tisdag, september 12, 2006

Mitrania 2, 2006

Nu har jag till slut hunnit läsa ut nummer två av Mitrania. Det är ett tag sedan det kom ut, men det har i alla fall inte hunnit komma ut fler nummer innan jag blev klar.

För den som läst Mitrania förut så är det här numret ingen överraskning. Omslaget är fortfarande datorgenererad färgbild (denna gång av ett slott), och innehållet består som vanligt av en intervju, ett par artiklar, några noveller och diverse recensioner.

Intervjun är med Åsa Schwarz som publicerat romanerna Fjättra Lilith i kedjor och Stigma. Det känns ganska uppenbart att intervjun är gjort via epost. Frågorna känns förberedda och får ibland ganska korthuggna svar, men framför allt saknas det ibland uppföljande frågor. Det är svårt att få till en bra intervju via epost (jag har försökt), men med några varv frågor och svar skickade fram och tillbaka går det att få till.

Vad det gäller artiklar så skriver Johan Jönsson om svordomar i fantasy, Lilian Wiberg om labyrinter och Robert Andersson om space opera. Personligen tyckte jag att artikeln om svordomar var intressantast med diverse exempel på hur författare anpassat olika svordomsmönster till en fantasyvärld där det exempelvis normalt finns flera gudar.

Mitrania har också avslutat sin årliga novelltävling och presenterar resultatet i det här numret. Förutom det får vi också läsa några av de bäst placerade texterna (och fler kommer i senare nummer). Camilla Lindes "Dolt i jorden" (första pris) handlar om en framtida arkeologisk utgrävning som hittar artefakter från vår tid. Poängen med novellen är att visa hur de objekt man hittar kan tolkas på ett fullständigt felaktigt sätt med den begränsade information man i framtiden har tillgång till. "Mästaren" av Gabriel Nilsson (femte pris) berättar om sökandet efter en ersättare till en vis mästare, och den slutar inte riktigt som man skulle kunna tro. Den tredje novellen, "Starta klockan" av Benjamin Rosenbaum, är översatt av Stefan Eriksson men det framgår inte var eller när den ursprungligen är publicerad. Jag tycker att den är den svagaste av de tre novellerna, för trots en potentiellt intressant premiss så står den mest på samma ställe och stampar utan att egentligen säga någonting.

Förutom de normala recensionerna av böcker och filmer så innehåller det här numret även en rejäl avdelning med tidskriftsrecensioner där Enhörningen 11, Jules Verne-Magasinet 528, Nova SF 7/8, Minotauren 29 samt ett small-press-seriealbum gås igenom. Jag gillar ambitionen som verkar att vara att täcka den svenskspråkiga novelltidskriftsmarknaden. Den är fortfarande liten, men tidskrifterna förtjänar definitivt fler läsare än de har. [Full disclosure-not (vad det nu borde heta på svenska): recensionen av Nova SF är skriven av mig.]

Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Även om svordomsartikeln nu knappast innehöll något djup värt att nämna. Skriven mer för att ge en kort presentation av problemet och hur man kan se på det och roa än någonting annat.

//JJ

Åka sa...

Jo, jag tänkte just på artikeln om svordomar, och tyckte att den skulle ha varit ännu bättre om den innehållit lite diskussion och inte bara en redovisning av hur olika författare gjort.

Sen håller jag inte med om att att Rosenbaums novell skulle vara så svag. Jag gillade att man kastas in i en värld där något har hänt som gör den mycket annorlunda mot våran, där man gradvis får se hur det blivit. Kul "what if"-historia, den behöver inte mer handling egentligen

Anonym sa...

Tack för kommentarerna! Vill bara påpeka att Stefan Eriksson är vår illustratör, och övs av Starta klockan är gjord av undertecknad. Som jag tror att det står under novellen.
Start the Clock var en av årets Nebulanominerade noveller och så vitt jag vet inte publicerad i pappersformat. Däremot vill författaren pubba övs på sin hemsida så småningom.
Med vänlig hälsning Lilian Wiberg