fredag, augusti 31, 2007

2007-93: Viola von Wachendorf: Te

Det här är en bok i coffeetableformat, om man nu kan säga så om en bok som handlar om te. Boken är rikligt illustrerad och det är inget direkt fel på någon specifik bild rent fotografiskt, men ibland kan man tycka att bildurvalet är lite underligt. En del bilder har inte så mycket med texten kring dem att göra, och en del är onödigt lika andra.

Det textuella innehållet tar upp allt från teets historia till hur te dricks i olika länder. Teburken är antagligen den äldsta av människans kulturväxter och har odlats i Kina i åtminstone 2500 år. Att te heter te i en del länder och chai i andra visste jag sedan tidigare, men nu vet jag hur det hänger ihop också. Båda orden stammar tydligen ur kinesiskans tscha, men har migrerat olika vägar. Närmare bestämt är det så att de länder som fått teet sjövägen (England och många andra europeiska länder) kallar det för te, medan länder som fått teet landvägen (Japan, Kina, Indien, Ryssland, etc) kallar det för chai.

Man får också en genomgång av hur te odlas och behandlas på olika sätt för att bli svart eller grönt, och hur det plockas med olika metoder beroende på vilken sort det ska bli. Här får man även veta vad de mystiska förkortningarna i stil med FBOP i tenamn betyder.

Den mesta texten är bra, men ibland lyckas den kännas både för kortfattad och för långrandig på samma gång. Den försöker förklara massor av olika begrepp som har med te att göra, men förklaringarna blir ofta så kortfattade att man lika gärna kunde ha klarat sig utan dem. Det hade nog varit bättre att välja ut en del begrepp och förklara dem lite mer ingående. Jag tycker också att det läggs ner onödigt mycket plats på "te som inte är te", det vill säga olika sorters örtteer som kamomillte, citronmeliss, ginseng och allt möjligt annat.

Den här boken är bra som en introduktion till den som vill veta mer om te, men jag känner att jag gärna skulle läsa mer om både teets historia och om olika sorters te.

Viola von Wachendorf: Te
Parragon Books, 2007
Översättning: Monica Rydén
96 sidor
ISBN: 9781405489669
(uppgifter om originaltiteln och ursprungligt utgivningsår saknas)

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.



Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 93 (varav 15 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
Nr 71-80
Nr 81-90
91: Ally Kennen: Odjuret
92: Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Sista resan och andra berättelser
93: Viola von Wachendorf: Te

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

1 kommentar:

Illern sa...

''Teburken är antagligen den äldsta av människans kulturväxter och har odlats i Kina i åtminstone 2500 år.''
Ska det inte vara att teburken antagligen är den äldsta av människans kultursmiden i så fall? ;-) Appropå kulturväxter, är 2500 år alltså gammalt för att vara en kulturväxt? Jag kunde satt mina drakmer och sestertier på att det fanns äldre kryddor. Fast det är förstås svårt att härleda växter ibland och koppla dem till moderna namn.