Nu har jag kommit hem från helgens bokkollo på Ulvhälls Herrgård i Strängnäs. Ett trettiotal boknördar ägnade sig åt att läsa, diskutera böcker, lyssna på Christer Hermansson (som inte var lika suddig i verkligheten som på min bild) och allmänt ha trevligt.
Vid ankomsten fick alla en "goodie bag" med diverse böcker. Det var uppenbarligen inte riktigt samma saker i allas påsar. Min innehöll detta:
Ulrika Kärnborg: Myrrha
Eva Dozzi: Jävla John
Könskrig: Hur vi delas upp och hur vi hör ihop (antologi)
Petra Östergren: Porr, horor och feminister
Unni Lindell: Orkestergraven
Språktidningen nummer 1/2008
Neil Gaiman: Odd and the Frost Giants (bonusbok från Jessica)
Jag brukar ofta åka på litterära arrangemang i form av sf-kongresser. Det finns både likheter och skillnader, och när jag nu har erfarenhet av både tänkte jag passa på att jämföra lite.
Bokkollot hade två programpunkter utspridda över lite drygt ett dygn. Även de mest avslappnade sf-kongresser brukar ha betydligt fler programpunkter än så. Å andra sidan (möjligen som en följd av det låga antalet programpunkter) så var en rätt stor del av deltagarna faktiskt närvarande på programpunkterna.
De två programpunkter som fanns, en kombinerad högläsning och författarintervju och en bokdiskussion om Jonathan Safran Foers Extremt högt och otroligt nära, hade stora likheter med hur motsvarande programpunkter på en sf-kongress skulle ha sett ut. På en sf-kongress brukar det också finnas ett stort antal paneldebatter där några personer diskuterar ett givet ämne, ofta med inblandning av publiken.
Som namnet antyder handlar sf-kongresser om science fiction, men de handlar inte bara om det. Det normala är att programmet behandar både science fiction och fantasy, oftast primärt i bokform men även teveserier och film brukar behandlas. Enstaka programpunkter om andra sorters litteratur kan också smyga sig in, och de flesta deltagare på sf-kongresser läser även mycket annat och diskuterar glatt andra ämnen.
En stor del av deltagarna på båda sorternas arrangemang verkar, till skillnad från mig, tillbringa en stor del av sin tid med att se på massor av teveserier. Båda arrangemangen har oftast en gemensam middag (på sf-kongresser är det normalt sett frivillig, men de flesta brukar delta). Båda arrangemangen har en bar som tenderar att bli välbesökt framåt kvällskvisten.
Många deltagare på bokkollot tillbringade ganska mycket tid med att läsa. Det är ganska ovanligt på sf-kongresser som mer koncentrerar sig på att skapa forum för diskussioner. Det faktiska intaget av litteraturen brukar de flesta göra hemma för att kunna tillbringa mer tid med att prata med andra eller hänga i baren.
En sf-kongress har normalt sett en eller två hedersgäster, oftast författare inbjudna från utlandet. Dessa deltar i kongressen som vilka andra deltagare som helst och tycker att det är helt naturligt att man slår sig ner vid deras bord och börjar prata om vad som helst. Bokkollot hade en författargäst, men såvitt jag kunde se var han inte närvarande mer än den tid det tog att genomföra den programpunkt han deltog i. Den här möjligheten att kunna diskutera med en författare tycker jag är väldigt trevlig eftersom man kan göra det i ett litet sällskap istället för att behöva ställa frågor under en frågestund.
Bokkollot är ett allt-i-ett-arrangemang. Boende och middag på kvällen ingår. En normal sf-kongress består "bara" av programmet. Middagen är som sagt frivillig, och boende får var och en ordna efter eget tycke, smak och plånbok.
Det här låter som om det finns en massa skillnader, men jag tycker att det i mångt och mycket känns som rätt närbesläktade arrangemang. Den som trivs på det ena lär också trivas på det andra, åtminstone så länge man inte är totalt ointresserad av både science fiction och fantasy.
Andra bloggar om: böcker, läsning, bokkollo, science fiction, sf, fantasy, sf-kongress
Technorati tags: böcker, läsning, bokkollo, science fiction, sf, fantasy, sf-kongress
intressant.se
söndag, mars 09, 2008
Bokkollo och sf-kongresser
Etiketter:
bokkollo,
böcker,
fantasy,
läsning,
science fiction,
sf,
sf-kongresser
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Man fick nästan lust att åka på sf-kongress igen...
Min spontana reaktion var dels att det måste vara väldigt trevligt att vara med på en litterär kongress, dels att det förefaller rätt fånigt att sitta och läsa sig igenom tiden.
Så om jag åker på en bokkongress nån gång, får det bli en SF. Verkar trots all ännu mer givande än en "vanlig".
Just att kunna diskutera med en (eller flera) författare, låter också mycket mer lockande och givande, än att bara lyssna på någon föreläsning/frågestund.
En lämplig sf-kongress att åka på är då Swecon 2008 - ConFuse 2008 som hålls i Linköping 13-15 juni i år och som Hans är med och arrangerar...
Vad har du varit på för sf-kongresser, där folk inte har suttit och läst?? Det är en av de bästa sakerna med en kongress - man kan sitta i ett hörn och läsa, med en öl i handen, omgiven av folk som stimmar, och betraktas inte som ett dugg udda.
Fast det är sant att på svenska kongresser känns det inte alltid så naturligt att göra det, men det beror nog på att det är relativt lite folk på dem.
Johan och jag hade funderat lite på att försöka åka på bokkollot - det var mest Johan som var sugen på det, men jag kunde väl ha tänkt mig det i och för sig. Särskilt om det ingick mycket eget läsande :-)
Visst, det sitter folk och läser på svenska sf-kongresser ibland. Jag har däremot aldrig varit med om att stöta på ett helt rum där 30 personer sitter, och det är knäpptyst förutom prasslet av bläddrande.
Skicka en kommentar