söndag, augusti 13, 2006

Kongressrapport från Conversation

Nu har jag kommit hem igen från sf-kongressen Conversation. Den hölls i lokaler på Långholmen i Stockholm och jag bodde på vandrarhemmet bara ett par hundra meter från kongressen, så det var väldigt smidigt. Hedersgäst var kritikern Farah Mendlesohn som visade sig vara både trevlig, lättpratad och insatt. Hon är också redaktör för tidskriften Foundation som publicerar artiklar om science fiction.

Kongresslokalen hade två programrum som användes parallellt större delen av tiden samt ytterligare ett mindre lite mer avlägset som användes några gånger när programmet hade tre spår parallellt. Utanför de två större programrummen fanns en bred korridor med ett antal bord där man kunde sitta och prata. På några av borden fanns bokförsäljning (inklusive min egen). I änden av korridoren fanns baren som sålde öl, läsk, te och kaffe, mackor och diverse annat. Dessutom kunde man gå ut till en altan om man ville sitta utomhus och prata, och eftersom ventilationen i programrummen var dålig var det ofta lockande att sitta utomhus övrig tid för att få i sig lite syre.

Kongressens tema var som dess namn anger konversation, och det var (som vanligt) ett väldigt pratande överallt. Britt-Louise gick som vanligt omkring och höll ordning på programmet och såg till att programpunkterna inte drog över på tiden och jag tror att det var rätt få punkter som hon inte var tvungen att avbryta, eftersom deltagarna gärna fortsatte att prata om sitt ämne även när den tilldelade tiden var slut och nästa programpunkt ville in. Som tur är kan man ju alltid ta sin diskussion med sig ut i baren (om inte nästa programpunkt verkar intressantare, förstås).

Den första programpunkt jag gick på var "Guest of Honour interview" (skött av Stefan Ekman) och den var intressant som hedersgästintervjuer nästan alltid var. Efter det blev det "Att samla - passion eller förbannelse" som diskuterade samlande av (mestadels) böcker och om det var ett problem och i så fall varför. Rätt många sade sig samla på någon sorts böcker (av någon speciell författare eller så), men de flesta hade attityden att man samlade för att läsa, inte primärt för att samla. Inom serievärlden är det inte ovanligt med samlare som anstränger sig för att skaffa perfekta exemplar av sina samlarobjekt, så till den grad att de inte ens läser dem. Den typen av samlarfanatism syntes inga spår av här.

Andra dagen började jag med att lyssna på Roger Kleins introduktion till Japan med anledning av att nästa sf-världskongress hålls i Yokohama. Rätt mycket av den kretsade kring praktiska frågor som är bra att veta om man tänker sig att åka på kongressen. Efter det blev det "Så många böcker, så lite tid - så väljer jag nästa bok att läsa" som pratade om recensioner, epostlistor, favoritförfattare och diverse andra sätt att komma fram till vilka böcker man vill läsa. Hedersgästtalet var nästa punkt. Jag missade tyvärr början på det, men den bit jag hann med att höra var intressant. Farah hade inga invändningar mot att låta någon publicera hennes tal, så jag hoppas att någon gör det så att jag kan läsa det i sin helhet. Nästa punkt var en teprovning där Carolina bjöd på fem sorters te av diverse underliga och exotiska sorter. Jag hade inte provat någon av dem, men alla var goda. Jag ska se om jag kan lyckas hitta liknande saker på Teboden här i Linköping, eller om man måste ta sig till Stockholm för att handla sådant. Sedan var det dags för "Non-fiction about science fiction" som diskuterade hur och varför man skriver fackböcker om science fiction och även berättade en del om de böcker Farah och Edward själva hade skrivit. "British fantasy - a new wave?" var nästa, och den resulterade i att jag noterade ett gäng namn som lät intressanta som jag ska ta och undersöka framöver: Scott Lynch, Frances Hardinge, K. J. Parker, Roderick Townley, Steve Cockaine, Sarah Monette (alla namnen stavade efter hörsel, så det kan vara fel). Alla dessa var tidigare okända för mig, men lät intressanta. Andra som rekommenderades var Jasper Fforde (som jag läst en bok av) och Jeff Vandermeer som jag inte läst men åtminstone redan noterat som intressant. Efter detta berättade Jörgen Forsberg och Maths Claesson (med assistans från publiken) SF-Bokhandelns historia från att den var en sektion inom SFSF i en källarlokal till att den idag är en stor bokhandel mitt i Gamla Stan. Till sist deltog jag i "Amatörkritiker - en diskussion för dem som skriver och de som läser vad de åstadkommit" där vi pratade om vad man bör och inte bör göra som recensent och vad en bra recension bör innehålla. Programmet var intressant under hela kongressen, så det var inte många minuter som blev över under dagen för att prata med folk utanför programmet.

På söndagen började jag med att sitta på auktionen där en del av mina böcker såldes. Tyvärr var det lite för lite folk för att det skulle bli en bra auktion, och för lite böcker till salu också. En presentation av Geoff Ryman lyssnade jag på en del av. Han är hedersgäst på årets andra sf-kongress, Imagicon senare i höst. Nästa timme var det dags för "Modern sf, bara något för nördar?" som jag själv var diskussionsledare för och där vi diskuterade om modern sf är skriven så att den förutsätter att man läst en massa sf tidigare för att kunna förstå den eller om det är möjligt för nytillkomna läsare att ta till sig den med en gång. Helt klart är att det finns en del böcker som är väldigt svårt att förstå sig på om man inte är bekant med konventioner inom genren. Nästa timme stod jag över, för att sedan avsluta kongressen med att lyssna på diskussionen "The sf-canon" som funderade på frågan om det var relevant att definiera en kanon för sf, och vad som i så fall skulle ingå i den och varför.

Enligt Lars-Olov hade 79 personer varit på plats i kongresslokalerna totalt, inklusive gäster och kommitté och alla andra.

Jag tycker att Conversation var en mycket trevlig kongress med en avspänd och trevlig atmosfär och ett mycket bra program. Tack för den, alla som var där, och på återseende på Imagicon!


Stefan Ekman intervjuar Farah Mendlesohn.



Andreas Björklind, Ahrvid Engholm, Mats Linder, Wolf von Witting.



Ylva Spångberg och Magnus Redin sjunger "Ja må vi leva" med anledning av att det är (nästan) exakt 50 år sedan den första sf-kongressen i Sverige.



Åka och Rebecka.



Johan Jönsson och Jonas Wissting.


Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för en trevlig rapport, det är alltid roligt att läsa om cons som man själv av en eller annan orsak missat.

På tal om Jeff Vandermeer är han hedersgäst på Finncon nästa helg (18-20.8.), så det är bara att ta finlandsbåten över till Helsingfors och träffa honom där.

-Ben-