fredag, december 17, 2010

Tärningar i mängder

En tärning vet väl alla hur den ser ut? En kub med olika antal prickar på sidorna. Visst, det är det vanligaste, men det finns fler sorter. Många fler sorter. Jag samlar på tärningar, så jag har många fler sorter. Nu har jag till slut fått till vettiga skåp för att visa upp åtminstone delar av samlingen, så här kommer lite bilder.



Samlingen består i skrivande stund av 1264 tärningar. De här skåpen rymmer långt ifrån alla, så jag har försökt göra ett representativt urval. (Bonaden till höger har svärmor gjort, när min fru fyllde 40 förra året.)



(Notera den proffsiga fotolampan...)

Hylla 1 Längst till höger en tärning min mamma sytt. Övriga tärningar är faktiskt glassförpackningar. 1969-1970 hade GB en glass som naturligtvis hette "Tärning" och var förpackad i sådana här tärningar (en av sidorna går att pilla bort, så man kan ha dem som små burkar).

Hylla 2 Längst till höger en uppsättning "knucklebones". Tärningar är kända sedan tusentals år, både i den form vi är vana vid och som dessa (och andra). Ursprungligen använde man ben ur foten på får som har fyra olika identifierbara sidor, och så var de olika sidorna värda olika mycket. Mina är repliker i plast, men formen är samma som för de riktiga benen. Övriga tärningar på den hyllan kan man använda om man vill slippa bestämma själv vad man ska göra.

Hylla 3 Till vänster lite blandat. Till höger diverse casinotärningar. En del av dem är riktiga (pyramiden längst till höger), övriga är fusk. De två gula slår alltid sju, för den ena har bara ettor och den andra sexor. De till vänster är bokstavligen "crooked dice"; sidorna lutar åt alla håll.

Hylla 4 Sexsidiga i diverse färger och storlekar. Den vänstraste stapeln är asiatiska tärningar. De har alltid ett-pricken i rött och större. Ofta är även fyran i rött, och tvåan är ofta rak istället för diagonal som på våra tärningar (men av någon anledning aldrig trean).

Hylla 5 En vanlig sexsidig tärning har alltid sidorna placerade så att motstående sidor summerar till 7 (1-6, 2-5, 3-4). De sexton tärningarna till vänster visar de sexton sätt det går att göra en vanlig sexsidig tärning på, utan att bryta mot det mönstret. Tre av sidorna (2, 3, 6) är ju inte symmetriska, så det går att vända dem på två olika sätt relativt resten av tärningen. Om man håller tärningen så att 6 är uppåt och snurrar den så att man ser 2 och 3 så varierar det vilken som är till vänster. Det är vanligare med 3 till vänster, men båda varianterna förekommer. Detta, tillsammans med de olika vridningarna av 2-3-6 ger 16 varianter.



Hylla 1 Till vänster tärningar numrerade på udda sätt: med kinesiska tecken, med "ett"/"två"/"tre", med romerska siffror och sedan diverse varianter med symboler istället för prickar eller siffror. Till höger tärningar med bokstäver.

Hylla 2 Till vänster tipstärningar med 1-X-2. Övriga har någon sida (1 eller 6 varierar, så man måste kolla innan man slår...) utbytt mot reklam eller någon annan bild.

Hylla 3 Till vänster tre elektroniska tärningar. Resten är pokertärningar för den som råkar sakna en kortlek.



Hylla 1 Sexsidiga tärningar i blandade storlekar. Den minsta (som är grå och knappt syns) är 4 mm. Den största är 54 mm.

Hylla 2-3 Blandade rollspelstärningar.

Hylla 4 Tärningar med så många olika antal sidor som möjligt, och i den mån jag hittat olika, även olika former för samma antal sidor. Här finns 2-sidig (ser ut som ett mynt), 3-sidig, 4 (4 olika former), 5, 6 (5 olika), 7, 8, 9, 10 (3 olika), 11, 12, (2 olika), 13, 14, 15, 16, 20, 24 (2 olika), 30, 32, 34, 50 (en här, en på nästa bild), 100.



Hylla 1 Tärningar i så många olika material som möjligt. Från vänster bärnsten, aluminium, brons, bakelit, celluloid, ben, silver, suddgummi, tyg, garn (virkad), (färgat) glas, skumplast, elfenben, järn, jade, plast, lego (ihopbyggd av äldsta sonen), renhorn (gjord av mig), porslin, snäckskal, trä, gummi, sten, ull (nåltovad av mig).

Hylla 2 På vänstra halvan tärningar gjorda i elfenben, på högra halvan tärningar i ben. Det är svårt att veta, men jag skulle tro att alla tärningar på den här hyllan är åtminstone 100 år och rätt många 200 år gamla. En del av bentärningarna är stämplade med "GR" och en liten krona (vilket inte syns på bilderna). Det betyder att korrekt skatt har betalats för dem, och att de är tillverkade i England i georgiansk tid (1760-1820).

Hylla 3 Till vänster tärningar i tärningar. Var och en av de stora genomskinliga tärningarna har en mindre tärning inuti. I mitten några gamla trätärningar och en tärningspenna. En normal penna har ju sex sidor, men den här har även prickar på sidorna. Till vänster ett gäng tärningssnurror.

Hylla 4 Några dubbleringstärningar från Backgammon. En 50-sidig tärning (nämnd ovan). En trätärning med intarsiainläggningar där en av sidorna kan tas bort så att den blir en liten ask. En rubiks kub med olika antal prickar på sidorna istället för olika färger.



Slutligen några av samlingens största tärningar. Den gula är 35 cm, den blå är 42 cm.

Om detta inte är tillräckligt med tärningar för någon så går det även att titta på hela min tärningssamling på webben.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,
intressant.se

7 kommentarer:

Unknown sa...

Vad coolt :)

Pysseliten sa...

2:a tärningssamlaren på en vecka! Jag såg Dan Glimne (spelkonstruktör) på TV här om morgonen. Han visade några gamla tärningar från Grönland ur sin tärningssamling.

Hans Persson sa...

Vad var det för program Dan Glimne var med i? Det skulle vara intressant att titta på, och jag antar att det ligger kvar på webben ett tag.

Hans Persson sa...

Godmorgon Sverige var det. Jag hittade inslaget. Först får man presentation av diverse nya spel (inlett med utmärkta Dominion), och precis på slutet kommer tärningarna.

Här är klippet.

ANNA sa...

Du har rätt många tärningar ja!

Men jag har en som du inte har ;). Du har visserligen "likadana" men ändå... Det var jag och min kompis David (numera Förbundsordf. Sverok) som kom på att förbundet givetvis skulle ha egna tärningar. När david tog tag i och realiserade idén så fick vi givetvis provtärningar skickade först och en av dem bor hemma hos mej.


Jag är inte längre sverokaktiv (satt i Västs styrelse ett gäng år, avslutade som ordf. där) men min tärning, den gör jag mej absolut inte av med.

Hans Persson sa...

Jag har ett gäng olika Sverok-tärningar. De på bilden med många tärningar har loggan på 6-sidan (de som finns nu), de andra tre har loggan på 1-sidan (fanns för några år sedan). De flesta är helgula men några är lite melerade. Det varierar även hur prickarna sitter relativt loggan (som synes på bilden med många tärningar), och för den delen exakt hur loggan ser ut.

På vilket sätt var provtärningarna annorlunda mot dem som senare producerades?

ANNA sa...

Hans: Jag såg att du hade en hel hög... De, förstatärningarna/provexemplaren är inte annorlunda på något utseendevis, de var så bra redan då så inga ändringar behövdes... Det är bara själva grejen med dem, att de är de allra allra första som vi fick vantarna på innan medlemmarna ens visste att det fanns några Sveroktärningar, innan de körde igång själva producerandet. det är ungefär som förstaupplagor på böcker, ibland ser de precis ut som nästföljade upplaga (förutom att det står vilken upplaga det är i dem).