Greenpeace har undersökt miljövänligheten hos diverse konsumentelektronik. En telefon från Sony Ericsson (T650i) fick högsta betyget av alla prylar de provade, följd av datorer från Sony (bärbar), Dell och HP (stationära). Det låter ju gott och väl, men om man istället tittar på hur högt upp på betygslistan de hamnar så ser det inte lika bra ut: de kommer inte mer än halvvägs upp på betygsskalan. Det finns alltså mycket kvar att göra.
Produktion av elektronik förbrukar mycket energi och använder också en hel del farliga ämnen. När prylarna produceras så sker det dock under relativt kontrollerade former. Ett större problem är vad som händer med prylen när den är trasig eller bara omodern. Sanningen är att man inte riktigt vet. Mycket hamnar antagligen på vinden, i soporna eller hos någon miljövidrig "återvinning" i Asien som bara är intresserade av att få ut dyrbara ämnen ur skrotet; vad som händer med miljön eller arbetarna bryr man sig inte om. Den här sortens återvinning kan bestå i att man bränner plasten av kablar för att komma åt koppar, helt utan skyddsutrustning.
Så långt man kan ska man så klart lämna uttjänt elektronik till återvinning. Det som är bäst är däremot att fundera på om man verkligen behöver köpa ny utrustning alls eller om man kan klara sig ett tag till med den man har. Eller om man verkligen behöver skaffa något nytt för att det man hade gått sönder, måste den vara ny? Både datorn och skärmen vi har hemma är köpta begagnade och de uppfyller utan vidare våra prestandakrav, och som extra bonus blir det mycket billigare än att köpa nytt.
Tyvärr är det inte många som tänker så. Minst av alla de ansvariga för det svenska tevesystemet, uppenbarligen. Bara ett par år efter att man tvingat alla att skaffa sig digitalbox så vill man nu byta teknik vilket kommer att leda till att alla måste skaffa sig nya digitalboxar igen. Vår digitalbox med dubbla tuners kommer då att förvandlas till en dörrstopp med hårddisk. Vår teve kommer visserligen att fortsätta att fungera, men den inbyggda digitalboxen i teven kommer inte att fungera, så återigen kommer vi att vara tvungna att slå på både teve och digitalbox för att kunna titta på teve. Nu behöver vi bara slå på digitalboxen om vi vill spela in något.
Elektronikbranschen jublar naturligtvis, men miljön suckar. Igen.
Andra bloggar om: miljö, elektronik, återvinning, greenpeace, tv, digitaltv
Technorati tags: miljö, elektronik, återvinning, greenpeace, tv, digitaltv
intressant.se
fredag, mars 07, 2008
Miljöeffekten av vår elektronik
Etiketter:
digitaltv,
elektronik,
greenpeace,
miljö,
tv,
återvinning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Kan man vara säker på att en begagnad dator är mer miljövänlig än en ny? Jag är inte helt säker på det. En ny dator (max ca 1 år) har effektivare strömhantering i exvis CPU:n än äldre. Tyvärr är de ju fortfarande dåliga på att vara riktigt avstängda, dvs 0-förbrukning, när man ha stängt av dem. Samma gäller TV och digitalboxar. Därför bör man alltid komplettera med en riktig strömkontakt. Kostnaden för en sådan tjänar man in förvånansvärt snabbt. Beakta också att åldrande elektronik har större förluster än färsk.
Jag skulle gärna vilja se beräkningar på när man passerar brytpunkten miljömässigt för att byta ut hemelektronik,
När man köper nytt skall man kontrollera vad olika utrustning drar i standby och när man använder dem. Kyl, frys och andra vitvaror har det ganska tydligt utmärkt medan TV, stereo och datorer helt saknar det. Genom att fråga så kanske vi kan ändra på det.
Men visst, man behöver inte alltid köpa nytt.
Angående återvinning så finns det bolag som gör återvinningen snyggt. Kontrollera på ditt inlämningsställe hur det du lämnar in tas omhand.
Om man bara ser till elförbrukningen hos mig så är det säkert bättre att köpa en ny dator än att köpa en begagnad. Den nya är visserligen antagligen snabbare, men den har också modernare teknik som förhoppningsvis uppväger det för en totalt sett lägre energiförbrukning.
Det som är vinsten med att köpa begagnat (förutom priset) är att det inte behöver produceras någon ny dator alls. Det är energikostnaden för tillverkningen som är den stora posten att spara in här, och jag tror att jag kan ha lite högre energiförbrukning på min begagnade dator i många år innan jag förbrukat den vinsten.
Det kräver naturligtvis att man ser på den totala miljövinsten och inte bara energiförbrukningen för vårt hus, trots att det senare är mycket lättare att mäta.
Har du någon referens till att tillverkningen är den stora boven i energisynpunkt?
Google säger att de idag har en större kostnad för elförbrukning för en server under dess livstid än vad inköpskostnaden är. Om man gör det rimliga antagandet att Google och tillverkan betalar ungefär samma avgift för energianvändning så är användningstidens energiförbrukning större än vid tillverkning. De bytte ut sina maskiner i förtid och fick en ROI (Return of Investment) bara på elförtjänsten på under ett eller två år. Detta öppnar ju givetvis för frågan om hur miljön belastades i sin helhet under tillverkning och återvinning pågrund av bytet.
Jag vill som jag skrev i förra inlägget, vilket du också är inne på, ha en totalkalkyl som tar med all miljöpåverkan inklusive utsläpp, transport, kemikalieanvändning mm det intressanta. Detta är ju tyvärr det svåra med miljödebatten, liksom många andra, att det ofta leder till lokaloptimeringar eller "trodda" optimeringar.
Det är fullt tänkbart att det är skillnad på elpriserna i Kina och där Google köper, och det kan också vara skillnad på hur den produceras.
Men jag skulle väldigt gärna också se den där totalkalkylen.
Skicka en kommentar