tisdag, juni 17, 2008

Gammalmedias FRA-mörkning

I Smålandsposten kan man läsa en imponerande bortförklaring om hur gammalmedia har allvarliga problem med att rättfärdiga sin egen taffliga hantering av FRA-frågan och ännu svårare att se hur man blir omsprungna av bloggare.

Marcus Svensson ondgör sig över att bloggare har publicerat brevsvar från Johannes Åman som är tillförordnad chef för ledarredaktionen på DN. Om Åman hade varit politiker så hade det aldrig blivit någon artikel; då är det granskning som gäller. Det som är "problemet" här är att Åman tillhör den tredje statsmakten. Han är journalist och ska vara den som granskar makten. Nu har han istället själv blivit granskad, och det är naturligtvis inte populärt. Gammelmedia vill ställa andra till svars, men när man själv hamnar under luppen sluter man leden och ryter till. Det kan ju vara ens egna uttalanden som nagelfars nästa gång.

Svenssons är också en hejare på att argumentera:
Jag känner igen mig i det Åman blivit utsatt för. Någon ringer eller mejlar och ställer frågor. Sedan publiceras svaren – utan att jag fått veta att det är en intervjusituation. Inte ens i efterhand.
Den enda skillnaden mot vad en vanlig tidningsreporter, Uppdrag Granskning eller någon annan del av det etablerade mediakomplexet sysslar med är att det är DN som granskas, istället för att de står för granskningen. Vad är en intervjusituation om inte någon som ställer frågor? Men det blir bättre. Svensson avslutar:
Åmans brev sändes i tjänsten, men är ända att klassa som privat korrespondens.
Alltså, hallå? Chefen för landets största ledarredaktion sänder ett brev i tjänsten och det ska klassas som privat korrespondens? Jag betvivlar inte att Stig Malm gärna hade sett att hans uttalanden om "fittstimmet" hade klassats som privata uttalanden också, men han är politiker och tidningarna var de som granskade, så då var det inga journalister som klagade.

Allvarligt talat, Marcus Svensson: sluta gömma dig bakom försök till pressetiska regeldiskussioner. När du känner dig tveksam, tänk dig att Åman är politiker och att bloggarna är journalister så ser du att det här är business as usual, inte "övertramp och misstag" från bloggarnas sida. Skriv som sakfrågan istället, för den påverkar dina möjligheter att utföra ditt arbete på ett oberoende sätt. Om FRA-lagen går igenom så är det slut på meddelandeskyddet.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , , , , ,
intressant.se

6 kommentarer:

A.R.Yngve sa...

Journalister: de tål inte när rollerna blir ombytta.

Om nu den här DDR-iga FRA-lagen röstas igenom,så går det väl att rösta bort den igen? Va?

AnnCharlott sa...

V påstår att de ska se till att den försvinner om det blir regeringsskifte 2010 men det är tveksamt hur mycket S egentligen är emot den ...

Anonym sa...

Stavas det "gammelmedia" eller "gammalmedia"?

Hans Persson sa...

Juryn funderar fortfarande på saken. Som synes är jag inte ens överens med mig själv.

A.R.Yngve sa...

Sprid gärna den här bilden:
http://aryngve.blogspot.com/2008/06/and-now-message-from-swedish-prime.html

Svensson sa...

("Gammel-" vore väl att föredra.)

(S) kommer aldrig att rösta bort FRA-lagen. I den post-9/11-värld vi lever är en sån här lag perfekt för de styrande. Helt i linje med den godtyckliga terroristlag vi hade sen förut, en kvarleva från 70-talet som nu kommit väl till pass igen, när USA propsar på att vi ska kolla upp vissa element och fängsla dem, deportera dem etc.