måndag, april 23, 2007

2007-58: Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner: Freakonomics

Ibland förvånar man sig själv. Häromdagen köpte jag exempelvis en bok om ekonomi som nöjesläsning, även om det inte är ekonomi så som den vanligen presenteras. I Freakonomics presenteras diverse slutsatser från Steven D. Levitt, och han funderar på saker som de flesta ekonomer inte bryr sig om. Eller rent av saker som de flesta inte alls tycker har med ekonomi att göra.

Här får vi se hur man kan visa att fastighetsmäklare anstränger sig mer när de säljer sina egna hus än sina kunders och varför så många cracklangare bor hemma hos sina mammor. Vi får en demonstration av likheterna mellan lärare och sumobrottare (båda grupperna fuskar) och vi får reda på hur en person ställde till med stor skada för organisationen Ku Klux Klan.

Jag är inte tillräckligt insatt i några av de ämnen som diskuteras för att kunna se eventuella brister i de fakta som presenteras, men såvitt jag kan bedöma känns resonemangen rimliga. Det presenteras en hel del fakta, men alltid på ett lättsamt och underhållande sätt. Det är helt klart den sortens faktabok som primärt är tänkt som underhållning, inte som något slags referensverk.

I en del kapitel (som dem om Ku Klux Klan och cracklangarna) så består texten i första hand av en presentation av rätt enkla fakta och ett resonemang om mekanismerna som ligger bakom dem. Andra kapitel som exempelvis de om fusk handlar till stor del om vilka data som finns tillgängliga och hur man kan använda sig av dessa stora datamängder för att filtrera fram den information som verkligen är intressant. För att verkligen kunna utföra dessa matematiska trollerier måste man kunna räkna avsevärt mer än jag kan, men det är inte något som krävs av läsaren. Det intressanta i texten är resonemangen om vad som går att gräva fram ur datat, och i generella drag hur det går till. Efter att ha läst boken kan man inte göra sådant själv, men man förstår lite bättre vad som går att göra. Men det man framför allt får av att läsa Freakonomics är en lite annan syn på världen. Man ser att man kan ställa frågor på ett lite annorlunda sätt än man oftast gör, och ibland kan det leda till att man får mycket intressantare svar. Och även om man inte orkar ta sig hela vägen fram till svaren så är det ofta intressant att fundera på nya frågor på nya sätt.

Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner: Freakonomics: En vildsint ekonom förklarar det moderna livets gåtor (Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything)
Månpocket, 2007 (originalet 2005)
Översättning: Stefan Lindgren
246 sidor
ISBN: 9172320710
ISBN13: 9789172320710
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.



Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 58 (varav 11 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
51: Arnaldur Indriðason: Änglarösten
52: Johan Theorin: Skumtimmen
53: Jonas Gardell: Ett UFO gör entré
54: Camilla Läckberg: Olycksfågeln
55: Karin Fossum: Natt till den fjärde november
56: Kazuo Ishiguro: Never let me go
57: Saul Bellow: Offret
58: Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner: Freakonomics

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: