Huvudpersonen Ulvbjörn växer upp som ensam son på en stormansgård men är inte speciellt omtyckt, ens av sina föräldrar. Han stammar och håller sig för sig själv, och han slåss hellre än att prata med andra. Efter ett härjningståg får familjen ett överskott av trälar och Ulvbjörn ger sig av för att sälja dessa, men det slutar istället med att han själv tas tillfånga och blir träl i frankerriket på kontinenten.
Det märks att Dick Harrison kan sin historia. Man känner hela tiden att den historiska bakgrunden i boken känns trovärdig. Det man kan invända är att det ibland blir lite väl mycket av den; som så många andra författare som gjort sin research vill Harrison gärna visa allt han kan för läsaren vilket gör att berättelsen ibland knappt uppnår styrfart när en massa historiska fakta presenteras för läsaren.
Harrison säger att han skrivit den här boken som en tänkt roman på 600-talet skulle ha sett ut, vilket innebär att en del övernaturliga element tas för självklara av personerna i romanen (vilket väl i någon mening gör att boken skulle kunna klassas som fantasy). Det som på sätt och vis är lite synd är att han inte gjort på samma sätt med den historiska bakgrunden och låtit bli att förklara allt det som skulle varit självklart för personerna i romanen. Som det är nu finns det gott om exposition som bara är till för att lappa ihop läsarens undermåliga kunskapar, och det gör att berättelsen blir lidande. Däremot är det också sant att Ulvbjörn transporteras från sitt hedniska hem i Östergötland till en kristen miljö i frankerriket, så även utan att förklara extra för läsaren så finns det anledning att ha en hel del förklaringar med i texten eftersom huvudpersonen tidvis är minst lika förvirrad som läsaren.
Om man som läsare skulle vara insatt i den historiska bakgrunden så finns det även annat att förvirra sig i. Ulvbjörn blir indragen i intriger mellan olika stridande fraktioner i frankerriket, och det blir ibland svårt att hålla reda på exakt vem som är på vems sida och hur mycket information de olika parterna har.
Jag tycker dock att boken är läsvärd oavsett om man klarar att hålla reda på de detaljerna eller inte, för som jag ser det så är den här boken främst att betrakta som en fiktionaliserad historiebok, inte en historisk roman. Det kan mycket väl vara lättare att ta till sig information om något om det presenteras i skönlitterär form än som faktatext och jag tror att de allra flesta läsare av den här boken kommer att lära sig mycket om 600-talet. Det betyder inte att boken är misslyckad som roman, men det är inte det som är dess styrka. Språket är inte dåligt, men inte heller speciellt intressant. Det gör sitt jobb med att föra historien framåt, även om det som sagt går lite långsamt ibland. På det hela taget skulle boken må bra av att vara en bra bit kortare.
När boken släpptes sade Harrison att han gärna skulle skriva en uppföljare till Ofärd om den mottogs väl. Jag vet inte hur det går med försäljningen, men det finns i alla fall en uppenbar fortsättning att skriva. Även om boken är avslutad finns det ett problem som ligger och gnager på Ulvbjörn.
Dick Harrison: Ofärd
Ordfront, 2007
504 sidor
ISBN: 9170372691
ISBN13: 9789170372698
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.
Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 78 (varav 15 serieböcker)
Fem pjäser:
Fem nobelpristagare:
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker från Japan:
Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
71: Ursula K. Le Guin: The Eye of the Heron
72: Karin Alvtegen: Saknad
73: Gainax: Tårar (Neon Genesis Evangelion 10)
74: Kenneth J. Harvey: Staden som slutade andas
75: Mons Kallentoft: Midvinterblod
76: Frances Hardinge: Mosca Mye och de bannlysta böckerna
77: Kent Björnsson, red.: Schakt 004: Krälande Cthulhu och andra bedrägliga blindskär
78: Dick Harrison: Ofärd
Andra bloggar om: böcker, läsning, historia, dick harrison, ofärd, fantasy
Technorati tags: böcker, läsning, historia, dick harrison, ofärd, fantasy
1 kommentar:
Har inte jag läst den här recensionen redan?
Skicka en kommentar