Dracula är inte den enda roman Bram Stoker skrev, men med god marginal den som är mest känd. Historien om vampyren greve Dracula som beger sig till England och försöker etablera sig där är väl känd och filmatiserad ett otal gånger, mest klassiskt kanske 1931 med Bela Lugosi i titelrollen.
Boken är som många andra gotiska skräckromaner presenterad som en massa förment autentiska dokument som tillsammans ger läsaren en bild av händelseförloppet. Det är utdrag ur huvudpersonernas dagböcker, brev, telegram och en del annat. En anledning till att göra på det här sättet är att "verkliga" dokument får läsaren att känna en större närhet till det som händer; det känns mindre som fiktion. Eftersom det är texter skrivna av ett antal olika personer får vi på ett naturligt sätt flera perspektiv på vad som händer, och med den här konstruktionen blir det blir också naturligt att presentera texten icke-kronologiskt.
Jag har läst Dracula förut, men jag uppskattade den mer vid den här omläsningen än jag minns att jag gjorde första gången. Jag mindes inte att den hade en så tydlig erotisk underton nästan varje gång en vampyr förekommer i bild, men det är väl inte mer än naturligt från en text från den viktorianska eran. Sex är farligt och det är vampyrer också, så det är väl inte mer än naturligt att vampyrer är sexiga.
Bram Stoker: Dracula
Bantam, 1989 (originalet 1897)
400 sidor
ISBN: 0-553-21271-0
Andra bloggar om: böcker, läsning, bram stoker, dracula, skräck, vampyrer
Technorati tags: böcker, läsning, bram stoker, dracula, skräck, vampyrer
intressant.se
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Så vackert omslag den här hade! (Bättre än nyutgåvan).
Det är snyggt, men det har väldigt lite med bokens innehåll att göra.
Omslagsmålningen är av den romantiske 1800-talsmålaren Caspar David Friedrich. Stämningsfulla, nästan mystiska landskapsbilder var hans specialitet.
Skicka en kommentar