här historien lååångsam och rätt trist, tyvärr. Det finns en del bra scener, det ska medges, men det är lite för långt mellan dem för bokens bästa.

Boken berättas i första person av Jake och det gör att den får en extra närhet, så rent hantverksmässigt tycker jag också att den fungerar bra. Som spökhistoria kan man förvänta sig att den ska vara smygande, men den här boken tar det till överdrift och kommer just ingen vart. Trist, för författaren har koll på hantverket på prosanivå även om det brister i strukturen.

Michelle Paver: Evig natt (Dark Matter)
Översättning: Birgitta Gahrton
Semic, 2011 (originalet 2010)
240 sidor
ISBN: 978-91-552-5677-7

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

fredag, december 16, 2011

2011-77: Thomas Lange & Jo Forty: Beers

Det här boken inleds med några sidor om öl och dess historia (väldigt kortfattat) och sedan ytterligare ett par sidor som listar ett förvånansvärt stort antal öltyper och berättar lite om dem. Betoningen här är tyvärr på "lite"; det hade varit bättre att lista färre typer och prata mer ingående om dem.

Resten av boken består av uppslag där högersidan upptas av en bild på en ölflaska och vänstersidan berättar om bryggeriet som producerar den, vilka öl de gör och lite om hur de smakar. Det är fortfattat, men faktiskt förvånansvärt intressant i alla fall.

Thomas Lange & Jo Forty: Beers
Select Editions, 1998
96 sidor
ISBN: 1-85648-450-5

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

onsdag, december 14, 2011

2011-76: Neil Gaiman: Death: The Time of Your Life

Det här är ett tunt album (tre nummer) med en historia som väl egentligen handlar mer om döden än om Death, tycker jag, även om båda naturligtvis förekommer ganska framträdande.

Den som verkligen är huvudperson är dock Foxglove (känd från Sandman-albumen), nu känd sångerska. Hon är ute på turné med sin manager (och fadersfigur) Larry men funderar mycket på sitt förhållande med Hazel som sitter hemma med sin son, Alvie. Deras förhållande mår inte bra av hennes konstanta resande (och kanske inte ändå), men hon verkar inte heller redo att släppa det. Hon och Larry pratar om det, men innan de blir färdiga dör han och Foxglove får fortsätta att brottas med sina känslor ensam.

Den här episoden passar bra in som en pendang till de "riktiga" Sandman-historierna. Det är en mindre och mer lågmäld historia som passar bra för sig själv så här, men jag tror samtidigt att det nog är bra om man läst åtminstone de Sandman-historier där Foxglove och Hazel förekommer innan man läser denna.

Neil Gaiman: Death: The Time of Your Life
Illustrerad av Chris Bachalo och Mark Buckingham
Vertigo, 1997
96 sidor
ISBN: 1-56389-333-9

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se