Precis som tidigare Doctorow-böcker jag läst så utspelar sig den här boken i det svåra tidsintervallet bara en handfull år från den tid den skrev i. Tillräckligt långt för att mycket ska kunna hända, men inte så länge att man kan hävda att precis vad som helst kan förändra sig.
Historien presenteras i två parallella tidslinjer. I den ena håller huvudpersonen Max Berry på att hitta på ett nytt revolutionerande system för att hantera dataflödena på en stor motorväg. I den andra (som utspelar sig senare) sitter han på taket till ett dårhus och funderar på om han ska trycka upp en penna i hjärnan genom näsan.
En del av bakgrunden i boken är att en normal bilradio numer har möjlighet att byta musik med andra bilar den kommer i närheten av. När man sedan åker av motorvägen får man betala för de låtar man gillat tillräckligt mycket för att behålla. Det Art vill införa är att de som har riktigt stora musikbibliotek ska klara sig undan gratis. Tanken är att de flesta inte är intresserade av att samla på sig en massa musik själva, men att de gillar att ha tillgång till mycket musik. De med riktigt stora musikbibliotek skulle på det här sättet fungera som magneter som gör att andra gärna åker den här vägen eftersom det finns bra musik här. Det är egentligen samma argument som att det är bra för musiken att folk kan lyssna gratis på radio. När radio var nytt tyckte musikbranschen inte om den, men de har senare insett att den är ett utmärkt reklamfönster. I dag är det fildelningen som har den roll som radion en gång hade.
Ett annat bärande koncept i boken är tribes, namngivna efter tidszoner. I en internetbaserad värld så är det lätt för vem som helst att hitta andra som är intresserade av samma saker som de själva, hur smala intressen det än handlar om. Förr i tiden var det svårare, och när man väl hittat de andra likasinnade var man i princip tvungen att flytta till dem för att kunna umgås med dem. Med hjälp av internet kan man kommunicera med varandra var man än är, men om man ska kunna göra det i realtid blir det i alla fall svårt. De flesta människor chattar lite på morgonen och sedan på de vakna timmarna på kvällen. Om man bor i en helt annan tidszon blir det svårt att delta i den här kommunikationen eftersom den sker när man sover. Lösningen på det problemet blir att ställa om sin dygnsrytm så att den stämmer med den hos de man vill kommunicera med. Det ställer naturligtvis till med problem i umgänget med personer man bor i närheten av, men trots den olägenheten har stammarna vuxit fram som något människor känner lojalitet mot, lika väl som familjer och nationer.
Som vanligt i Doctorows historier så finns det gott andra påhitt som känns naturliga i den nära framtid som presenteras; Doctorow är en utmärkt guide i den framtid vi kommer att leva i inom bara några år.
Cory Doctorow är hedersgäst på sf-kongressen Swecon i Linköping 13-15 juni i år. Kom dit och diskutera boken med honom!
Cory Doctorow: Eastern Standard Tribe
Tor, 2004
223 sidor
ISBN: 0765307596
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.
Andra bloggar om: böcker, läsning, cory doctorow, eastern standard tribe, sf, science fiction, fildelning, sf-kongress
Technorati tags: böcker, läsning, cory doctorow, eastern standard tribe, sf, science fiction, fildelning, sf-kongress
söndag, mars 16, 2008
2008-34: Cory Doctorow: Eastern Standard Tribe
Etiketter:
böcker,
cory doctorow,
eastern standard tribe,
fildelning,
läsning,
science fiction,
sf,
sf-kongresser
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar