Tätt intill dagarna är Mustafa Cans berättelse om sin mor. Modern håller på att dö och han kommer underfund med att han egentligen vet väldigt lite om hennes liv, och försöker få henne att berätta om sitt liv och skriva ner det han får reda på. Berättelsen följer i stort moderns sjukdom och försämring, med berättelser från tidigare perioder i deras liv insprängt.
Mustafa Can kom till Sverige från Kurdistan med sin familj när han var sex år, för ungefär trettio år sedan. Fadern hade flyttat till Sverige några år tidigare för att arbeta och skicka hem pengar till familjen i den lilla byn, men till slut bestämde han sig för att det var bättre om de alla kom och bodde hos honom i Sverige.
Det var ett sätt för dem att få det bättre och för honom att komma närmare sin familj och inte behöva sakna dem hela tiden. Det var också ett beslut som fadern skulle komma att ångra eftersom det snabbt ledde till att familjen (utom han själv och modern) rotade sig i Sverige och inte alls var intresserade av att flytta "hem" till Kurdistan igen.
Fadern slits mellan att ha gett sin familj ett bättre liv och att ha dragit dem bort från Turkiet och den by där hans släkt bott i alla tider. Hans barn och barnbarn å andra sidan åker gärna tillbaka till byn i Turkiet några veckor på sommaren men de tycker att det är Sverige som är hemma. Det är samma problem som utvandrarna i Vilhelm Mobergs romansvit drabbas av, och det parallellen görs även i boken.
Mustafa Can tittar också på sin egen barndom och hur hans känslor för modern är kluvna, till stor del på grund av att hon varit fast i sin uppväxt i Kurdistan medan han själv till stor del blivit svensk, om än inte född här. Han älskar sin mor över allt annat, men samtidigt skäms han för henne när hon kommer till hans fotbollsträningar i slöja eller när hon håller upp hela kön på posten i flera minuter för att skriva sitt namn som hon slutligen lärt sig, efter flera månaders träning. För henne var det en stor seger att slutligen äga sitt namn, men för de andra på posten var hon bara obildad och i vägen.
Förutom att boken fungerar som biografi både över Mustafa Cans uppväxt och hans mors liv så tyckte jag också att den var intressant på ett mer generellt plan. Jag vet väldigt lite om hur det är att växa upp i Kurdistan, och väldigt lite om hur det är att flytta från en miljö till en helt annorlunda.
Mustafa Can: Tätt intill dagarna: Berättelsen om min mor
Norstedts, 2006
297 sidor
ISBN: 9113024897
ISBN13: 9789113014890
Årets läsutmaning
Hundra böcker totalt: 7
Fem pjäser:
Fem nobelpristagare:
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007:
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK:
Fem böcker från Japan:
Läst under 2007:
1: Dan Hörning: Stormens vandrare
2: Moyoco Anno: Sugar Sugar Rune 1
3: Steph Swainston: Krigets år
4: Yasunari Kawabata: Snöns rike
5: Anders Roslund & Börge Hellström: Odjuret
6: Moto Hagio: A, A'
7: Mustafa Can: Tätt intill dagarna
Andra bloggar om: böcker, läsning, mustafa can, tätt intill dagarna, utvandring, integration
Technorati tags: böcker, läsning, mustafa can, tätt intill dagarna, utvandring, integration
måndag, januari 15, 2007
Nr 7: Mustafa Can: Tätt intill dagarna
Etiketter:
böcker,
integration,
läsning,
mustafa can,
tätt intill dagarna,
utvandring
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar