fredag, september 01, 2006

Spelen svämmar över - dags för lite ordning!

Vi har en hel del spel. Inte några extrema mängder, men åtminstone strax över 100 stycken. Det gör att det börjar bli lite pyssligt att få allt att ligga hjälpligt snyggt och åtkomligt i spelhyllan. Eller ens att få in allt på en gång utan att något ramlar ut igen.

Häromdagen tröttnade jag på att alla småkartonger med kortspel åkte omkring hela tiden och tog upp mycket mer plats än de egentligen borde. Sagt och gjort! Jag har gått kurser i bokbinderi i några år, och pappslöjd och bokbinderi är rätt nära besläktat, så jag har börjat fixa till några lådor att förvara kortspel i.



Hittills har jag satt ihop två lådor: en för kortspel med "vanliga" lådor och en för kortspel med "dubbla" lådor, det vill säga där kortleken ligger fördelad i två högar bredvid varandra i lådan. Till den smalare lådan har jag även gjort ett lock. Tanken var att man kan stapla lådorna på höjden om det är lock på, och det verkade som en bra idé. Just nu är lådorna bara ihopklistrade av 3mm kartong, så de är inte speciellt snygga. Nästa steg är att klä dem med något snyggt papper så att de ser bra ut i hyllan också.

Smala lådan


  • Korten till Medici (en hemgjord variant).
  • Relax
  • En hemgjord version av Ordjakt. Vi har två versioner av det riktiga spelet också, men de är gjorda i slutet av 1940-talet och en del av kategorierna har inte åldrats med värdighet. Det blir rätt svårt när ämnet blir exempelvis "krigsfartyg" eller "ransonerad vara". Versionen vi har gjort har dels lite färre ord per kort, dels lite mer barnvänliga kategorier.
  • Ett hemgjort Lost Cities. Fast egentligen är det inte jag som har gjort det, förutom att jag skrivit ut filer som jag fått färdiggjorda. I den här varianten av spelet är korten i vanligt Magic-format istället för de gigantiska opraktiska kort som det riktiga spelet har.
  • Kvick; ett spel som i kontrast med det föregående är fullt spelbart trots att det har ett sextiotal år på nacken.
  • Badaboom
  • San Juan
  • Fluxx
  • Netrunner, ett CCG som nästan alla verkar överens om att det är riktigt bra men som jag ännu inte har kommit mig för att prova.
  • W.I.T.C.H. är naturligtvis ett spel som bygger på den tecknade serien. Fast det är mycket sagt att säga att spelet har hämtat något väsentligt från serien, eller ens att spelet innehåller något väsentligt. Det är naturligtvis illustrerat med bilder ur serien, men som spel betraktat är det inte mycket att ha.


Breda lådan


  • Spank the Monkey
  • Ta 6!
  • Schweinsgalopp
  • Carrousel är ett lite ovant spel. Det finns nämligen ingen spelordning. På en liten spelplan med sju platser ställer man ut fem karusellhästar i olika färger. Varje spelare får ett antal kort där varje kort visar tre hästar i olika färg i en viss ordning. Spelet går ut på att ordna om hästarna så att ordning på de första tre matchar något av ens kort. Man får bara flytta hästarna enligt vissa givna regler och bara en gång, och efter det måste ett av ens kort matcha eller så får man minuspoäng. När man kommer på hur man kan göra är det bara att sätta igång. Den som är snabbast får poängen, och alla andra måste dessutom börja om från början att lista ut ett fungerande drag.
  • Rage
  • Lobo 77
  • Kan-U-Go är ett korsordsspel som har kort istället för små brickor. Jag har inte provat det än, men det känns som om man väldigt snart kommer att bygga sig utanför bordet.
  • Oförberedd är ytterligare ett gammalt spel; mitt exemplar är tryckt 1943 av ALGA. Ur reglerna: Spelet går ut på att deltagarna först skola avlägga studentexamen samt sedan taga licentiaten och hålla en doktorsföreläsning. Härefter gäller det att bli professor. Den som först lyckas med detta hålelr en installationsföreläsning. Han har då vunnit och erhåller lagerkransen.
  • Yu-Gi-Oh! är ytterligare ett CCG. Henrik gillar det, men jag är inte speciellt förtjust i det. Man kan ana att det är designat för barn redan av designen av korten. Texten på korten är så liten att man måste ha minst fullgod syn för att ha en chans att läsa den utan förstoringsglas.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ganska många spel, imponerande välordnade. Våra ligger huller om buller i en banankartong... men de har så varierande format så det är svårt att göra något vettigt med dem. En vacker dag ska vi ha ett skåp till såna prylar.

Hans Persson sa...

Våra spel bor i vad IKEA tycker är en garderob, fast utan dörrar ser den ut som en väldigt djup bokhylla. Den är ~2m hög, ~1mbred och ~0.5m djup, och den är full med spel. Det kanske skulle gå att få in några till, men å andra sidan har vi några mindre populära spel i källaren, så vi kan säga att den är full.