måndag, mars 02, 2009

Bokkedjan 12: Stad

Den här veckan kommer jag till största delen att tillbringa i den stora (nåja) staden Stockholm, så veckans startpunkt för bokkedjan får bli Stad. Reglerna finns som vanligt här.

En arketypisk stad, en Metropolis i fantasykläder om man så vill, är den gigantiska stad som Sam J. Lundwalls Fängelsestaden utspelar sig i. Jag ska inte säga att handlingen i boken är ointressant, men det känns ändå som att själva staden är det man verkligen kommer ihåg. Den är så stor att få personer ser slutet på den i någon riktning. Bokens omslag är skapat av Giovanni Battista Piranesi och ingår i en serie bilder av gigantiska stadsmiljöer som inspirerat romanen. Den som vill ha reproduktioner av bilderna kan hitta dem i Jules Verne-Magasinet 538.

Ordet "fängelse" i den förra titeln får mig att associera till boken Papillon av Henri Charrière (som kallades "papillon" med anledning av en tatuering av en fjäril). Boken utger sig för att vara en sann berättelse om hans liv i fängelse (inklusive Djävulsön) som oskyldigt dömd för ett mord. Efter hans död medgav hans förläggare att han ursprungligen fått manuskriptet insänt som roman, men velat publicera det som en sann historia istället.

En annan som suttit instängd under förskräckliga förhållanden är Anne Frank. Den väsentliga skillnaden är att hennes berättelse om hur hon och familjen sitter instängda på en vind bakom en bokhylla är sann. Det känns extra jobbigt att familjen upptäcktes och togs till transitlägret Westerbork för vidare transport till koncentrationslägret Auschwitz på den sista transporten som gick dit. Både Anne, hennes syster och hennes mor dog i lägret, barnen bara en månad innan lägret nåddes av brittiska trupper. Fadern överlevde och publicerade senare Annes dagbok som blivit kvar tagits omhand av en vän när familjen arresterades.

En annan bok som ser ut som en dagbok, eller rent av ett collage av dagböcker, är Bram Stokers Dracula. Den torde vara en av världens mest kända skräckhistorier, och det är nog inte lätt att hitta någon som inte känner till greve Dracula och hans blodsugande vanor. Att romanen består är skriven som dagboksutdrag av ett antal olika personer och brev dem imellan är kanske inte lika känt, men jag tycker att det är ett grepp som fungerar bra (och är inte ovanligt bland den tidens gotiska romaner).

Nu vill jag se vart era bokkedjor tar er medan jag jobbar borta en vecka.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,
intressant.se

4 kommentarer:

Billy by night sa...

Dracula i just SamJ Lundwalls översättning har ett mycket läsvärt förord.
Dracula läste jag med andakt första gången vid 8 års ålder och glömmer det aldrig.
De första drygt 50 sidorna hålls för att vara det bästa av de gotiska skräckromanerna.
Mvh/Bbn

Paperback Lover sa...

Har redan ett inlägg på tema Stad här!

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Vi slutade också i sällskap med Bram Stoker! Men på annorlunda vis förstås, i Bokkedjans anda. Inlägget finns här.

Hans Persson sa...

Boktimmen har också gjort den här bokkedjan.